Het is deze week weer leuk voorspellingen volgen. Waarschijnlijk heeft iedereen een goede vakantie gehad want heel veel futuristen gingen deze week weer helemaal los. Een overzicht van wat ons zoal te wachten staat:
- Nieuwe sociale media sites ontstaan rond niches en staan permanent `aan`: tijdens het tv-kijken, telefoneren en uitgaan.
- Outdoor schermen die voorbijgangers herkennen
- De krant lezen op een Amazon Kindle
- voice search wordt algemeen gebruikt.
- Mobiel staat centraal, bij zoekopdrachten, video`s en sociale media, kaartjes kopen en deuren opendoen.
- De wekker maakt je wakker op een tijdstip afhankelijk van de files die dag
- Gaming wordt verrijkt door websites die de hub van de game vormen en onderling gerelateerde spellen op verschillende platforms coördineren.
- Video, streaming music, communities en nieuwe technologieën, allemaal komen ze samen in de gamewerelden.
- Creditcard, klantenkaart en sleutels bevinden zich in een chip in de mobiele telefoon. Tv-kijkers zien alle programma`s wanneer ze willen; prime time bestaat niet meer.
- Apple, Microsoft en Google worden actief in televisie.
- Out-of-home kenmerkt zich door gezichtsherkenning en persoonlijke interactie.
- Printed media worden een combinatie van eReader, mobiel, abonnement en lidmaatschap; dit levert een complexere en grotere inkomstenstroom op
Al deze ontwikkelingen zijn ICT gerelateerd. In Nederland kunnen nu al 70% van alle innovaties hieraan worden gelinked. Mijns inziens vraagt dit om een verdere specialisering van het vak ICT recruitment.
- De Nederlandse arbeidsmarkt kan al deze ontwikkelingen alleen nooit aan zodat arbeidsmigratie van hoogopgeleide ict-ers onvermijdelijk is.
- Ecabo schreeuwt zelfs al moord en brand over het afnemende aantal ICT opleidingen.
- De overheid doet er alles aan Nederland als kennisnatie weer bij de top van Europa te krijgen
- CEO Ben Nooteboom (Randstad) lobbyet zich een ongeluk om Nederland als werkgeversland bovenaan de lijst te krijgen
- De wetgeving voor kennismigranten is nog nooit zo makkelijk en soepel geweest
- Het aantal Expat centra groeit op korte termijn enorm
- etc etc etc.
Nieuwe trends als netnography (kwalitatieve onderzoeksgegevens te verkrijgen met kwantitatieve geldigheid) zijn nu al volop in gebruik. Internet wordt het bindmiddel dat alle mediakanalen bij elkaar houdt. Het wordt een utility als water en stroom.
Een deel van deze futuristen zal ongetwijfeld gelijk krijgen, de vraag is welk gedeelte hiervan in NL kan worden ontwikkeld. En dan hoor ik nog recruiters en/of HRM zeggen dat de ICT manager niet mee wil gaan in de ontwikkeling naar het engels vanwege het niet begrijpen van de grapjes tijdens de lunch………..Misschien toch wat vaker naar de BBC kijken dan maar?
Deze posting is van gastblogger Rob van Elburg (RAVE-cruitment).
Raoul van Heese
says:Minstens twee succesfactoren zijn belangrijk en bepalen of bovengenoemde ontwikkelingen een succes worden (in NL) of niet.
1. Kosten versus toegevoegde waarde (gewoon weer oude economie). Innovatieve en productieve bedrijven die een betrouwbaar terugverdienmodel hebben (lees: aandeelhouders hebben er vertrouwen in) zullen geen moeite hebben de toegevoegde waarde van een ‘expat’ in hun kostprijs te verantwoorden. Denk niet alleen aan de hoog opgeleide ‘ICT executive’ maar ook aan de polen e.a die ook komende decennia onze kippen komen slachten.
2. De flexibiliteit om snel weer van deze kosten af te kunnen (indien de sitiuatie er om vraagt) of andersom het vermogen om snel weer waarde toe te voegen als het omhoog gaat.
@Niels
Vergis je niet, veel MKB bedrijven werken al jaren met ‘cross border staffing’ en duits (en in mindere mate engels) is gemeengoed op de werkvloer. En ja gelijk, je hebt ook verliezers die blijven drammen om die ‘uitverkochte’ nederlander…
Niels Jordens
says:Hallo Rob,
Zoals je weet zal ik het natuurlijk helemaal eens met je zijn als het gaat om het openstellen van NL voor kennismigranten, specifiek ICT is bovengemiddeld geschikt als branche (naast bijvoorbeeld engineering en R&D). Is misschien gek vanuit mijn positie maar ik heb wel wat kanttekeningen:
We kunnen allemaal vinden dat we die kant op moeten en wellicht hebben we daarin gelijk, maar men is in Nederland in vele branches en sectoren gewoon nog niet zover. Met name bij veel MKB bedrijven vermoedt ik dat men zelfs de gedachte aan een Engelstalige medewerker menig wenkbrauw omhoog doet kruipen. Hard roepen van allerlei kanten helpt op de lange termijn wellicht maar op korte termijn verwacht ik weinig mentaliteitsverandering.
De ontwikkelingen die je opsomt vinden (helaas) niet (alleen) in NL plaats. Dus we zullen veel concurrentie krijgen van andere “ontwikkelde” landen. Het is de vraag of kennismigranten ons interne gebrek aan innovatiekracht gaan oplossen en structureel verbeteren. En of we ze eigenlijk nog wel binnen kunnen halen. Voor genoemde issues zijn bredere ontwikkelingen nodig dan het binnenhalen van een sloot buitenlandse ICT-ers denk ik.
Tenslotte zie ik op de middellange termijn (in geval de economie aantrekt) zeker een verbeterende markt, maar blijf ik actueel in de praktijk vooral zitten met een bestand aan hoogopgeleide IT-ers, engineers en scientists. Vooral van binnen de EU overigens (werkloosheid Spanje al rond de 20%!). Geen werkvergunningsissues, en toch een moeilijke markt hier. Ik zou zeggen laten we elkaar binnen Europa eens uit de brand helpen voor in Oekraine of India o.i.d. te hengelen. Er zijn echt nog vissen genoeg om de hoek maar er is kennelijk ook nog veel zendingswerk te doen….