Monster MEI: lachen met Hammond, 4

Warren HammondHeeft Warren Hammond (Managing Director Monsterboard.nl) neiging tot zelfdestructie? Ik ga het bijna denken na de publicatie van de laatste aflevering van de Monster Employment Index (MEI) voor Nederland. Hammond heeft bij eerdere versies van de MEI al onzinnige dingen gezegd, maar deze keer wordt het oprecht bizar:

The September Index results illustrate a continued slowdonw in online worker demand, echoing the recent easing in business and consumer confidence within the Dutch economy. We are however seeing continued long-term improvements across science and technology related sectors, such as research and development and IT.

Deze twee zinnen van de goede man bevatten zoveel fouten dat ik bijna niet weet waar te beginnen. Maar laat ik toch maar een poging wagen…

Recent easing in confidence?
Allereerst de zinsnede echoing the recent easing in business and consumer confidence within the Dutch economy. In het geval van het aantal online vacatures gaat het natuurlijk om business confidence en niet om consumer confidence. Maar is er daadwerkelijk sprake van een recent easing van business confidence? Volgens het CBS is dit voor september de situatie:

Producentenvertrouwen industrie

CBS: Vertrouwen ondernemers (industrie)

Verwachte omzet zakelijke dienstverlening

CBS: Vertrouwen ondernemers (zakelijke dienstverlening)

Hmmm…. ik heb misschien een betere bril nodig, maar ik zie absoluut geen recent easing van business confidence in Nederland.

Continued long-term improvements in R&D and IT?
Dan is er nog de tweede claim van Hammond:

We are however seeing continued long-term improvements across science and technology related sectors, such as research and development and IT.

Helaas vergeet Hammond hier te vermelden dat in R&D ongeveer anderhalve man en een paardekop werkzaam is. Oftewel, enige long-term improvement in deze ‘sector’ zet bepaald geen zoden aan de dijk. En voor wat betreft de IT sector is er geen enkele reden om aan te nemen dat er sprake van enige verbetering van het online vacaturevolume:

JobFeed: Aantal IT vacatures per week (grijs) en op basis van voortschrijdend jaarvolume, jan 2008 – sep 2010  

JobFeed: Aantal IT vacatures per week (grijs) en op basis van voortschrijdend jaarvolume, jan 2008  – sep 2010

Iemand die een long-term verbetering ziet mag het zeggen… Ik kan met alle wil van de wereld geen enkele verbetering van dat aanbod ontwaren.

Wat zei Hammond vorige maand?
Dit is wat Hammond vorige maand over de tegenvallende MEI index zei:

Online job demand has grown steadily so far this year, with job demand going up compared to year-earlier levels. The slowing growth in the past few monts has been slightly surprising, but this is largely down tot a slowdown in business activity over the summer months

Ja, die slome zomermaanden zijn voorbij. Dus nu moet het wel lagere vertrouwen bij het bedrijfsleven zijn. Ook als dat helemaal niet bestaat…

Slotopmerking
Het is natuurlijk niet de eerste keer dat Hammond onzinnige claims maakt die verifieerbaar onjuist zijn. Maar het lijkt erop dat hij tot steeds onzinniger uitspraken vervalt. Wat de vraag oproept waarom hij dat doet. Denkt hij werkelijk dat hij met het uitkramen van aantoonbare onzin bedrijven kan verleiden tot het plaatsen van vacatures op Monsterboard? Of is hij gewoon te lui om zijn uitspraken te controleren op juistheid? Hoe het ook zij, de man maakt zichzelf volstrekt belachelijk voor eenieder die de online recruitment markt serieus neemt.

Het is bijna 2011. Een nieuw jaar, een nieuwe managing director? Het lijkt me oprecht geen slecht idee… Heeft Hammond ook tijd om met Martijn Smit eens een Engels biertje te gaan pakken. Wordt het toch nog gezellig…

Geef een reactie

2 Comments
 • Herbert Prins
  says:

  @marc ik ben trouw lezer van de computable (sorry) daarin wordt wekelijks de banometer over de ICT gepubliceerd. Volgens mij op basis van Nielsen. Ondanks de kleine aantallen zie je daar ook een stijging van de ICT vacatures na de zomer. Ik denk trouwens dat het om ofline vacatures gaat. 

  • Marc Drees
   says:

   Van een goede lezer had ik meer kritisch vermogen verwacht…
    
   Zoals je in de grafiek met IT vacatures kan zien is er na de zomer sprake van een hoger aantal IT vacatures. De long term is echter horizontaal. En het gaat dus om die long term, want daar refereert Hammond aan.
    
   En laten we vooral niet juichen over een paar weken hogere aantallen vacatures. Kijk naar de wekelijkse variatie over de afgelopen jaren in de grafiek en je weet dat je daar bijzonder voorzichtig mee moet zijn. Dat is namelijk de ultra short term…