Experteer: dubieus spelen met salarissen?

Logotype Experteer Sinds begin 2008 hebben we Lintberg, de niche vacaturesite voor beter betaalde banen waar de werkzoeker betaald om die banen te kunnen zien. En sinds kort is concurrent Experteer in Nederland actief. Experteer is een begrip bij onze oosterburen, hier is de site nog vrij onbekend.

Hoe dan ook, het is tijd om eens een bezoekje te brengen aan Experteer om te zien of hier sprake is van een verrijking van ons online recruitmentlandschap. Voor de beter betaalden onder ons dan wel te verstaan. Want Experteer doet uitsluitend in vacatures vanaf EUR 60.000.

De homepage
Dit is de homepage van Experteer:

Experteer | Homepage

Een onopvallende homepage, met een wel zeer opvallend getal in het midden: 99.238 vacatures… Dat zijn meer vacatures dan Werk.nl, Nationale Vacaturebank en Monsterboard gecombineerd. Waardoor ik het vermoeden heb dat Experteer hier haar totale vacature-aanbod over alle landen laat zien. Lekker verwarrend…

De homepage biedt verder een bijzonder verwarrende zoekfunctie; want deze laat het resultaat zien aan de rechterkant. Ik krijg geen aparte pagina met zoekresultaten zien. Bizar, maar waar. Om een dergelijke pagina te kunnen zien moet ik me registreren… Zelfs Lintberg doet niet zo krampachtig.

Na registratie krijg ik deze pagina te zien:

Experteer | Dashboard

Experteer wil allerlei informatie van mij hebben, maar die wil ik helemaal niet geven. Hier is overigens wel duidelijk dat in Nederland het aantal vacatures inderdaad niet bijna 100.000 is maar slechts 4.271. Hoewel, slechts? Dat zijn er nog altijd bijzonder veel. Hoe komt Experteer in zo’n korte tijd aan zoveel vacatures? Zou het bedrijf net als TheLadders ongevraagd vacatures kopieren en op de eigen site zetten?  Het is in ieder gevan een praktijk die Experteer in Duitsland toepast.

Vacatures
Maar het vinden van vacatures via deze pagina is nog geen vanzelfsprekendheid. De functie Vacatures zoeken zit verstopt onder de navigatie-optie Zoekopties. En als ik daarop klik, krijg ik dit te zien:

Experteer | Zoekresultaat

Hemeltjelief, dat ziet er vreselijk uit. Wat een ongelofelijk onrustig scherm, en zo 2001… Maar er is wel uitgebreide functionaliteit beschikbaar, dus het is vooral het grafisch ontwerp wat hier een slechte ervaring biedt. En opvallend genoeg laat Experteer haar vacatures wel zien na registratie. Waarbij het bedrijf ook nog eens dit vermeld:

Op Experteer worden alle vacatures op nauwkeurige wijze handmatig geselecteerd en geclassificeerd, met als doel alleen vacatures voor senior specialisten en managers aan te bieden, die hun carrière op efficiënte wijze verder willen verrijken. Normaliter betalen bedrijven voor het plaatsen van vacatures op een website of in een krant. Echter, de kwaliteit van de vacatures blijft op deze manier niet gewaarborgd, omdat er geen controle is op welke vacatures worden geplaatst en hoe deze worden geclassificeerd.

Alle vacatures selecteren en classificeren? Met een aanbod van bijna 4.500 vacatures betekent dat heel wat werk, zeker als bedrijven niet voor het plaatsen van die vacatures hoeven te betalen; wat bovenstaande alinea lijkt te suggereren. Hoewel, handmatig selecteren? Zou Experteer hiermee soms bedoelen dat ze ongevraagd vacatures selecteert die ze vervolgens via Experteer laat zien?

Zou Experteer echt alle vacatures handmatig geclassificeerd hebben? En wat betekent dat dan? Nou, zo toont een vacature zich in Experteer:

Experteer | Vacaturepagina

Feitelijk wordt de oorspronkelijke vacature op de site van de vacaturehouder getoond met als Experteer toevoeging de informatie over branche, carriereniveau en de Experteer Benchmark. Die toevoeging is dus waarschijnlijk de classificatie. Dat stelt weer bitter weinig voor. En met de wijze waarop vacatures worden gepresenteerd toont Experteer zich meer als een foute aggregator dan als een vacaturesite.

En wat is die Experteer Benchmark nog eigenlijk? Nou, dit:

Experteer | Salarisbenchmark

Hahaha, dat is een leuke! Experteer maakt dus zelf een inschatting van het salaris! En toont die met de vacature waardoor Experteer voor het bedrijf lijkt te spreken als het om de salariering gaat. Dat is wel heel erg kras. En de bovenstaande verklaring is natuurlijk volstrekt krankzinnig. Het is voor Experteer te hopen dat elke vacature die ze hebben geplaatst met de volledige en expliciete toestemming van de vacaturehouder is gebeurt. Anders zullen ze binnen afzienbare termijn tegen ferme problemen aanlopen. Wat een idioten!

Een beperkt aantal vacatures op de site is uitsluitend toegankelijk voor premium abonnees. Hopelijk zijn dit dan vacatures die exclusief op Experteer zijn geplaatst. Want hiervoor moet ik fors betalen:

Experteer | Tarieven

Waarbij Experteer ook nog eens het smerige trucje probeert uit te halen door mij meteen voor drie maanden een oor aan te naaien. Maar goed, het is duidelijk dat voor toegang tot een paar honderd ‘exclusieve’ vacatures flink in de buidel moet worden getast. Ongeacht of er iets van jouw gading bij zit.

cv-database
Het tweede verdienmodel van Experteer is toegang tot de cv-database. En het bedrijf doet haar uiterste best om mij te verleiden tot het achterlaten van mijn informatie. Maar blijkbaar heeft Experteer nog nooit van LinkedIn (of XING) gehoord. Want ik moet al mijn informatie met de hand invoeren:

Experteer | Mijn profiel

Die cv-database zal een gillend succes worden…

Conclusie
Experteer is een niche vacaturesite voor beter betaalde banen. Het ziet er naar uit dat die beter betaalde banen niet uitsluitend door bedrijven zelf worden aangedragen maar dat Experteer zich in de beste traditie van vertical search engines bedient van aggregatie. Bepaald onfatsoenlijk, zeker als hier ook nog eens een salarisindicatie aan wordt toegevoegd. Feitelijk wordt het dan volstrekt bizar.

Wat mij betreft hangt er een bijzonder sterk TheLadders luchtje aan Experteer. En dat is geen gezond luchtje.

Geef een reactie

9 Comments
  • Mark van den Berg
    says:

    En wat het extra tricky maakt is dat ze adverteren op de homepage van Linkedin waardoor je automatisch meer vertrouwen krijgt in het bedrijf.
    Dank voor de waarschuwingen, ga hier zeker niet mee in zee!!

  • De Beer van Duurstede
    says:

    Exoerteer. nl maakt zich schuldig aan betaalde arbeidsbemiddeling en vraagt geld van beide partijen. Dit is in strijd met de Nederlands Wet. Het is verboden aan een kandidaat geld te vragen.
    Maar goed ze zijn vast niet het enige bureau. Als je bent ingeschreven krijg mail en reminders. Op basis van de inhoud van deze berichten en de stijl kun je op je klompen aanvoelen dat er iets niet deugd. Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken, dat zij op slinkse wij trachten gekld te collecteren.
    Bij mijn wten betsaat er een link met het NIP uit Bussum. Ik ben in het verleden eens benadert door deze club. Dat was overigens keurig netjes.
    Maar Experteer libks laten liggen. Mijn gevoel zegt deugt niet. Mind you ik kan het niet bewijzen.

  • SKoo
    says:

    Experteer = oplichting, ik kreeg enorm veel mail / spam van ze binnen, detail info over de vacatures krijgen is een probleem, meestal moet je eerst (teveel) betalen. Om er vervolgens achter te komen dat de vacature niet (meer) bestaat, of niet interessant is.

  • M/\RS
    says:

    Bedankt beste mensen, na het lezen van jullie comments heb ik mijn account ‘voorgoed laten verwijderen’. Bij expecteer heb ik niet het gevoel gekregen dat ik iets kon ‘expecten’…dus een dikke doei!

  • Vera
    says:

    Ik hoorde laatst van een sollicitant dat hij onze vacature had gevonden via Experteer. Ik wist helemaal niet dat onze vacatures daar geplaatst waren of door wie. Dat dacht ik te kunnen achterhalen door mezelf aan te melden, maar toen liep ik tegen exact dezelfde obstakels en narigheden aan zoals hierboven beschreven. Ik heb er een nare smaak aan overgehouden, Experteer maakt op mij een zeer onbetrouwbare indruk!