SalesProfs doet een poging om het leven voor werkzoekers makkelijker te maken. Op het moment van solliciteren kan de werkzoeker ervoor kiezen om gebruik te maken van zijn of haar LinkedIn profiel. Op zich is dit natuurlijk niet uniek; tenslotte zijn er al meerdere plekken waar de LinkedIn API is geintegreerd met een wervingssite of via een ATS.
Maar SalesProfs gaat een stap verder, want het enige wat een sollicitatie in dit geval nog omvat is SalesProfs toegang verlenen tot mijn LinkedIn profiel. Dat is alles. En dat heb ik nog niet eerder gezien. Laat ik mijn kortste sollicitatie-ervaring ooit eens delen. En wat er aan ontbreekt.
En zie; met enige visuele nadruk en als eerste button staat daar: Solliciteer via LinkedIn. Nou is die tekst verwarrend, tenslotte solliciteer ik niet niet via LinkedIn maar ik geef SalesProfs toestemming om via LinkedIn mijn profiel te … ja, wat mag SalesProfs eigenlijk met mijn profiel doen?
Eerlijk gezegd heb ik geen idee, maar ik geef standaard maximaal 1 dag toestemming om mijn profiel te misbruiken, dus hopelijk valt het gezien die korte tijdsspanne wel mee. En ontvang ik vanaf morgen ineens tonnen spam dan weet ik bij wie ik kan aankloppen…
Als ik op de knop Solliciteer via LinkedIn klik krijg ik onderstaand (vermijdbare?) tussenscherm te zien:
Nu moet ik dus mijn toestemming geven, wat ik ook fluks doe. Waarna ik min of meer verwacht een ingevuld profiel terug te krijgen met het verzoek een aantal velden in/aan te vullen. Maar niets is minder waar. Want dit krijg ik te zien:
Een bedankje; ik heb namelijk volgens SalesProfs al gesolliciteerd. Dat is snel! Maar SalesProfs laat hier duidelijk kansen liggen:
- Het feit dat ik mijn LinkedIn profiel opgeef wil niet zeggen dat ik via LinkedIn benaderd wens te worden. Geef me een keuze hoe ik het liefst door SalesProfs benaderd wil worden. Dat zou best wel eens via e-mail kunnen zijn. Want misschien heb ik geen reden om regelmatig LinkedIn te bezoeken. Of heb ik geen e-mail op LinkedIn geactiveerd waarmee ik regelmatig op de hoogte wordt gehouden van alle activiteiten rondom mijn profiel.
- wij nemen zo snel mogelijk contact op… De bekende dooddoener; waar een concrete termijn voor de sollicitant natuurlijk veel meer duidelijkheid zou geven. Binnen een bepaald aantal werkdagen bijvoorbeeld.
- Informeer de werkzoeker vooraf dat de sollicitatie in dit geval uitsluitend bestaat uit het toegang verlenen tot LinkedIn. Mogelijk dat de werkzoeker ervoor kiest om in dat geval nog even zijn/haar profiel een beetje bij te slijpen. Of zelfs kiest om op een traditionele manier te solliciteren. Who knows?
Als SalesProfs deze schoonheidsfoutjes wegpoetst, wordt er een bijzonder snelle en eenvoudige sollicitatiemogelijkheid op de site geboden voor die werkzoekers die hier voordeel in zien. En dat is zeker navolging waard.
Bas van de Haterd
says:Het valt me vaker op hoe weinig partijen informatie teruggeven n.a.v. solliciteren met Linkedin profielen. Je weet niet wat je eruit haalt. Bij Continu hebben we dat expliciet wel gedaan, maar de nieuwe Otys site deed dit bijvoorbeeld ook niet. Net als trouwens velen. Wel goed dat Salesprofs Linkedin als serieus kanaal ziet. Ik heb ook al een partij die dit had en vervolgens doodleuk alsnog om een CV vroeg 🙂
Kor
says:Deze is in eigen ontwikkeling.
Wij denken op deze wijze beter te kunnen reageren en aanbevelingen te wijzigen. Binnenkort kunnen sollicitanten bv ook direct een video boodschap opnemen van 30 sec bij hun sollicitatie via de site en zullen wij meer gaan werken met QR codes voor de mobiele activatie
Kor de Boer (CCO SalesProfs)
says:Marc,
Bedankt voor je feedback we gaan er mee aan de slag! Op dit moment ontwerpen wij een veld waarbij de sollicitant een telefoonnummer of email adres kan achterlaten voor contact.
Meer verbeteringen zijn natuurlijk welkom.
Wil je nog dat wij je benaderen voor deze functie of kunnen wij deze als test beschouwen 🙂
Kor
SalesProfs
Marc Drees
says:Hou het deze keer maar op een test…
Overigens, wat stuur je naar een sollicitant via LinkedIn?
Kor de Boer (CCO SalesProfs)
says:Wij benaderen de sollicitanten persoonlijk via inmail of telefonisch.
Veel van de sollicitanten delen een group op Linkedin en zijn om deze reden meestal direct te benaderen.
Marc Drees
says:Duidelijk.
Is de site van SalesProfs een eigen ontwikkeling of is het een ATS? Ik kon in de source van de homepage niets vinden van een referentie naar een ATS dus ik ben er van uitgegaan dat het een custom site is. Klopt dat>