Wat gebeurt er toch met het vacaturevolume?

Ik loop al enige tijd rond met een vage pijn in de buik als gevolg van de onverklaarbare groei van het online vacaturevolume in Nederland. Reden genoeg om eens uitgebreid stil te staan bij de manier waarop het vacaturevolume zich heeft ontwikkeld. Waarbij ik zowel het aantal unieke vacatures als het aantal vacatureplaatsingen onder de loep neem.

Sinds begin 2010 is dit de ontwikkeling van beide vacaturevolumes:

Vacaturevolume (3-weeks gemiddelde) voor unieke vacatures en vacatureplaatsingen , 2010 – heden. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume (3-weeks gemiddelde) voor unieke vacatures en vacatureplaatsingen , 2010 – heden. Bron: Jobfeed

De explosie van het vacaturevolume vanaf het begin van dit jaar is duidelijk zichtbaar, zowel in het aantal unieke vacatures als bij het aantal vacatureplaatsingen. Maar is de groei van deze twee grootheden gelijkwaardig? Nou niet helemaal…

In onderstaande grafiek is het volume aan unieke vacatures uitgedrukt als een percentage van het volume aan vacatureplaatsingen.

Percentage volume unieke vacatures versus volume vacatureplaatsingen, 2010 – heden. Bron: Jobfeed

Percentage volume unieke vacatures versus volume vacatureplaatsingen, 2010 – heden. Bron: Jobfeed

Hierdoor wordt duidelijk dat sinds eind 2010 de groei van het volume aan vacatureplaatsingen aanzienlijk harder is gegaan dan de groei van het unieke vacaturevolume. Vooral in de eerste helft van 2011 neemt het verschil sterk toe.

Op zich is het niet verwonderlijk dat bij een groeiend volume aan unieke vacatures het volume aan vacatureplaatsingen sterker groeit. Bij een groeiende vraag naar personeel kan het nodige zijn om de vacature op meer plaatsen te publiceren om zo de kansen om de doelgroep te bereiken zo groot mogelijk te maken. Maar aan de andere kant is er in de breedte geen sprake van een krapte op de arbeidsmarkt. Dus waarom zou het dan nodig zijn om de vacature op meer plaatsen te publiceren?

Misschien is er geen sprake van een noodzaak maar van een mogelijkheid. Ik heb het dan over de opkomst van de ‘gratis’ vacaturesites, met als bekende vertegenwoordigers Banenmatch, Jobselectie en Jobbird. Met name de eerste twee sites hebben er ondertussen voor gezorgd dat de dominantie van de pay-to-post vacaturesites (met natuurlijk Nationale Vacaturebank en Monsterboard als de belangrijkste vertegenwoordigers) aanzienlijk is verminderd. Althans als het om aantallen vacatures gaat.

Dit laatste toont zich met name als we kijken welk percentage van het totale volume aan vacatureplaatsingen de gratis vacaturesites voor hun rekening nemen. In onderstaande grafiek is het vacaturevolume van Banenmatch, Jobselectie en Jobbird afgezet tegen het totale vacaturevolume. Dit is gedaan voor 2011:

Aandeel gratis vacaturesites in volume aan vacatureplaatsingen, 2011. Bron: Jobfeed.

Aandeel gratis vacaturesites in volume aan vacatureplaatsingen, 2011. Bron: Jobfeed.

Het is duidelijk dat het aandeel van de ‘gratis’ vacaturesites in de loop van 2011 sterk is toegenomen; met een explosie in de afgelopen anderhalve maand. Dit heeft niet alleen te maken met de lancering van Jobbird maar ook met aanzienlijk grotere vacaturevolumes bij de twee andere sites.

De groei van het marktaandeel van de gratis vacaturesites kan waarschijnlijk voor een deel de steilere groei van het volume aan vacatureplaatsingen verklaren. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat met de komst van deze sites ineens meer vacatures de weg naar online hebben gevonden. Vacatures die eerst niet online werden gepubliceerd (of niet door Jobfeed werden gevonden) die nu wel ineens zichtbaar worden? Onwaarschijnlijk, maar niet geheel onmogelijk.

Dus hoewel het groeiende belang van de gratis vacaturesites de relatief steile groei van het volume aan vacatureplaatsingen voor een (groot) deel lijken te kunnen verklaren, is er in mijn optiek nog altijd geen afdoende verklaring voor de weinig logische groei van het volume aan unieke vacatures van de laatste tijd. Economische indicatoren staan vrijwel zonder uitzondering negatief. Dus waarom zou in hemelsnaam het aantal unieke vacatures kunnen groeien?

In een volgende poging om een antwoord te vinden duik ik diep in de vacaturevolumes van de diverse beroepsgroepen. Waarbij ik uitsluitend kijk naar de unieke vacaturevolumes. Met hopelijk enige antwoorden, hoewel daar zeker geen garantie op is.

Geef een reactie

4 Comments