Ben Noteboom (CEO Randstad) heeft heel lang volgehouden dat er helemaal geen dubbele dip komt. Maar op de Dag van de Belegger is zijn toon plotseling veranderd. Nu is het verhaal dat hij geen dubbele dip vreest. Noteboom formuleert het als volgt:
Als die komt, gaan we gewoon met minder mensen verder.
Kijk, is dat niet heerlijk? Aan het hoofd van een uitzender die verbondenheid zoekt (iedereen heeft iets met Randstad) staat een man met een warm kloppend hart voor zijn medewerkers (en uitzendkrachten)… En verder een man die nu lijkt te zeggen dat hij ineens wel in de komst van een dubbelde dip geloofd. Waarbij maar weer eens duidelijk wordt dat je de uitspraken van een CEO nooit op face value moet nemen. Want dat kan weleens een heel kostbare vergissing blijken te zijn.
Maar Noteboom maakte een nog fraaiere opmerking, ter onderbouwing van zijn gedachte dat macro-economische factoren niet de overhand moeten krijgen:
We zijn in Griekenland met 95% gegroeid. Gewoon door wél te investeren daar en opdrachten binnen te slepen.
Gewoon investeren in Griekenland. Dat zouden meer mensen moeten doen! Laat je toch niet door al die macro-economische onzin uit het veld slaan en investeer in Griekenland. En als je toch bezig bent, doe dat dan ook even in Ierland, Spanje, Italie en Portugal…
Wat een ronkende onzin! Natuurlijk spelen macro-economische factoren een cruciale rol; de exacte reden waarom Randstad zo gegroeid is in Griekenland. De ongekende onzekerheid in dat land zal uitzendkrachten voor werkgevers ineens bijzonder aantrekkelijk maken. Mogelijk zitten er ook nog eens fiscale voordelen aan vast. Dat er een onverwacht anticyclisch voordeel kan worden behaald heeft juist te maken met macro-economische factoren.
Mogelijk is het de volgende keer handig om een persvoorlichter met Noteboom mee op pad te sturen. Want als het boegbeeld van ‘s werelds tweede uitzender dit soort onzin uit weet te kramen is het de hoogste tijd dat er een buffer tussen Noteboom en de media komt te staan. Brrr…
Arno de Vries
says:Twee belangrijke condities om succes te hebben in uitzenden: een wetgeving die vaste arbeid oninteressant maakt (zoals in NL en inmiddels ook in de VS) of een groei-economie. Want als het beter gaat, en de ondernemer is nog niet zeker van zijn zaak, huurt ie tijdelijke krachten in.
Een neergaande economie en de daarbij behorende groeiende onzekerheid leidt – in tegenstelling tot de heersende opinie – niet tot een groei in uitzenduren.
Als er al ondernemers zijn die om die reden tijdelijke krachten inhuren, wordt die groei volledig teniet gedaan door de beëindiging van andere tijdelijke contaracten.
In het geval van Griekenland zal het een combinatie van groei-na-enorme-dip zijn, plus het feit dat Randstad nog niet zo lang actief is en indertijd Select Interservices overnam in de dip.
Arno de Vries
says:en voordat ik de juf op mijn dak krijg: contaracten zijn natuurlijk contracten.
Juf Sil Boch
says:Geloofd? Voor een foutloze bijdrage kun je me huren.
Groetjes,
Sil
Marc Drees
says:Natuurlijk, voor een weblog dat volledig gratis content biedt gaan we iemand inhuren om d’s en t’s te controleren. Idiood/t