Hier en daar sijpelen er weer positieve berichten door die iets van een economisch herstel aankondigen. Met name de ICT markt laat op dit moment een aantal goede geluiden horen.
- Volgens Forrester klimt de middleware markt uit het dal. Leveranciers van middleware zien vooral kansen op het gebied van virtualisatie en cloud-computing
- Ict’ers kunnen vanaf 2012 gouden tijden verwachten. Dat zegt managing director Ludwig Hoeksema van organisatieadviesbureau Berenschot. Doordat de oudere werknemers dan met pensioen gaan, is er veel vraag naar jonge hoogopgeleiden.
- Softwareleverancier Exact ziet de markt verbeteren. Dat stelt het management van het bedrijf aan de hand van de omzet uit softwarelicenties in het derde kwartaal van 2009.
- Van de 11,8 miljoen internetgebruikers heeft al bijna 75% ooit iets via internet gekocht. Ruim twee derde van hen koopt vaker iets online en heeft in de drie maanden voorafgaande aan de peiling goederen via internet aangeschaft. In 2002 was nog maar twee op de tien internetters een frequente online shopper. Dit zijn cijfers van het CBS.
- Organisaties als ICI Paris XL & D-Reizen investeren enorm in webshops en nieuwe online platformen
- De gemeente Tilburg blijft haar digitale dienstverlening uitbreiden. Digitalisering van de dienstverlening staat al geruime tijd hoog op de Tilburgse agenda en het is niet verwonderlijk dat de gemeente in 2008 maar liefst zeven plaatsen steeg naar de zesde plaats op de overheidsmonitor voor digitale dienstverlening.
Het toenemende gebruik van iDEAL wijst op een stevige groei van de markt voor e-commerce. iDEAL is de onlinebetaalmethode van de Nederlandse banken. In 2008 groeide de Nederlandse online-thuiswinkelmarkt tot 4,85 miljard euro. Dat is een groei van 24% ten opzichte van 2007. Voor dit jaar wordt een verdere groei naar 6 miljard euro verwacht.
Vanmorgen op visite geweest bij een ICT Manager, werkzaam bij één van de grootste verschaffers van televisie, internet en telefonie in Nederland. Hem gevraagd naar zijn kijk op 2010. “Wij gaan richting een Oracle 12 platform en de totale ICT wordt zo complex dan wij al het ICT talent langdurig vastleggen. Voor ZZP is daardoor amper ruimte enkel voor zeer specialistische toevoegingen vanuit de leverancier”.
Een vergelijkbaar verhaal hoorde ik laatst ook van een IT manager van een sociaal netwerk site.
Beide organisaties zijn afhankelijk van hun IT en moeten hierin blijven innoveren. Vanwege de toenemende complexiteit is men hierbij steeds meer afhankelijk van IT-ers die goed ingewerkt zijn in de huidige systemen. Alles is hen eraan gelegen de kennis in huis houden om zodoende innovaties en systeem updates zo vloeiend mogelijk te kunnen laten verlopen. In beide gevallen is het de ervaring die tot dit inzicht leidde.
Een trend?
Bas van de Haterd
says:Zou goede ontwikkeling zijn als ze die specialisten echt aan zich weten te binden, ook als de angst straks minder is. IT is core business voor de meeste bedrijven en core business moet je niet uitbesteden. Als iets project is, kan je het uitbesteden, daar zal nog een rol voor ZP’ers weggelegd zijn. Hoewel dit in theorie volgens mij al lang bekend is, maar de praktijk altijd weerbarstiger. Maar ik hoop dat je gelijk hebt met deze trend.
Arno
says:Digitalisering van dienstverlening en informatie leidt zeker tot meer vraag naar ICT en ICT-gerelateerde professionals. Er zijn echter ook trends waardoor de vraag naar specifieke IT-ers anders beinvloed kan worden. Zo zijn specialisten in Nederland schaars, veel IT-opleidingen leiden geen specialisten (meer) op, zie opmerking Berenschot. De ICT-er die zijn vak als technisch specialist ziet en niet generalist, kan gouden tijden tegemoet zien. Of hij/zij nu zelf code klopt of als software architect externe afdelingen aanstuurt die de complexe code kloppen.