Glassdoor, de vergelijkingssite voor werkgevers, heeft haar site uitgebreid met nieuwe functionaliteit: een Q&A van vragen die je op een sollicitatiegesprek kan verwachten!
Oftewel, als je bent uitgenodigd voor een gesprek dan kan je je op Glassdoor stevig voorbereiden op dat gesprek. Want er is al behoorlijk wat informatie beschikbaar.
De nieuwe sectie ziet er zo uit:
Er worden nogal wat ingangen geboden:
- Ik kan zoeken naar vragen per functietitel en/of bedrijfsnaam
- Er is een tag cloud met onderwerpen
- Er is een categorie met meest bekeken vragen
- Een overzicht met vragen voor de meest populaire functies
- Een overzicht met nieuwe vragen, per bedrijf
- Een categorie met interviews per bedrijf
Als je met zo’n overdaad aan ingangen je vraag niet kan vinden dan zal die er ook vast niet zijn.
Overigens buitengewoon armoedig; in de rechter bovenhoek zwerven een paar Google Ads. Heel goedkoop…
Als ik vervolgens binnen het overzicht van meest populaire functies op Software Engineer klik krijg ik dit te zien:
Zo! Er zijn in totaal 348 vragen voor deze functie ingevoerd; afkomstig van kandidaten die in totaal bij 130 bedrijven sollicitatie gesprekken hebben gevoerd.
Er is een categorie met interview vragen per bedrijf en een volledige lijst met alle vragen die zijn ingevoerd. En interessant; aan de rechterzijde worden vacatures van Indeed getoond die direct te maken hebbben met de functie die ik heb geselecteerd.
Als ik vervolgens op de link Microsoft interviews klik krijg ik dit te zien:
Goedemorgen! Hier krijg ik de gemiddelde cijfers te zien van een totaal van 25 interviews voor de functie van Software engineer bij Microsoft.
Daarnaast allerlei persoonlijke ervaringen van sollicitanten, met een indicatie van de moeilijkheidsgraad van het interview, de algemene ervaring en de uitkomst van de sollicitatie. En vooral dat laatste is natuurlijk van belang in de beoordeling van de relevantie van die persoonlijke ervaringen.
En dan zijn er ook nog de vragen (en antwoorden). Waarbij het vooral vragen zijn en slechts in zeer beperkte mate ook antwoorden te vinden zijn. Dat is weer minder, hoewel het voor een capabele sollicitant natuurlijk meer dan voldoende hoort te zijn om een beeld te hebben welke vragen hij/zij kan verwachten.
Maar voor een zeer obligate vraag zijn er wel 6 antwoorden:
Goed… dat weten we dan ook weer.
Conclusie
Glassdoor heeft een buitengewoon interessante aanvulling gerealiseerd op haar al meer dan zinvolle site. Een aanvulling waar sollicitanten hun voordeel mee kunnen doen. En bedrijven trouwens ook!
Met deze aanvulling laat Glassdoor tevens zien de enige vergelijkingssite voor werkgevers te zijn waar serieus rekening mee moet worden gehouden. Naast een gestaag groeiend aantal bezoekers gaat de site ook continu door met vernieuwing. Chapeau!