Afwijzing pensioenakkoord doodsteek voor vakbonden?

image Na FNV Bondgenoten heeft nu ook Abvakabo FNV het pensioenakkoord afgewezen dat de vakcentrale had bereikt. Waarmee de twee grootste FNV bonden Agnes Jongerius terugwijzen naar de onderhandelingstafel. Of om in de termen van een complottheorie te spreken: haar dwingen tot aftreden.

Maar wat vooral evident is dat de twee bonden het akkoord afwijzen omdat ze allang geen afspiegeling meer zijn van de Nederlandse beroepsbevolking maar vooral van de oudere werknemer. Waarmee de rekening die met het afwijzen van dit akkoord gepaard gaat naadloos aan de jongere generaties werknemers wordt gepresenteerd. Waar de vakbonden nauwelijks een vertegenwoordiging hebben…

Al jaren neemt niet alleen de organisatiegraad in Nederland af, de gemiddelde leeftijd van vakbondsleden neemt ook gestaag toe. Waarmee vakbonden allang niet meer de belangen van de Nederlandse werknemers kan vertegenwoordigen omdat meer dan 50% van de leden ouder zijn dan 45 jaar. En dankzij een gebrek aan instroom van jonge leden groeit dit percentage elk jaar:

CBS: Verdeling beroepsbevolking en verdeling organisatiegraad per leeftijdscategorie (2008)

CBS: Verdeling beroepsbevolking en verdeling organisatiegraad per leeftijdscategorie (2008)

Van de vakbondsleden is ondertussen ruim 50% dus ouder dan 45 jaar, waarvan een aanzienlijk (en groeiend) aantal zelf al met pensioen is. Niet alleen is de organisatiegraad onder jongeren bedroevend laag (slechts 4% van de vakbondsleden is jonger dan 25 jaar), de instroom van jongeren is ook verwaarloosbaar. Waarmee de balans op termijn steeds meer gaat doorslaan in de richting van de grijze duiven.

De vakbonden vertegenwoordigen de Nederlandse beroepsbevolking helemaal niet meer. En met de huidige stellingname tegen het bereikte pensioenakkoord wordt dat ook pijnlijk duidelijk. Waarmee de kansen op aanwas onder jongeren eveneens pijnlijk duidelijk is geworden. En daarmee de toekomst van de vakbonden. De Deathpool lonkt…

Geef een reactie

3 Comments
  • maria
    says:

    Dit is natuurlijk wel een vertekenende grafiek. Hoewel dit kabinet het graag anders zou zien werken mensen niet vanaf hun geboorte. De klasse < 25 jaar is daarom natuurlijk vanzelfsprekend veel kleiner dan de klasse 25-45 en 45-65. En hoewel leeftijdopbouw en organisatie van uitkeringsgerechtigden (niet werkende werkzoekenden alswel gepensioneerden en vutters) zeker een probleem kan zijn, ook t.a.v. keuzes m.b.t. pensioenen is dat niet de achtergrond van dit geschil binnen FNV verband. Het zit hem wel degelijk daadwerkelijk in slechte voorwaarden voor mensen met zwaar werk en vooral mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt (mensen met lage salarissen). Geen appels met peren vergelijken.

    • Marc Drees
      says:

      De grafiek is natuurlijk niet vertekend; tenslotte is duidelijk dat slechts een bijzonder klein deel van de beroepsbevolking jonger dan 25 jaar is. Maar van dat deel is de organisatiegraad bedroevend laag. Een vakbond vertegenwoordigd haar leden en het is evdident dat de leden van de vakbond gemiddeld ouder en ouder worden. Daarmee wordt de vakbond steeds meer een vertegenwoordiger van de oudere werknemer en haar specifieke eisen en wensen. Begrijpelijk, maar aangezien de oudere werknemer eens met pensioen gaat (iets vroeger of later, big deal) betekent dit ook een voorspelbaar pensioen voor het instituut vakbond. Want in het proces van het behartigen van de belangen van de oudere werknemers worden de jongere vergeten of zelfs opgezadeld met de rekening van de belangen van die oudere werknemers. Een soort double whammy.
       
      Verder vraag ik me af of het kabinet mensen daadwerkelijk het liefst zo vroeg mogelijk aan het werk ziet gaan. Als we een kenniseconomie willen zijn en blijven, een situatie die het kabinet voor zover mij bekend onderschrijft, is een vroege start met werk natuurlijk anathema. En als je dan eenmaal begint dan is lid worden van een vakbond bepaald geen vanzelfsprekendheid. Integendeel. Dus ook daar marginaliseert de vakbond indien ze een focus houdt op de onderkant van de arbeidmarkt.
       
       

      • maria
        says:

        Quatsch; als je de klasse indeling niet aanpast krijg je per definitie een vertekend beeld. Dat de gemiddelde leeftijd van vakbondsleden stijgt klopt wel en zal nog meer stijgen als de pensioenleeftijd stijgt. Een fenomeen wat nauwelijks te voorkomen is a.g.v. de babyboomperiode. Vraag is echter of het bereikte pensioenakkoord beter recht doet aan het principe van solidariteit van ouderen met jongeren en of de kritiek vanuit een aantal FNV bonden op basis daarvan laakbaar is. Want dat is wat je feitelijk beweert en inhoudelijk klopt die stelling niet. De ouderen komen helemaal niet slecht weg met het pensioenakkoord, en toch is er kritiek vanuit de bonden. Dus de strekking van je artikel klopt niet. Tunnelvisie ontwikkeld op dit punt?