Jawel, het is nu alweer de zesde achtereenvolgende maand dat de werkloosheid in de Eurozone is blijven staan op 9,9%. Bijzonder knap dat we al een halfjaar precies 0,1% onder die o zo belangrijke psychologische grens van 10% bungelen. Eigenlijk is het extreem knap als je bedenkt welke enorme wijzigingen sommige landen met grote regelmaat maken dat de Eurozone precies onder de 10% blijft. Ongeloofwaardig is misschien een beter woord
Hoe dan ook, ondanks al gegoochel van de landen en Eurostat zelf helpt er geen lieve moedertje meer aan; de werkloosheid lijkt weer te stijgen in de meeste landen die al een relatief hoge werkloosheid hebben. De Spaanse werkloosheid is gegroeid van 20,8% naar 21,0%, de Ierse werkloosheid gaat van 14,0 naar 14,2% en de werkloosheid in Frankrijk, Belgie en Duitsland (na correctie…) is met 0,1% gestegen. Slechts Italie (volslagen ongeloofwaardig) en Portugal (zo mogelijk nog ongeloofwaardiger) laten een daling zien. Waardoor, het is al gezegd, de werkloosheid van de Eurozone net onder de 10% uitkomt. Chapeau!
Zou het ze volgende maand weer lukken? Ik heb een donkerbruin vermoeden…
In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en vrijwel alle cijfers uit dit land zijn volstrekt onbetrouwbaar:
Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – juni 2011)
Voor wat het waard is. Want zo langzamerhand is Nederland nog echt de enige die zelden of nooit haar cijfers bijstelt. De overige landen laten met grote of iets minder grote regelmaat bizar grote bijstellingen zien, overigens met uitzondering van Spanje; het enige land dat er bijna alle reden voor zou hebben. Een werkloosheid van 21% is tenslotte ronduit dramatisch. En wat te denken van de jeugdwerkloosheid (<25 jaar)? Die is ondertussen opgelopen naar 45,7%. Bijna 50% van de Spaanse beroepsbevolking onder 25 jaar is werkloos. Dat is niets minder dan een ramp voor het land.
Ik blijf me afvragen wat het werkelijke werkloosheidsniveau is. Hoewel de werkloosheid volgens Eurostat in de maanden januari en februari van dit jaar was uitgekomen op 9,9%, zijn die cijfers ondertussen weer bijgesteld naar 10,0%. En het zou me werkelijks niets verbazen als ook de cijfers van de overige maanden over enige tijd een magische bijstelling naar boven krijgen. Niet dat het iemand interesseert; want de meesten kijken uitsluitend naar het meest recente cijfer. Hoe hard dat cijfer uiteindelijk ook bij elkaar gelogen blijkt te zijn.
1 Comment