In de VS woedt al maanden een bizarre discussie over de verhoging van het schuldplafond van het land, uitsluitend bedoeld om Republikeinen en Democraten marketing punten te laten scoren bij het Amerikaanse publiek. Want uiteindelijk wordt het schuldplafond van het land natuurlijk verhoogd.
Maar veel belangrijker, hoe hoog is de schuld van de VS eigenlijk, en hoe is die schuld in de loop van de tijd gegroeid? De onderstaande grafiek is nog veel angstaanjagender dan de snijwonden die Johnny Hoogerland gisteren in de Tour opliep:
Schuldpositie VS, 1938 – 2011
En dan zeggen dat het met Griekenland niet zo lekker gaat…
Maar gelukkig doen we collectief of er niets aan de hand is. Het alternatief is tenslotte veel te eng om over na te denken. Laat staan om erover te praten…
Guido Brandt Corstius
says:Het gaat zeker spannend worden.
Het plafond is zelfs al in de wet vastgelegd omdat het probleem niet meer gewoon te managen was.
In Californie is overheidspersoneel al eerder betaald met zgn “I owe you” papier.Waarop staat te lezen dat je gezien de omstandigheden je salaris niet krijgt uitbetaald maar later, als het beter is, je geld alsnog mag verwachten.
ronald van den Hoff
says:@Maarten: helemaal niet met je eens. Als de Chinezen afstand nemen van de dollar is het gebeurt….
Maarten Fekkers
says:@ronald. dat zeg ik ook in mijn reactie, maar de kans daarop is erg klein. De chinezen hebben daar simpel weg te veel dollars voor. m.a.w de USA is to big to fail.
En als het al zou gebeuren, dan heeft de fed genoeg middelen voor handen om de schade te beperken. zelf opkopen van obligaties, dollars bijdrukken.
@marc vanuit een bepaald oogpunt gezien staat Amerika er zelfs slechter voor dan Griekenland. waar eigenlijk niks aan de hand is, (de situatie zoals ie is bestond al jaren) Enkele slimme bankiers vonden het tijd vonden om de rekening op te maken (in hun voordeel)
Japan, USA, UK, staan er allemaal slecht voor. Echter hebben daar de centrale banken het mandaat om maatregelen te nemen tegen “bond vigilantes”
En het grote verschil dat deze landen genoeg middelen hebben in reserves om de rekening uiteindelijk te betalen. En dus het vertrouwen van de markt krijgen.
Griekenland maar nu ook Italie hebben dat niet. (geen van de PIIGS trouwens).
Maarten Fekkers
says:Ik denk dat jij je beter met Recruitment kan bezig houden, van economie heb je niet veel begrepen.
Het verschil tussen Amerika en Griekenland is zo groot dat de vergelijking zelfs belachelijk is.
Enkele voorbeelden.
Amerika heeft zijn eigen munt, en kan dus nooit in een default gedwongen worden. Griekenland wel. (oorzaak is de euro)
De reserves (olie, gas, ect) van Amerika zijn 100x de hoogte van haar staatsschuld. Griekenland is een lege doos.
Amerikaanse obligaties zijn de meeste verhandelde ter wereld, en zijn waardevast. Deze opblazen staat gelijk aan zelfmoord van de fin. instellingen (en dus de wereld economie). Griekse obligaties zijn een hobby product van fin instellingen met honger naar een leuk rendement zonder te veel verlies.
Enige angst is een hyperinflatie van de dollar, maar dit kan alleen als een tegenpartij het zou willen. En niemand wil dat.
PS. De oplossing voor het plafond is er ondertussen ook al, een munt van 1 biljoen. die de fed zal slaan.
Marc Drees
says:Hahaha, gelukkig dat jij er bent dan…
En voor de goede orde, het gaat zowel met de VS en Griekenland “niet zo lekker”. Dat is een vergelijking die prima kan worden getrokken. Maar lezen is nog best moeilijk (voor economen?)