De beste vacaturesite van Nederland, het perspectief van de werkzoeker

Beste of slechtste vacaturesite van Nederland In deze aflevering van de zoektocht naar de beste vacaturesite van Nederland beschrijf ik hoe een deel van het onderzoek zal worden verricht waarbij het perspectief van de werkzoeker centraal staat. Dit is een serieuze variant op de kritische werkzoeker. Een persona in combinatie met een aantal opdrachten vormen de vertrekpunten van dit deel van het onderzoek.

Het overgrote merendeel van de werkzoekers komt naar een vacaturesite om … een passende vacature te vinden en daar vervolgens op te solliciteren. Schokkende constatering natuurlijk. Dan zijn er ook nog werkzoekers die hun CV achterlaten (om op deze manier gevonden te worden) en werkzoekers die zich abonneren op een vacature verzendservice (job agent). En daarmee heb je het wel zo’n beetje gehad.

Allereerst zal ik “de werkzoeker” proberen tot leven te laten komen in een persona. Vervolgens zal ik de verwachtingen van die werkzoeker ten aanzien van een vacaturesite beschrijven; en als laatste geef ik hem een aantal opdrachten mee die hij moet zien te realiseren.

Persona
Roland is 32 jaar en geboren, getogen en nog altijd wonend in Rotterdam. Hij heeft een passie voor grafische vormgeving en webdesign. Vorig jaar is hij een eenmanszaak gestart om hier bedrijfsmatig mee aan de slag te gaan. Daarnaast werkt hij sinds 2 jaar vier dagen per week als bedrijfsanalist. Het was een bewuste keuze om niet vijf dagen per week ergens aan de slag te gaan. In zijn vorige baan als consultant met een werkweek van ongeveer 60 uur per week merkte hij namelijk dat het starten en  uitbreiden van een eigen zaak geen haalbare kaart was. De tegenstelling en afwisseling tussen creatief en cijfermatig analytisch werk bevalt hem uitstekend.

Hij is sinds 2 jaar gelukkig samen met zijn vriendin; ze hebben vorige maand de sleutel gekregen van een geweldige loftappartement aan de Maas in Rotterdam. Zijn werkt als bedrijfsleidster bij een koffieketen in Den Haag en heeft ook de ambitie om een eigen zaak te starten.

Roland gaat zo nu en dan naar haar winkel om daar een een paar uur te werken. Het werken in een andere omgeving stimuleert de creativiteit. Het ontwerpen doet hij op een MacBook Pro. Van deze aanschaf heeft hij overigens nog geen moment spijt gehad. Zijn Blackberry moet volgend jaar waarschijnlijk plaatsmaken voor een iPhone, de gebruikersinterface en het ontwerp vindt Roland oogstrelend.

De rol van internet in zijn leven is groot: het volgen van nieuws, online bankieren, aanschaf van nieuwe gadgets, het boeken van vakanties, communicatie met familie en vrienden, LinkedIn, een online agenda en ga zo maar door. Chatten doet hij zelden, hij spreekt liever offline met iemand af.

In zijn spaarzame vrije tijd speelt Roland graag een potje tennis of squash. Of hij gaat hardlopen langs de Maas. Verder speelt hij piano en maakt muziek, wederom met behulp van de MacBook uiteraard. Uitgaan doen Roland en zijn vriendin voornamelijk in Rotterdam, soms samen en soms apart met vrienden.

Verwachtingen
Als ervaren Internet gebruiker en webdesigner is Roland een kritische werkzoeker. Een omslachtige werkwijze, onduidelijke navigatie of andere obstakels zijn voor hem voldoende om een site te verlaten. Privacy speelt voor hem geen belangrijke rol. Het startpunt van zijn zoektocht is Google.

Als Roland besluit om te solliciteren zal hij dit niet via een vacaturesite doen maar altijd direct bij het bedrijf zelf; zolang er een mogelijkheid tot online solliciteren bestaat. Daarnaast zal hij een potentieel toekomstige werkgever online ‘verkennen’ en afwijzen als hij daar geen goed gevoel bij krijgt.

Opdrachten
Roland krijgt een aantal opdrachten die hij tot een goed einde moet proberen te brengen. Hierbij moet hij zijn ervaringen tijdens elk van die opdrachten documenteren:

  1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
  2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
  3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
  4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
  5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
  6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Nou, 13 vacaturesites maal 6 opdrachten betekent een hoop werk voor “Roland”. En dan is dit nog slechts de helft van het verhaal; de andere helft is tenslotte het kwantitatieve onderzoek waarmee ik een totaalscore voor de kwaliteit van de vacaturesites ga bepalen. Over dat kwantitatieve onderzoek gaat mijn volgende posting in deze serie. Ik word al moe als ik aan de uitvoering denk…

Geef een reactie

9 Comments