Vandaag het resultaat van een vergelijking tussen de toolbars van Peer Goudsmit en Jacco Valkenburg. Waarbij ik vooraf eerlijk moet bekennen geen liefhebber te zijn van toolbars. Toolbars eten namelijk schermruimte op. En ik ben gek op zoveel mogelijk schermruimte. Ergo, zo min mogelijk toolbars in mijn browser.
Over ruimte gesproken; in ons kleine landje is natuurlijk evenmin ruimte voor twee recruitment toolbars. Deze vergelijking dient dus tegelijkertijd als een showdown. Eén van de toolbars zal het veld moeten ruimen…
De toolbars, een intro
De twee toolbars zijn beiden gemaakt met de Conduit toolbar creator. Hiermee kan iedereen zijn eigen toolbar in elkaar knutselen. Als je het niet laten kan zou ik zeggen: ga je goddelijke gang. Maar val er alsjeblieft niemand mee lastig. Volgens Conduit zijn er ondertussen al 200.000 toolbars met hun toepassing in elkaar geprakt. Over dichtgeslibde browsers gesproken…
En laat dit gemak alsjeblieft geen uitnodiging zijn om meer recruitment toolbars te maken. Zie het als achtergrond informatie. Of maak je eigen toolbar, maar val er niemand mee lastig!
De toolbars, een eerste blik
Zo zien de twee toolbars er uit in mijn browser:
Inderdaad, veel te klein om de verschillende onderdelen te kunnen zien. Dus ga ik de toolbars in stukken hakken. En ook nog eens zoveel mogelijk vergelijkbaar maken. Had ik maar een vak geleerd…
Ik heb de toolbars van links naar rechts in drie delen opgehakt:
- Een linker zinloos deel
- Een relevant deel
- Een rechter zinloos deel
Bij de behandeling van de verschillende delen is de bovenste toolbar die van Peer Goudsmit, de onderste van Jacco Valkenburg.
Toolbars, het linker zinloze deel
Het linker deel bestaat in beide gevallen uit logo (waarom), een zoekfunctie, een ShareThis icoon en een tweetal onvergelijkbare functies:
Een zoekfunctie heb ik natuurlijk al, de ShareThis icoon is eveneens verspilling van ruimte. Het plus icoon op Peer’s toolbar geeft je enkele social mogelijkheden binnen de community van Peer, de marker icoon op Jacco’s toolbar geeft je de mogelijkheid om tekst te markeren…
Toolbars, het relevante deel
Onderstaand het relevante deel van de twee toolbars. Oftewel dat deel waar zinvolle items op staan voor recruiters:
Peer’s toolbar maakt vooral gebruik van afbeeldingen om de onderdelen aan te kondigen, die van Jacco iconen en tekst. En die laatste variant is visueel rustiger en daarmee aantrekkelijker.
Dan de inhoud van de verschillende onderdelen. Dat is eigenlijk teveel om op te noemen. Maar aangezien ik een vergelijking maak kom ik er niet zo makkelijk vanaf.
Peer’s knoppen
Eerst maar eens de knoppen op de toolbar van Peer. Waarbij ik de Twitter knop oversla. Want daar zitten allerlei Twitter tooltjes op die ik niet ken. Gewoon negeren dus.
Recruitment blog feeds
Onder deze knop zit een lange, lange rij feeds van recruitment blogs en e-zines. En wat een fraai begin van die lijst…, die overigens veel langer is dan onderstaand plaatje:
Search
Onder deze knop zitten een hele serie zoekfuncties, warbij de eerste vooral specifieke zoekfuncties voor recruiters zijn. Onderstaande afbeelding is wederom een subset van het totaal aan functies:
Vreemd genoeg zitten er ook Referral tools (niet zichtbaar op bovenstaand plaatje) bij. Ik zou die bij de sociale netwerken hebben verwacht.
Vacaturebanken
Hier een lijstje van vacaturebanken, die vreemd genoeg begint met Knollenstein. Wat toch echt een multiposter is. En Peer Recruitment is natuurlijk ook geen serieuze vacaturebank. Of mis ik iets?
Sociale netwerken
Ook hier een kleine zelfbevlekking door de aanwezigheid van Peer Recruitment. Verder een duidelijk lijstje:
Handig
De laatste knop van Peer’s toolbar, en set functies onder de naam Handig:
Ook deze lijst gaat nog een tijdje door; waarbij Peer dominant figureert. Of dat nou zo handig is…
Jacco’s knoppen
En dan nu de knoppen op de toolbar van Jacco. Geheel in lijn met zijn wethouder Hekking imago bevatten de knoppen van Jacco’s toolbar oneindig veel meer verwijzingen naar zijn eigen site(s) of initiatieven. En dat terwijl Peer daar toch ook al van wanten weet.
En net als bij de toolbar van Peer zit er een knop met Twitter tools die ik negeer.
Recruitment & HRM
Deze knop herbergt allerhande feeds:
LinkedIn
Een knop speciaal voor dit sociale netwerk. En met de nodige zelfbevlekking, tenslotte doet Jacco iets met LinkedIn:
Internet
En dit is een enorme hoeveelheid links die daarom in een tweetraps raket zijn geordend. Veel teveel om te onthouden, en onder een naam (Internet) waar natuurlijk alles onder kan vallen:
En natuurlijk ook hier een zelfbevlekker, via de aanwezigheid van recruit2.
Google
Ook hier ongelofelijk veel functies die je al helemaal nooit gaat onthouden omdat je 99% waarschijnlijk nooit zal gebruiken of al op een andere manier hebt georganiseerd. Een volstrekt overbodige button voor iedereen behalve de maker:
Twitter
Dit is een vrijwel 100% zelfbevlekkingsknop, met alleen maar Jacco dingetjes. Weg ermee dus:
Toolbars, het rechter zinloze deel
Was het linker deel zinloos dan is het rechter deel zinloos in de overtreffende trap. Want wat zien we bij beide toolbars:
Een radio, Skype, het weer(?), reclame en iets met e-mail. O ja, Jacco’s toolbar heeft ook iets met chat. Allemaal overbodige ballast als het om een recruitment toolbar gaat.
Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik dankzij Peer’s toolbar heb kunnen luisteren naar mijn dochter’s optreden op Radio 1. Maar dat had ik natuurlijk ook op een andere manier kunnen doen.
Conclusie
Beide toolbars zitten boordevol overbodige knoppen. En beide toolbars hebben te weinig relevante knoppen. Onder die relevante knoppen zitten zoveel functies dat je als normale recruiter dat nooit kan onthouden.
Mijn voorstel is dan ook: verwijder het linker en rechter zinloze deel van de toolbar. En verdeel de functies van het relevante deel over meer knoppen. Op een logische en voor iedereen begrijpelijke manier.
Showdown, het resultaat
Dan is er het aspect van de showdown. Beide toolbars bieden in het middelste deel relevante functionaliteit. Waarbij mijn oordeel het volgende is:
- Peer’s toolbar biedt een visueel onaantrekkelijke knoppenbalk met een grote hoeveelheid onderliggende functionaliteit die veelal direct te bereiken is. De meeste functionaliteit is relevant voor recruiters. Er is vermijdbaar vaak melding van Peer Recruitment, wat weer niet relevant is voor recruiters. Maar pure zelfbevlekking.
- Jacco’s toolbar biedt een visueel aantrekkelijke knoppenbalk, met nog veel meer onderliggende functionaliteit die in veel gevallen pas in een 2nd level menu te bereiken is. De orientatie van deze functionaliteit is niet vanzelfsprekend en zeer veel functies zijn niet relevant voor een recruiter. Er is in veel teveel gevallen sprake van zelfbevlekking. Wat ronduit hinderlijk is, tenzij je Jacco heet.
Op basis van de mate van relevantie voor recruiters en vindbaarheid van de verschillende functies is Peer’s toolbar mijn favoriet.
Maar met deze winst komt ook een opdracht. De wereld van recruitment is te klein om recruiters te verwarren met twee, vrijwel identieke, toolbars. Dus dienen Peer en Jacco de koppen bij elkaar te steken en gezamenlijk tot 1 praktische toolbar te komen. Zonder rommelknoppen of zelfbevlekkingsknoppen. En met een goede, logische onderverdeling van de zinvolle functies. Voor recruiters!
Patrick
says:@kuch hahahahah enorm gelachen vind het wel een moooi woord eigenlijk beter dan ontvrienden. @marc misschien kun je meedingen voor het woord in 2010…
@MarK helmaal met je eens ik zie de toegevoegde waarde ook niet zo. Het moet een vertrekpunt/navigatie tool zijn, hier fungeren iGoogle of Kadaza icm met de favorietjes…. uitstekend voor.
Mark
says:Het is een mooie vergelijking van twee toolbars. Echter de waarom-vraag mis ik. Wat maakt een dergelijke toolbar bijzonder als je deze zelf ook kan maken? Is een toolbar niet bedoeld als een soort van startpagina, maar dan vastgeplakt aan je browserscherm?
De meerwaarde van een toolbar zit mijns insziens juist in de persoonlijke invulling hiervan. Je eigen (nieuws)sites, zoekmachines, feeds en blogs. Niet de voorkeur van een Peer of van een Jacco, geen overbodige knoppen.
Hoewel de initiatieven uiteraard goed bedoeld zijn, zie ik het uitbrengen van een dergelijke toolbar toch meer als een marketingactiviteit.
Jacco Valkenburg
says:Marc bedankt, aan deze feedback heb ik tenminste iets. Mijn excuus voor de ‘Jacco dingetjes’ is dat ik de toolbar in eerste instantie voor me zelf heb gemaakt en pas later heb gedeeld. Maar ik sta open voor suggesties want daar kan het alleen maar beter van worden.
Uit je evaluatie haal ik dat je een voorkeur hebt voor minder knoppen en opties. Toegegeven, ik gebruik ook niet alle knoppen. De Email-melder gebruik ik bijvoorbeeld nooit maar wel de radio. Elke gebruiker kan echter zo’n onderdeel aan/uit zetten, zoals Peer aangeeft, vandaar dat ik ervoor heb gekozen om de ruimte die ik had in de toolbar hier mee te vullen. Beter te veel functionaliteit dan te weinig was mijn insteek om zoveel mogelijk recruiters goed te bedienen.
Orientatie is een aandachtspunt en ik zal hier opnieuw kritisch naar kijken.
Het voert wat ver om nu te beargumenteren waarom ik bepaalde (andere) keuzes heb gemaakt maar ik werk er nu enige tijd mee en ik vind het echt superhandig. Mijn conclusie: smaken verschillen en iedere gebruiker zal zijn eigen voorkeur en wensen hebben. Peer en ik bieden recruiters deze keuze.
Rob van Elburg
says:Wellicht zonder dat wij het weten, lopen wij internationaal ondertussen zover voor in (online) recruitment.
‘k Hoop van harte dat 2010 een jaar wordt van samenwerken, exporteren en groeien ipv intern welles/nietissen
Peer Goudsmit
says:Mooi vergelijk en ik zal je bevindingen evalueren. Ja, een beetje branding mag (zal kijken wat minder kan), het is immers gratis 🙂
Onderdelen die je niet wenst kan je eenvoudig verwijderen, door op dropdownmenu bij het logo te drukken, vervolgens Toolbar instellingen en dan 2e tabblad (voorgedefineerde instellingen), daar kan je de vinkjes uitzetten van de onderdelen die je niet wenst (zoals de Twitter-tooltjes).
En ja, ik zal de toolbar van Jacco ook eens bestuderen (en kijken wat nuttig is om mee te nemen).
Wat ik mis in de eveluatie is wat er nog aan relevante ‘knoppen’ ontbreekt! Ik hoor het graag.
kuch
says:Had je het woord ‘zelfbevlekking’ onder de Ctrl-V?