StepStone lanceert ATS: Candidate Tracker

Logotype CandidateTracker Na Mr. Ted (met SmartRecruiters) komt StepStone vandaag met een web-based ATS oplossing: Candidate Tracker. Net als SmartRecruiters richt Candidate Tracker zich op de markt van kleinere bedrijven; maar in tegenstelling tot SmartRecruiters is het geen gratis oplossing, maar een paid-for model.

Dit lijkt me een duidelijk geval van een cross-over tussen StepStone (vacaturesite) en StepStone Solutions waarbij ongetwijfeld functionaliteit van de bestaande StepStone oplossingen hun weg in Candidate Tracker hebben gevonden.

Zou het gerapporteerde succes van SmartRecruiters StepStone op dit idee gebracht hebben? Het zou me niets verbazen. Onder het motto beter goed gekopieerd dan slecht geinnoveerd. Een prima strategie overigens.

Daarnaast zal StepStone natuurlijk hopen op een cross-selling opportunity met de vacaturesite. Het zou me niets verbazen als postings op StepStone tegen een gereduceerd tarief worden aangeboden aan Candidate Tracker klanten.

Stepping stone?
En, in tegenstelling tot SmartRecruiters, denkt StepStone dat Candidate Tracker wel eens klanten naar hun Solutions oplossingen kan brengen. De kans daarop is natuurlijk vrij klein, maar niet geschoten is altijd mis.

Dit is wat Colin Tenwick (CEO StepStone) over Candidate Tracker zegt:

It brings immediate operational, time and cost benefits to hard-pressed recruiters at an entry-level price, instantly improves the candidate experience, and opens the door to a seamless upgrade to our enterprise-level technology.

Het betaalmodel is overigens pay-per-use, dus je betaald alleen voor datgene wat je gebruikt. En daarmee is het weer meer vergelijkbaar met SmartRecruiters, tenslotte moet je daar ook voor het gebruik van bepaalde functies betalen.

Voor de meer visueel ingestelde lezers, hierbij een sfeerbeeld:

StepStone | Candidate Tracker voorbeeldscherm
Veel blauw op blauw, dus voor gebruikers met visuele beperkingen zal dit nog een ferme uitdaging gaan worden…

Voordelen van Candidate Tracker?
StepStone meldt de volgende voordelen in haar persbericht:

 • Create and post job listings to several job boards in one step
 • Easily create an application form that is linked to each vacancy
 • Customise screening criteria to reduce evaluation workload
 • Easily rank and evaluate screened candidates
 • Communicate with candidates via e-mail at all stages
 • Multi-language support – English, French, German, Dutch

Wat mij opviel was de multiposting optie. Niet alleen omdat StepStone hiermee realiteitszin toont (wie zou zijn/haar vacatures op StepStone willen publiceren) maar ook omdat voor zover mij bekend StepStone geen samenwerking heeft gezocht met een van de multiposting leveranciers. Oftewel, we hebben er ook nog een multiposter bij, zij het verborgen in een ATS!

Geen forum?
Het lijkt er overigens niet op dat StepStone een forum functie heeft opgenomen in deze ATS. En dat zou wel eens een vergissing kunnen zijn. Tenslotte claimt Mr. Ted dat SmartRecruiters hiermee een actieve en betrokken community heeft ontwikkeld.

Conclusie
Hoe dan ook, we hebben er een ATS bij. Nu eens kijken hoe deze nieuwe loot zich gaat ontwikkelen. Voor bedrijven met oplossingen als Connexys, PeopleXS en Otys wordt hiermee een potentieel interessant alternatief geboden. Low-cost en web-based, dat zijn toch triggers om op zijn minst te gaan kijken wat deze oplossing nou precies behelst.

Geef een antwoord

14 Comments
 • Gijs Bos
  says:

  @Pim: je hebt helemaal gelijk: het tarief is 195 euro voor 1 Candidate Tracker credit. Daarvoor kan je de Candidate Tracker inzetten voor 1 vacature.
  Deze week was de soft launch, volgende week is de hard launch. We hebben dan ook een aantal mooie video’s die je laten zien wat het is en hoe het werkt.  Stuur me anders een mailtje op gijs.bos@stepstone.nl en dan krijg je precies alle informatie die je zoekt.

 • Gijs Bos
  says:

  @Jos
  Bedankt voor de tip. Met gratis zouden we er zeker meer van in de markt zetten. Tegelijkertijd is het een mooi produkt dat waardevol is voor bedrijven. Door het lage instaptarief is het juist geschikt voor het  MKB.

 • Jos Bodewes
  says:

  @Gijs
  Het wordt op deze manier wel heel erg prijzig allemaal. € 195 per vacature plaatsen in CT + kosten van credits vacaturebanken. Een reguliere werkgever heeft geen bulk plaatsingen en betaald sowiezo al vaak de hoofdprijs.
  Als ik jouw was zou ik CT, totdat stepstone.nl weer wat op de kaart staat, het als gratis service aanbieden. Het lijkt me dat je thans wel een unieke USP kan gebruiken.
  My 2 cents…

 • Pim
  says:

  @Gijs: wat bedoel je met die credits die je nodig hebt om op sites te plaatsen? Ik neem aan dat, als ik CT gebruik, zelf inkoop bij de verschillende jobboards.

 • Gijs Bos
  says:

  @Niels: Je kan Candidate Tracker achter je eigen site hangen (waardoor de response in CT komt), maar je kunt niet multiposten naar je eigen recruitement site.
  Als je dat soort functionaliteiten wil kan je daar beter StepStone easycruit gebruiken. Die heeft ook additionele functionaliteiten die voor MKB+ interessant zijn.
  Je hebt inderdaad credits nodig voor elke site waarop je vacatures wil plaatsen.

 • Niels Jordens
  says:

  Is dit gekoppeld aan je / een eigen vacaturesite? En reken de kosten eens mee voor je Monsterboard e.a. accounts. Dan weet ik zo net nog niet of het onder de streep kosten effectiever is dan de in laatste alinea genoemde systemen (zeker indien je multipost bij gebrek aan eigen site). Maar goed ik kan uit ervaring alleen voor Otys spreken en die heeft een eigen site en evt. multiposting geïntegreerd. Ook dan kost je accounts op andere boards natuurlijk knaken…

 • CATS Recruitment System
  says:

  Wordt inderdaad gezellig druk in de Nederlandse ATS markt 🙂 Het zal ongetwijfeld een concurrent voor ons worden aangezien wij een low-cost recruitment systeem aanbieden. Zo zal er voor iedereen weer een passende oplossing zijn.
  Enne, per vandaag hebben we de LinkedIn profile grabber gelanceerd. Met 1 muisclick linkedIn profielen + CV importeren in het ATS.
  Tot zover de schaamteloze zelfpromotie 😉