Carrièrebrief: lagwekkend slegt!

imageDe site Carrièrebrief is een virtuele ghostwriter voor werkzoekers die denken geen CV of sollicitatiebrief te kunnen schrijven. Tot zover niet veel bijzonders.

Maar wil je als ghostwriter een boterham verdienen, dan moet je natuurlijk verdomde goed kunnen schrijven. En dat is juist waar Carrièrebrief ernstig hapert. Zinsbouw, taal- en stijlfouten lijken zelfs hun handelsmerk te zijn. 

De homepage
Zo ziet de homepage er uit:

Carrierebrief | HomepageWaarschijnlijk moet de dame op de homepage verbeelden dat het schrijven van een CV en/of sollicitatiebrief een heel gedoe is. Maar het lijkt eerder of ze aan het uitblazen is na een forse workout.

Maar het gaat natuurlijk om de dienstverlening van Carrièrebrief. Volgens de site kan ik voor het ‘luttele’ bedrag van EUR 75 een professioneel geschreven CV plus sollicitatiebrief verwachten.

Professioneel geschreven? Jawel! Nou, laat ik eens kijken of dat inderdaad het geval is.

Een aantal voorbeelden
De teksten op de site zijn duidelijk niet door een professionele copywriter geschreven. Knullig. Maar de teksten zitten ook nog eens vol fouten. Een doodsteek voor een site die zich als professionele schrijfdienst wenst te presenteren.

Een aantal voorbeelden geven een beeld van de rampspoed. De foutieve onderdelen zijn in vet weergegeven.

Op de homepage is de volgende zin te vinden: Daarnaast bied Carrièrebrief u diverse aanvullende diensten aan.

Op de pagina Stel uw CV samen tref ik de volgende zin aan: Het is daarom des te meer belangrijk om uw zelf zo goed mogelijk te "etaleren"

En dan is er nog de voorbeeldbrief, geschreven uit naam van een secretaresse. Een secretaresse die zelf geen sollicitatiebrief kan schrijven? Apart. Maar als je dan voor een dergelijke functie een brief schrijft moet het wel van uitzonderlijke klasse zijn.

Dit is wat Carrièrebrief blijkbaar als haar topprestatie ziet:

Carrièrebrief | Voorbeeld solliciatiebriefBrrr… daar krijg ik echt koude rillingen van. Waar te beginnen? Nou, gewoon van boven naar beneden:

  • Financieel dagblad is natuurlijk Financieele Dagblad
  • De omschrijving van het werk en de organisatie spraken mij erg aan. Hoezo? spreken het werk en de organisatie je dan nu niet meer aan?
  • Ik heb ruim 10 jaar ervaring als (senior) secretaresse opgedaan bij drie verschillende bedrijven. Wat is dit voor een kromme zin? Zet op zijn minst een leesteken tussen secretaresse en opgedaan. Maar nog liever, zet een punt achter secretaresse en gooi de rest weg! Drie verschillende bedrijven? Duhhh…
  • Na het volgen van diverse opleidingen waaronder aan het opleiding instituut Schoevers […]. Holy shit! Hoeveel fouten kan een zinsdeel bevatten? Ik haak af. Maar lees zelf rustig door, want er is meer…

Wat ik had gedaan als ik deze brief had ontvangen? Enkeltje versnipperaar! Bij Carrièrebrief betaal je EUR 42 voor dergelijk monstrum. Wat een verspilling.

En er is natuurlijk meer tekstueel fraais op deze site te bewonderen.

Carrièrebrief is ook modern; want ze is op Twitter aanwezig. En daar lijkt ze een linkbait actie te zijn gestart met de volgende tweet:

Carrièrebrief | Tweet met facature

De opvallende spelfout kan (?) geen toeval zijn, en leverde dus ook een fraai aantal (re)tweets op:

Carrièrebrief | Vermeldingen op Twitter

Als dit linkbait is dan is het een hele domme vorm. Tenslotte zou Carrièrebrief moeten leven van correct Nederlands. Als het geen linkbait is dan is dit natuurlijk nog veel dommer.

Conclusie
Ik snap nu eindelijk wat die blazende dame op de homepage doet. Dat is een medewerker van Carrièrebrief die de juiste spelling probeert te gebruiken maar het is haar (even?) teveel geworden.

Ik hoop dat er echt geen enkele werkzoeker is die door dit stelletje knoeiers geld uit de zak laat kloppen voor een brief of CV. Want dat geld is weggegooid. Tenzij diezelfde werkzoeker een blik van verbijstering op het gezicht van een recruiter wil toveren. Wat met zekerheid gaat lukken als je gebruik maakt van Carrièrebrief. Wat een lachwekkend slechte en volstrekt overbodige site!

Achtergrond
Carrièrebrief is eigendom van Talpa Group BV met de familie Mol (Jacobus, Erwin en Robin) als eigenaars. Talpa Group is ingeschreven als detacheringsbureau.

Oeps… Dat klinkt ook nog eens als een mogelijke wolf in schaapskleren. Al helemaal omdat de persoonsregistratie geen aanmelding heeft bij het CBP. En dat terwijl er wel heel erg veel persoonsinformatie moet worden ingevuld. Zou de familie Mol soms via Carrièrebrief aan de achterkant de eigen kandidatendatabase willen vullen? Dat zou het allemaal nog veel erger maken!

Geef een reactie

8 Comments