Gild: ‘vacaturesite’ met career games

Logotype Gild Gild.com omschrijft zichzelf als de Career Game for Serious Technologists. Oke, dat klinkt fraai; maar wat kan ik daar dan vervolgens mee? Nou, volgens Gild het volgende:

Gild.com provides you with unique tools to certify your skills, find great jobs, and advance your career all while competing and sharing with friends and peers.

Dus door spelletjes met/tegen vrienden en ‘gelijken’ te spelen maak ik carriere? Had ik dat 25 jaar geleden geweten! Dat had me een hoop bloed, zweet en tranen gekost. En nu is het te laat… Maar ik ben natuurlijk wel nieuwsgierig geworden, al was het alleen al omdat ik gek ben op computerspelletjes.

De homepage
De homepage van Gild ziet er als volgt uit:

Gild | Homepage

Daar staat het, de Career Game for Serious Technologists. Met een schaakbord! Ik ga me gauw inschrijven. En daar wacht me al meteen een eerste verrassing; want nadat ik mijn land heb  gekozen en mijn plaatsnaam aan het invullen ben krijg ik dit te zien:

Gild | Registratie

Dat is nou netjes van Gild, dat zouden meer sites moeten doen… Daarnaast is het aantal velden dat ik in moet vullen zeer beperkt, dus dat valt ook weer mee.

En als ik eenmaal mijn account via een e-mail heb weten te activeren zie ik dit:

Gild | Dashboard

Jawel, ik heb al meteen een badge verdiend! En net als bij dat bijzonder hinderlijke Foursquare kan ik mijn Twitter volgers laten weten dat ik een Pioneer badge heb verdiend. Wat een onzin is dit toch. De enige die hier voordeel bij heeft is Gild, want hiermee worden meer mensen op hun site gewezen. Maar verder dient het geen enkel doel, tenzij er daadwerkelijk volgers zijn die benieuwd zijn hoe ik binnen Gild presteer…

Laat ik eerst maar eens mijn profiel completeren; tenslotte heb ik met die paar gegevens tijdens registratie blijkbaar al 30% van mijn profiel aangemaakt. Dan ben ik met de rest ook vast heel snel klaar. Nadat ik op de Edit your profile knop heb geklikt krijg ik dit te zien:

Gild | Profile, 1 

Gild snapt het! Aan de linkerkant staat Import your CV, en ik kan mijn LinkedIn profiel gebruiken. Helemaal super! Zo heb ik binnen no-time een 100% profiel… Mijn profiel wordt netjes geladen, en binnen een minuutje ziet het er zo uit:

Gild | Profile, 2 

Die foto en de personal links heb ik overigens wel met de hand in moeten voeren, maar een kniesoor die daarop let… En hiermee is mijn profiel ondertussen voor 90% compleet. Dat is was makkelijk en snel. Maar wat moet ik doen om tot 100% te komen? In ieder geval een telefoonnummer en een skill toevoegen. Laat ik dat maar eens gauw gaan doen.

Maar na het invoeren van mijn telefoonnummer is mijn profiel ineens al 100%, en heb ik alweer een badge verdiend, dit keer de Citizen award. Toch heb ik voor de lol nog even een paar skills aangemaakt, en dat ziet er fraai uit al begrijp ik er niet veel van:

Gild | Skills 

Hier staat de Consulting skill, maar wat die 510 nou precies betekent is voor mij volstrekt onduidelijk.

Naast Skills zijn er ook nog Certifications, en dat ziet er indrukwekkend uit:

Gild | Certifications

Dit zijn blijkbaar serieuze certifications; want de English Written certification is een test met 20 – 40 vragen in drie gradaties (basic, advanced en expert). Dat gaat ook de nodige tijd kosten, dus dat heb ik maar even overgeslagen.

Want ik heb voor mezelf nog altijd niet de vraag beantwoord wat ik nou allemaal met deze site kan doen. Ik ga dus maar eerst eens kijken wat zich achter de navigatie-optie Jobs verbergt. Daar vind ik een eenvoudige zoekfunctie waar ik niets kan vinden omdat de site mijn land als vertrekpunt neemt. Dus wijzig ik Nederland maar even in United States, en dan zie ik dit:

Gild | Zoekscherm

Hier wordt het ineens een stuk minder interessant, want ik krijg vacatues te zien alsof het grote stickers zijn. Origineel gedaan, maar zo kan ik maar een paar vacatures per keer zien. Een lijst was een stuk prettiger geweest. Overigens kan ik via de vier balletjes met de pijltjes aan linker- en rechterzijde door onderdelen van de vacature heenlopen (Top Perks & Benefits, Primary Job Requirements en Company Overview Summary).

Als ik wil solliciteren krijg ik dit te zien:

Gild | Sollicitatieformulier 

Dit is fraai; ik word gewaarschuwd welke competenties ik feitelijk nodig heb om een kans op deze baan te hebben. Met andere woorden, als ik deze competenties niet heb kan ik beter niet solliciteren. Een vriendelijk maar duidelijk filter. Ook de rest van het sollicitatieformulier blinkt uit in duidelijkheid, de vacature staat aan de rechterkant. Hier is duidelijk over nagedacht.

Maar laat het spelletjes onderdeel niet vergeten. Nou, dat is serieuze shit, want hier worden hard-core technische competities door bedrijfven uitschreven. Waar je ook nog eens van alles kan winnen; van Kindle tot iPad. Dit zijn overigens competities waar ik

Gild | Competitions

 

Er lijkt 1 competitie waar ik aan mee kan doen; de World Leaders: Elections van PAC. Wat overigens een gruwelijk moeilijke competitie is waar ik alleen de vragen over Desi Bouterse en Mark Rutte correct denk te hebben beantwoord. Maar zelfs daar ben ik niet zeker van… Ik voel me ineens toch een heel stuk dommer:

Gild | Score 

Ik zit redelijk in het midden van de scores, maar van de 800 punten heb ik er maar 264 weten te verzamelen. Die iPod Nano zal wel aan mij voorbij gaan… En mijn score ga ik zeker niet tweeten.

Ondertussen heb ik toch alweer 3 badges te pakken:

Gild | Badges

De keerzijde is dat ik ook alweer twee uur bezig ben. En dat is precies het probleem waar ik met Gild tegenaan loop. Want voordat ik in staat ben om te solliciteren (of wordt gehunt door een recruiter) ben ik toch wel een paar dagen bezig, schat ik zo in. Want dan moet ik me in allerlei competities storten en certificaten voor mijn skills halen.

En dat kost eenvoudigweg teveel tijd. Als ik die tijd besteed weet een recruiter overigens gegarandeerd wat hij/zij aan mij heeft op allerlei gebieden. Los van de persoonlijke presentatie is er dan geen enkele verrassing meer over mijn capaciteiten. En dat is exact wat Gild de recruiter biedt:

Gild | Recruiter

Maar daarmee richt Gild zich tot de verkeerde groep. Want Gild richt zich op ITspecialisten. Waarvan het werkloosheidspercentage relatief laag tot zeer laag is. En die voldoende carrierekansen hebben, zonder zich het apelazerus te spelen en te certificeren.

Het concept van Gild is echter uitstekend. En als je als werkzoeker niet uitkijkt kan je uren verliezen terwijl je door Gild heengaat. Het zijn overigens geen verloren uren, want je vermaakt je in die tijd uitstekend.

Conclusie
Gild is een prachtig concept voor de verkeerde doelgroep. De site is gebruiksvriendelijk, aantrekkelijk vormgegeven en goed doordacht. Er is niets mee mis behalve de foucs op IT specialisten als beroepsgroep. Maar misschien zijn jonge IT-ers wel gek op dit concept. En gaan ze in de late uurtjes als een gek Gild certificaten halen en competities spelen. En wordt Career games wel een gigantisch succes. Ik weet het niet…

Geef een reactie

2 Comments