Via Michel Rijnders (de man die beter blogt dan tweet maar dat eerste veel te weinig doet) heb ik tot mijn schande moeten ontdekken dat de voor mij volstrekt verwerpelijke vertical search engines worden gebruikt door Jobbrokers, waar ik als adviseur aan verbonden ben. Of liever gezegd: was. Want ondertussen heb ik mijn adviseursschap bij Jobbrokers om die reden beeindigd.
En dus niet omdat ik problemen heb met het concept van Jobbrokers. Nee, uitsluitend omdat ik mij niet kan verenigen met het gebruik van vertical search engines binnen dat concept. En die reden is principieel: vertical search engines zijn parasieten die de afstand tussen werkzoeker en werkgever vergroten en daar geld aan verdienen.
Met andere woorden; vertical search engines maken de arbeidsmarkt minder doorzichtig. En dan heb ik het dus over de sites die vacatures van allerlei sites kopieren; deze in een database aggregeren en vervolgens dat aggregaat via een zoekmachine ontsluiten. En natuurlijk massaal SEO inspanningen doen om de eigen site maximaal in Google te pimpen. Een verwerpelijk stelletje piraten dat feitelijk met wortel en tak uitgeroeid dient te worden. Maar tenzij Google dit op haar to-do lijstje zet, zijn we voorlopig nog niet van ze af. Maar daarmee hoeven we het monster nog niet te voeden.
Helaas voedt Jobbrokers het monster wel, en dat is dus voor mij voldoende reden om mijn adviseursschap te staken. Mocht Jobbrokers op enig moment besluiten hiermee te stoppen dan ben ik vanzelfsprekend weer van harte bereid dit adviseursschap op te pakken. De onderlinge verstandhouding is namelijk niet veranderd.
Overigens neem ik het mijzelf kwalijk dat ik via Michel Rijnders moest ontdekken dat vertical search engines door Jobbrokers werden gebruikt. Dit is tenslotte een aspect wat ik natuurlijk zelf had moeten weten, als zelfverklaard online recruitment deskundige. Wat maar weer eens aangeeft dat deskundigheid met een gezonde korrel zout dient te worden genomen.
Afijn, ik hoop hiermee voldoende duidelijkheid te hebben geschapen. Verder wens ik Jobbrokers alle succes met hun concept. Daarnaast zal ik mijn queeste tegen de vacatures search engines met hetzelfde enthousiasme voortzetten.
Bas Westland
says:@Marc: Ik kan helemaal geen “Van twee kanten” over de iPad schrijven, want dan spiegelt dat stomme ding veel te veel.
Bas Westland
says:@Marc Ik neem mijn Aaipet af voor iemand die zo principieel is en ook nog eens zijn eigen fouten kan toegeven.
Marc Drees
says:Ik voel een “Van twee kanten” blog aankomen over de iPad. Want dan krijg je de aaiPet die je vervolgens kan afnemen! Want vind je van deze creatieve brug?
Overigens dank voor je compliment natuurlijk!
Michiel Cobben
says:Marc, ik ga in op ‘een generiek slecht element’
Doen ze economisch iets slecht? Nee, anders waren ze al gestopt. Zo zijn er sites die punniken en borduren behandelen. Ik kom er niet, jij vermoedelijk ook niet, maar wat boeit het ons? Je zou er je mening over kunnen geven, maar laat ze lekker hun ding doen en als er mensen aan die sites geld verdienen, leuk voor ze.
Juridisch doen die parasieten vermoedelijk niets ‘slecht’, anders waren ze echt wel eens tegengehouden.
Jouw kwalificatie ‘slecht’ kan dus alleen voortkomen uit jouw moreel oogpunt. Interessant, maar dat zegt iets over jou, niets over die sites. Ze liften mee op de inspanningen van anderen, dat lijkt misschien wat minder sympathiek, maar realiseer je wel dat ‘delen’ voor ons allen een gunstiger effect heeft dan ‘afschermen’.
Tot zover deze eindedaagse filosofieles.
Marc Drees
says:Moreel standpunt heeft er niets mee te maken; deze parasieten vergroten de afstand tussen werkzoeker en werkgever.
En je bent een lekker arrogant ventje door de ronkende onzin die je badineert als filosofieles te karakteriseren. Ik zal je een plezier doen door deze opmerking maar niet serieus te nemen.
Michiel Cobben
says:Maar ja, ik bedenk me nu dat je misschien ook wel een hekel hebt aan w&s bureaus?
Marc Drees
says:Waarom zou ik een hekel aan W&S bureaus hebben? Er zijn goede bureaus en er zijn slechte bureaus zoals er in vrijwel elke bedrijfstak goede en slechte bedrijven zijn. Er is geen generiek slecht element; wat natuurlijk wel het geval is bij voornoemde parasieten…
Michiel Cobben
says:Marc,
Je onderschat in je queeste tegen vacature engines en copy-cat sites dat de ondoorzichtigheid van de markt die zij veroorzaken voor een deel de rechtvaardigheid vormt voor het bestaan van bureau’s.
jolanda
says:Ik ben het helemaal niet Marc eens: Michel moet meer bloggen om ook anti-twitteraars zoals ik tegemoet te komen.!! Sinds-ie is gaan twitteren hangt zijn blog er als een stiefkind bij. Dat kan zo niet langer!
Marc Drees
says:Volgens mij zeg ik exact hetzelfde! Michel moet veel meer bloggen, maar hij is zogenaamd te druk…
jolanda
says:Ooo…foutje: .sorry, het woordje “NIET’ hoort er niet 🙂
Michel Rijnders
says:Ik heb het bloggen toch alweer aardig opgepakt. En dan nog klagen. Het aantal blogs en de tijd van Marc zal ik helaas nooit krijgen 🙂 Maar al die ‘roepen’ om meer blogs zijn wel een leuk compliment en goede motivatie!
Ik ga eerst maar eens de kwaliteit van mijn Tweets verbeteren als ik de klachten zie.. Wat is er mis met mijn Tweets Marc?
Mark
says:@Marc: in je vorige post over Jobbrokers stelde je het volgende:
Ik denk hiermee duidelijk te hebben gemaakt dat Jobbrokers een vertical search engine is begonnen die wat mij betreft een redelijke gelijkenis vertoont met LinkUp en geen enkele gelijkenis met parasitaire uitwassen zoals Jobrapido, SimplyHired, Indeed en anderen.
Dit is tegenstrijdig met het feit dat je Jobbrokers in deze post wél weer onder het rijtje van de parasieten schaart. Of zie ik dit verkeerd?
Marc Drees
says:Nee, ik schaar Jobbrokers niet onder de parasitieten; Jobbrokers maakt gebruik van die parasieten