Monsterboard: Carrière benchmarking

Monsterboard | Carriere benchmarkingMonsterboard heeft twee nieuwe carrière tools; Carrière profielen en Carrière benchmarking. En vandaag ga ik eens mijn carriere vergelijken met… ja, met wat eigenlijk?

Nou, daar zal Carrière benchmarking dus van pas komen; want hiermee kan ik mijzelf (lees: mijn baan) vergelijken met hoe anderen het in diezelfde baan doen. Ik kan bijvoorbeeld ontdekken of mijn baas mij altijd te weinig heeft betaald. De schurk!

‘Homepage’
Dit is de ‘homepage’ van Carrière brenchmarking:

Monsterboard | Homepage Carriere benchmarking
Ik moet eerst allerlei informatie invullen voordat hier iets te zien is. Dat is wat onhandig; want ik heb op dit moment geen idee wat ik kan verwachten van deze benchmarking tool. Maar ik word wel gevraagd om een inspanning te verrichten. Dat zal de populariteit van deze tool niet ten goede komen…

Nou, laat ik maar eens beginnen met die benchmark. Er zijn verschillende categorieën waar ik uit kan kiezen:

Monsterboard | Categorieen benchmarking
Ik ga als eerste voor de meest voor de hand liggende; het salaris, oftewel de Beloning. En daar krijg ik een aantal vragen voor mijn neus die ik natuurlijk naar eer en geweten invul:

Monsterboard | salaris vragen 
Er zijn een groot aantal vragen die ik kan/moet invullen; verdeeld over de hierboven getoonde categorieën. En als ik die vragen eenmaal heb ingevuld, kan ik vervolgens per categorie bekijken hoe ik scoor. Ten aanzien van salaris scoor ik erg goed, dus ik kan mijn baas er niet van langs geven…:

Monsterboard  Resultaat salaris 
Ik kan ook nog een andere grafiek over salaris bekijken, al heb ik geen idee wat ik hiermee aan moet:

Monsterboard | Resultaat salaris 2
Betekent deze grafiek dat ik moet overstappen naar de sector Energie? En hoeveel meer krijg ik daar dan gemiddeld betaald? Het is onduidelijk wat de feitelijke bedragen nou eigenlijk zijn; dus daar schiet ik eigenlijk geen bal mee op.

Hetzelfde geldt een beetje voor alle andere categorieën. Fraai ogende grafiekjes waar ik niet zoveel mee kan. Of waar ik eigenlijk helemaal niets mee kan. Het is allemaal wat te generalistisch, te simpel.

Conclusie
De carrière benchmark tool van Monsterboard lijdt op dit moment aan een chronisch gebrek aan data doordat er nog amper respondenten zijn geweest. Daarnaast suggereert de naam dat ik mijn carrière kan benchmarken. Even los van wat dat nou eigenlijk zou moeten voorstellen is de realisatie wat mager. Ik kan mijn carrière helemaal niet benchmarken maar bepaalde aspecten van mijn huidige (of vorige) functie(s) afzetten tegen andere respondenten. En dan?

Ik weet niet zo goed wat Monsterboard met deze tool tracht te bereiken. In zijn huidige geisoleerde vorm heeft de tool eigenlijk geen waarde. Het zou mogelijk waarde kunnen krijgen indien de andere Trovix tools, die al wel in Amerika beschikbaar zijn, een integraal onderdeel met Carrière benchmarking uit gaan maken. Maar zelfs dat weet ik niet zeker. Nee, ik heb een sterk vleesch noch visch gevoel bij deze tool.

Geef een reactie

3 Comments