Een ronkende kop deze week op Emerce. Volgens de ING economen gaan de detail online verkopen naar 25%. Men verwacht dat dit niveau al in 2020 wordt bereikt. Vorig jaar boekte de Nederlandse detailhandel een omzet van zo’n 83 miljard euro. Hiervan ging 5% via het internet. Over tien jaar is dat het vijfvoudige: zo’n twintig miljard euro. Goed nieuws dus voor Homeshoppers als Wehkamp.nl & Bol.com. De winkelketens zullen zich natuurlijk ook niet zomaar gewonnen gegeven. Behalve een leuke shop in een mooie winkelstraat, zullen zij zich ook steeds meer online gaan begeven. Multichannel wordt dit genoemd. Een toename dan van website en toepassingen hierbij. Internet! Geen enkele site komt echter zomaar uit de lucht vallen. Deze worden gemaakt. Veelal met behulp van de allernieuwste webtechnologie. JAVA is hierbij dan onontbeerlijk. De vraag naar deze specialisten zal gigantisch de pan gaan uitrijzen. Laten we eens kijken….
JAVA is een objectgeoriënteerde programmeertaal. Bij deze benadering wordt een systeem opgebouwd uit objecten, waarbij ieder object gemaakt is vanuit de definitie van een klasse. Deze taal is erg populair geworden door de eenvoud en webbased-mogelijkheden. Een soort lego voor gevorderen. Van allerlei blokken iets totaal moois maken. Ontwikkeld door SUN en anno nu enorm populair omdat de taal an sich niet veranderd is, waar juist de toepassingen een enorme vogelvlucht hebben genomen. Er is eigenlijk geen website waar JAVA niet in verworven is. De JAVA developer is daarom veel gevraagd:
– Monsterboard geeft 740 vacatures met JAVA erin
– Computable laat 40 posities zien
– Indeed.nl maar liefst 3400!
LinkedIn Nederland geeft 3500 profielen met JAVA in de functie titel. That’s it.
Zal dit aantal evenredig meegroeien met de online ontwikkelingen? Of zal het aantal vacatures juist enorm groeien? Naar mijn mening zal de schaarste enorm toenemen. De JAVA ontwikkelaar zal zijn schaarste te gelde gaan maken. Dit in een markt waarbij juist online verkopen in belangrijkheid enorm zal gaan toenemen. Alle know how van deze online JAVA cashcow dan maar liever vast in huis toch? Zeker als inkomsten in toenemende mate via online binnenkomen. Een leek kan zien dat deze markt dus enorm zal gaan vastlopen.
Hoe dan toch het schaarse JAVA potentieel voor vast aan je te binden? Daar zal voor elke recruiter de komende jaren een flinke uitdaging liggen. Hier wat tips:
* J-unior: Trainen en scholen in JAVA van (hoogopgeleide) starters. Niet elke opleiding zorgt direct voor de juiste baan. Vaak heeft men dan wel het intellect of BETA inzicht. Voor hen is JAVA prima te leren.
* A-dvanced: Durf 50+ aan te nemen voor om- of bijscholing. Ook Mulo kandidaten met Ambi certificeringen zijn prima in staat het JAVA meester te maken.
* V-iew: Laat zien wie je bent en wat je doet. Een IT-er is echter geen Marketeer! Dus geen “kom bij ons” geblaat, maar liever kiezen voor technische inhoudelijke verhalen, opgetekend door eigen IT kopstukken, in voor IT-ers relevante omgevingen.
– A-broad Kies voor een Engelstalige IT afdeling. De wereld dan als arbeidsmarkt. Da’s een groter gebied dan Nederland!
Strategisch Recruitment zal zich steeds meer vormen naar IT gerelateerde profielen. Bijna alle investeringen zijn IT gerelateerd. JAVA zal hierin de komende tijd een dominante rol blijven spelen. Beter als Recruiter dan maar goed op anticiperen toch?
Freeks
says:Ook ik ben van mening dat het wel zal mee vallen. PHP is en blijft de leidende taal.
Overigens betrek je Indeed.nl in je vergelijking. Een vertical kan je niet als meetinstrument nemen, er staan namelijk vaak dubbele vacatures in en niet alle resultaten zijn relevant.
Tony
says:Echte Java websites zijn redelijk zeldzaam. De taal is ook niet populair geworden door de webbased mogelijkheden, het hele servlet/applet constructie is het nooit geworden op webbased applicaties na. De grote sites draaien allemaal op Python (Youtube), PHP (Facebook, Yahoo, NU.nl) of Ruby (Twitter) om maar een paar sites te noemen.
Martin Schievink
says:Dat Java de leidende technologie is voor wat betreft websites (of breder internettoepassingen) durf ik te betwisten:
https://w3techs.com/technologies/overview/programming_language/all
https://w3techs.com/technologies/details/pl-java/all/all
De conclusie dat de Java ontwikkelaar zijn schaarste ten gelde zal maken zal dus ook maar gedeeltelijk waar zijn. Zeker omdat ontwikkelaars veel meer uitdaging in hun werk zoeken dan geldelijk gewin. Het gaat veel meer om algemene schaarste op de IT arbeidsmarkt, maar dit mag toch geen verrassing meer zijn… en dat daarmee de beloning waarschijnlijk zal stijgen zal ook geen nieuw fenomeen zijn.