Vacaturesites opgelet: Monster’s Power Search!

Logotype Monster Eind oktober heb ik een korte serie gemaakt over de monsterachtige ambities van Monster. En in het tweede deel van deze serie ben ik dieper ingegaan op de focus die door Monster op de op Trovix gebaseerde producten wordt gelegd. Monster legt haar toekomst volledig in handen van deze technologie.

Vandaag heb ik wat zitten te spelen met Power Resume Search. Ook dit is een op Trovix gebaseerd product. En het moet de standaard zoekfunctionaliteit naar het verleden doen verwijzen. Maar doet het dat ook?

Wat is Power Resume Search?
Monster worstelt naar mijn idee nogal met de terminologie. Want hoewel de productnaam een zoekfunctie suggereert, wordt Power Resume Search als volgt omschreven:

Power Resume Search combines our extensive resume database with industry-leading semantic matching technology, so you can pinpoint the exact candidates you’re looking for. Stop looking and start matching.

Is het nou zoeken of is het matchen? Het is natuurlijk zoeken, want ik geef wat criteria in op basis waarvan de zoekfunctie naar passende CV’s gaat zoeken. Dat ze daarbij gebruik maakt van een taxonomie of ontologie maakt het nog steeds geen matchfunctie.

Matching is tenslotte een bi-directioneel proces. Waarbij de mate van geschiktheid van een vacature en een CV vanuit beide perspectieven wordt bekeken. Met Power Resume Search is sprake van zoeken, omdat op basis van ingegeven zoekcriteria passende CV’s worden gezocht.

Maar wat zijn nou precies die unieke mogelijkheden van Power Resume Search. Volgens Monster zijn dit ze:

 1. Automatically searches for related concepts and job titles
 2. Understands the context of your search (ex: using Oracle database vs. working at Oracle)
 3. Ranks candidates by relevant experience
 4. Prioritizes candidates with the most recent experience
 5. De-emphasizes "laundry lists" of keywords
 6. Provides hover-over views that highlight why candidates matched the job
 7. Summarizes qualifications at a glance
 8. Displays side-by-side candidate comparisons
 9. Allows one-click search refinements
 10. Facilitates fine-tuning with advanced search fields
 11. Includes search agents that can perform searches for you
 12. Integrates with Monster’s candidate management tools

Wat een waslijst. Waarbij natuurlijk alleen de eerste twee punten daadwerkelijk met zoektechnologie te maken hebben. De rest is gewoon aanvullende functionaliteit. Relevant en waardevol maar volledig buiten zoekfunctionaliteit liggend. Die Monster vanuit  marketing perspectief onder het label Power Resume Search heeft geplaatst.

En Monster vindt overigens dat deze lijst volledig uniek is in vergelijking met haar concurrenten:

Monster | Key differentiators Power Search
Nou, dat is natuurlijk klinkklare nonsens, en het is ook zeker een zwaktebod dat Monster niet eens de namen van de ‘concurrenten’ niet noemt. 

Maar goed, laat ik eerst maar eens gaan kijken wat die Power Resume Search voor mij kan doen.

Zoeken met Power Resume Search
Dit is het zoekscherm:

image

Overzichtelijk. Aparte skills moet ik in aparte velden plaatsen. Hmmm… Dat zou niet nodig hoeven zijn met een goede taxonomie / ontologie. Een beetje armoedig.

Ik zoek met de term chief information officer als functietitel en krijg een lijst met passende resultaten:

Monster | List results, 2
De ‘matchscore’  geeft aan hoe goed de kandidaat past op basis van mijn zoekstring. Gek genoeg heeft de laatste kandidaat een score van 9,9 terwijl ook hier dezelfde titel staat.

Verder biedt het scherm verfijningsmogelijkheden, zoals je zou verwachten.

Ik ga nu een skill/keyword toevoegen: Program management. De bovenste kandidaat uit de lijst heeft deze skill in zijn top skills staan. Dus dat moet een 10 blijven. Toch?

Monster | List results, 2Nee, een 9,2. Da’s vreemd. Het past volledig maar de score gaat omlaag? Eens kijken wat er gebeurt als ik IBM als een skill toevoeg:

Monster | List results, 3 Nu blijft de core wel gelijk. Overigens aardig om te zien dat de informatie onder de matchscore wordt aangepast aan de criteria waarmee ik heb gezocht. Dat is een heel prettige feature!

Als ik naar de details van de kandidaat ga, zie ik dit:

Monster | Candidate details

Heel fraai, met een groen balletje wordt aangegeven waar ik op heb gezocht en waaraan de kandidaat voldoet. Ik schat in (hoop) dat een rood balletje een zoekcriterium weergeeft waarvoor een kandidaat niet voldoet. Maar dat heb ik niet geprobeerd.

Conclusie
De zoekfunctie is snel en de user experience is goed. Verder is er weinig schokkends te melden, hoewel complexere zoekopdrachten mogelijk meer onderscheid bieden.

De vraag is natuurlijk, hoeveel normale recruiters gaan op dit moment op basis van een groot aantal zoekcriteria een CV database in? Oftewel, welk onderscheid gaat deze zoekfunctie in werkelijkheid maken? Volgens mij bitter weinig

Maar Monster gaat wel heel veel relevante functionaliteit om de zoekfunctie heen bieden. Functionaliteit die de gebruiker krachtige mogelijkheden biedt om meer uit een CV database te halen. Als dan ook nog de prijs/kwaliteitverhouding goed is kan dit wel eens een belangrijke slag zijn voor Monster. Tenzij de andere vacaturesites op zitten te letten.

En zij hebben nog even de tijd. Tenslotte komt de Nederlandse versie van de Power Resume Search pas ergens in de tweede helft van 2010 op de markt. Maar als ik een grote Nederlandse vacaturesite was (hoeveel hebben we er eigenlijk nog…) dan zou ik wel aan de bak gaan.

Geef een antwoord

5 Comments