Volgens het CBS daalt de niet-gecorrigeerde werkloosheid van 5,7% naar 4,9%. Het aantal werklozen is namelijk van 449.000 naar 386.000 geduikeld; een afname van maar liefst 63.000 werkloze medeburgers! Stop de persen? Niet volgens het CBS, want dit is een normaal seizoenspatroon. Nou… volgens mij is dat niet helemaal correct.
Weliswaar is een forse daling van de werkloosheid in augustus een normaal verschijnsel, maar verleden jaar was er sprake van een daling van 5,2% naar 4,7%. En dat is toch een heel stuk minder indrukwekkend dan dit jaar. Dit jaar is de daling ruim 4% groter dan vorig jaar. Is hier soms iets anders dan de hand?
Helaas geeft CBS al gedurende een aantal maanden geen werkloosheidspercentage voor de gecorrigeerde werkloosheid, dus heb ik maar zelf zitten goochelen met de cijfers van de Nederlandse beroepbevolking (CBS Statline) en de cijfers van CBS over de gecorrigeerde werkloosheid om nog iets van consistente informatie te kunnen vinden. En dat ziet er zo uit:
CBS: Niet gecorrigeerde (grijs) en gecorrigeerde werkloosheidspercentages, 2008 – 2010
Sinds februari is de werkloosheid dus gedaald van 5,8% naar 5,3%. In slechts een halfjaar tijd is de werkloosheid met een half procent afgenomen. Dat is een enorm steile daling van de werkloosheid in Nederland, een bijzonder moeilijk te verklaren ontwikkeling.
Want hoewel het uitzendvolume in uren natuurlijk wel is gestegen zijn de omzetten van onze grote uitzenders tot en met het tweede kwartaal nog altijd bedroevend slecht. En verder laat het totale vacaturevolume nog geen groei zien. Verder laat de omvang van de beroepsbevolking geen significante verschillen zien. Het is dus volstrekt onduidelijk wat hier aan de hand is.
Wat wel duidelijk is: het CPB lijkt met haar voorspelling van 5¾% voor 2010 wederom de plank zwaar mis te slaan. We zitten voor de 8 maanden van 2010 nu op een gemiddelde van 5,6% en als bovenstaande trend zich doorzet komen we zelfs onder de 5,5% op jaarbasis uit. Ik ben benieuwd met welke prognose CPB binnenkort weer komt. Het is tenslotte september en dat is de maand dat CPB weer eens in de kristallen bol kijkt…
Verantwoording
Op basis van de (kwartaalcijfers) van de omvang van de Nederlandse beroepsbevolking en de niet gecorrigeerde cijfers van de werkloze beroepsbevolking heb ik de omvang van de Nederlandse beroepsbevolking van voor het 3e kwartaal afgeleid. Vervolgens heb ik met de seizoensgecorrigeerde cijfers voor de werkloze beroepsbevolking het gecorrigeerde werkloosheidspercentage berekend.
Dirk Goossens
says:Wist niet dat je het je zo aantrok…
Peter
says:ben ik nou zo slim, of zijn jullie nou zo dom…
Marc Drees
says:Heren:
Verleden jaar daalde de werkloosheid van juli naar augustus van 5,2% naar 4,7%. Een afname van de werkloosheid met 0,5% oftewel een daling met 9,6%.
Dit jaar daalt de werkloosheid van juli naar augustus van 5,7% naar 4,9%. Een daling van de werkloosheid met 0,8% oftewel een daling met maar lieftst 14,0%.
Ergo de daling van juli naar augustus is dit jaar ruim 4% (4,4%) groter dan vorig jaar.
Een en ander is bijzonder duidelijk geformuleerd; althans voor de goede lezertjes…
robert
says:ik zeg toch precies het zelfde? Maar dan in en hypothetisch voorbeeld?
Dirk Goossens
says:Als je nou zou zeggen dat de daling 46% groter is dan vorig jaar, dan zou ik het begrijpen. Ook als je had gezegd dat de daling 4,4 procentpunten groter is, dan had ik je begrepen. Maar een daling van 4,4% is in dit geval wat mij betreft ongeoorloofde noemersmijterij.
admin
says:Had, dat heb ik juist bewust niet gedaan omdat ik anders weer van Dr. Doom praktijken zou worden beschuldigd…
Dirk Goossens
says:De daling van de werkloosheid is 4% groter dan vorig jaar? Ik snap het niet.
robert
says:inderdaad is erg vreemd gedefinieerd.
Maar denk dat het zoiets is, als de daling in de werkloosheid vorig jaar 2% was en dit jaar 2,08% dan is de werkloosheid daling met 4% gestegen tov vorig jaar..
Nu ik dit zo lees is dat ook erg ongelukkig uitgedrukt, maar ik vermoed dat dat bedoelt wordt
Dirk Goossens
says:4% groter dan vorig jaar? Of bedoel je 4 procentpunten, want dan weten wij dat je 0,4 procentpunten bedoelt.
Marc Drees
says:Ik bedoel vier hele, volledige procenten: 4% dus. En geen procentpunt minder (het is namelijk zelfs 4,4%)
Marc Drees
says:Ja, mooi he? En het scheelt de luie lezertjes ook een hoop woorden die ze niet perse hoeven te lezen. Wat ik natuurlijk graag had gewild bij jouw verbale diarree over le ROI van sociale media. Een grafiekje daar had wonderen gedaan. Maar ja…
Martijn Smit
says:Fijn dat grafiekje erbij….. maakt het zo duidelijk