Naar aanleiding van een vraag of de recessie een verschuiving heeft veroorzaakt in het aandeel vacatures dat door intermediairs wordt gepubliceerd, ben ik weer eens diep JobFeed ingedoken. Met een voor mij zeer verrassend resultaat!
Waarbij overigens moet worden aangetekend dat JobFeed minder nauwkeurig is in het onderscheiden wat een vacature is van een intermediair en wat een vacature is die direct van een werkgever afkomt.
Maar als ik er vanuit mag gaan dat JobFeed op dat gebied random onnauwkeurig is, kan ik uit de trends misschien toch wel een beeld destilleren.
En dit krijg dan ik als ik het aandeel vacatures via intermediairs in 2009 afzet tegen datzelfde aandeel over 2008:
Nauwelijks waarmneembare en daarmee (wat mij betreft) verwaarloosbare verschillen. Het aandeel vacatures dat via intermediairs wordt geplaatst blijkt zo rond de 70% schommelen.
Wat een enorm aandeel, trouwens!
Die arme werkgevers die proberen hun vacatures op een vacaturesite te plaatsen. Volledig platsgewalst door het enorme volume van de intermediairs. Die hun vacatures ook nog eens regelmatig laten verversen; hoewel dat de laatste tijd nauwelijks meer gebeurt…
Maar wat uit deze cijfers blijkt is dat de recessie en de enorme terugloop in het aantal vacatures geen invloed heeft op het aandeel van de intermediairs. Dat blijft onveranderd. Op dit gebied zijn intermediairs dus absoluut recessiebestendig te noemen.
Nou, dat had ik absoluut niet verwacht. Iemand wel?
Renske
says:Beste Marc,
Op dit moment wordt er veel “meegekeken” door intermediars op vacatures van werkgevers. Zo heb ik 1 functie, anoniem bij 12 verschillende intermediairs aangetroffen, die op hun beurt de functie op 4 verschillende vacaturebanken hebben geplaatst.
Mijn vraag: hoe zuiver is jouw meeting op dit moment?
Andere vraag weet jij ook of de tijd dat een vacature open staat langer of korter wordt?
Met groet,
Renske Kallenberg
Marc Drees
says:@Annemarie:
Nou is dit natuurlijk onbeschaamde zelfpromotie, zeker op het eind van je reactie.
Maar ik zou juist een toename van het marktaandeel van intermediair vacatures verwachten door de terughoudendheid van bedrijven om de vaak dure grotere vacaturesites te gebruiken voor vacatures waar nu toch regelmatig voldoende response op komt (met hopelijk ook nog eens de juiste kwaliteit) via gratis kanalen of de eigen website.
Het feit dat dit niet gebeurt zou natuurlijk kunnen wijzen om het feit dat bedrijven hun tactieken niet wijzigen, ondanks de gewijzigde ‘machtsverhoudingen’.
Annemarie Tuijtelaars
says:@Marc: ‘Het aandeel vacatures dat via intermediairs wordt geplaatst blijkt rond de 70% te schommelen’. Echter, het totaal aantal openstaande vacatures is de afgelopen maanden sterk gedaald en daarmee ook het absolute marktaandeel van intermediairs. Dit wordt mede ondersteund door gegevens als de dalende omzet in de uitzendbranche en een daling in het aantal uitzenduren (CBS). Daarnaast is het ook het te merken aan het verlies van online vacatures op de meeste vacaturesites. Werkgevers zijn kritischer hun personeelswerving, de investering en de opbrengst ervan aan het bekijken. Wat blijkt? Hun vacatures verdwijnen in een zee van anonieme vacatures die veelal zijn geplaatst door intermediairs. Wat gaat de werkgever daarom doen? Ze gaan eerst hun vacatures online communiceren voordat een intermediair eventueel wordt ingeschakeld. Vacaturesites die gericht zijn op kwaliteit, zoals vacatures van werkgevers direct vindbaar maken en de werkzoekende de mogelijkheid geven om info te verkrijgen over wie, wat en waar worden ingezet door de werkgever. Hierdoor blijven deze vacaturesites stabiel in de huidige markt, zoals bijvoorbeeld NederlandVacature.nl. Eindelijk een partij die snapt hoe het werkt. Zij heeft haar marktaandeel juist met 20% zien toenemen.
Koen Roozen
says:@Martijn: ik denk niet dat er veel intermediairs zijn die nu nog bewust sollicitanten naar binnen lokken op vacatures die ze niet hebben. Da’s een strategie in schaarste maar niet in overvloed. Tien secretaresses waarvoor je geen vacatures hebt is nog altijd erger dan drie secretaresses zonder bijbehoende vacature.
Daarbij betwijfel ik of spookvacatures wel echt ooit een issue zijn geweest… of dat het (terecht of ontrechte) negatieve ervaringen van sollicitanten waren.
Marc Drees
says:@Jan-Willem: Maar er natuurlijk wel een aantal contracten van pre-crisis datum stammen mag ik toch verwachten dat er voldoende intermediairs zijn die op zijn minst een poging hebben gedaan om hun contract te heronderhandelen.
En hoeveel vacatures kan je verzinnen als je ze echt niet hebt? Met het risico de hele branche een gruwelijk slechte naam te bezorgen.
Marc Drees
says:@Martijn:
Natuurljk zullen intermediairs trachten de boel te maskeren. Maar dat gaat maar tot op zekere hoogte.
En het uitzetten bij meerdere intermediairs zal ongetwijfeld ook behoorlijk teruglopen. De noodzaak hiertoe is toch voor een groot gedeelte verdwenen
Jan Willem
says:@ Marc: en wellicht zijn er nog veel contracten die pre-crisis gesloten zijn en nu toch gewoon opgemaakt gaan worden? het wordt pas interessant om te zien wat intermediairs doen als ze in 2009 een nieuw contract moeten sluiten!
martijn betgem
says:@ MArc, Interessant.
Mijn antwoord: Ja, ik wel…de cijfers verbazen met niet.
1. hoe reeel is het beeld van de vacaturestand bij intermediairs (bestaan ze wel echt–> hengelen)
2. veel bedrijven en kantoren zetten vacatures bij meerdere intermediaris uit (kan dus gemakkelijk 1 vacature, 4 tot 8 meer laten voorkomen)