De volumes aan vacatureplaatsingen groeien en groeien, terwijl het unieke vacaturevolume nauwelijks beweegt. Vacaturehoudend Nederland is of bijzonder positief gestemd over de ontwikkeling van de economie of, en aanzienlijk waarschijnlijker, is massaal aan het experimenteren met de freemium alternatieven. Want met krimpende recruitmentbudgetten klinkt ‘gratis’ eenieder natuurlijk als muziek in de oren.
Desondanks zijn Werk.nl en Jobbird de enige twee freemium sites die deze keer enige groei laten zien; Banenmatch en Jobselectie zijn weer onder de ‘magische’ grens van 30.000 vacatures gezakt. En dat terwijl Jobfeed nog wel een krankzinnige groei van meer dan 9.000 vacatureplaatsingen bij Banenmatch laat zien. Daar moeten dus heel wat vacatures van de vrachtwagen zijn gevallen…
Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:
Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.
Nou, het unieke moment van vorige week (alle freemium vacaturesites rapporteren een vacaturevolume van boven de 30.000 vacatures) is alweer voorbijl Banenmatch en Jobselectie zijn onder deze ‘magische’ grens gezakt. Banenmatch zakt met 1.000 vacatures in terwijl Jobselectie met maar liefst 1.700 vacatures krimpt. Ook Nationale Vacaturebank laat overigens een krimp zien, van ruim 200 vacatures. Daar staan tegenover miniscule winst van Werk.nl (+100) en een redelijke groei van Jobbird (+700).
Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.
Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:
Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto
Tja, Banenmatch neemt nu meer dan 50% van alle social media berichtjes, die de grote vijf vacaturesites gezamenlijk genereren, voor haar rekening. Maar daar staat tegenover dat het bereik van Banenmatch het kleinste is van de grote vijf; sterker nog, het bereik is sinds verleden week nog verder gedaald. Reach versus volume…
De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:
Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed
Nou, nou, Banenmatch maakt het wel heel erg bont. Dacht ik verleden week een extreem aantal nieuwe plaatsingen te hebben gezien; deze week schiet de site zelfs door de 9.000-grens. Eigenlijk laten alle vacaturesites een fraaie stijging zien. Alle vacaturesites? Nee, er is 1 site die vergeet dat het lente is; Nationale Vacaturebank. Deze site laat voor de tweede achtereenvolgende week een daling zien, als is het deze keer een nauwelijks waarneembare daling. Hoe dan ook, Nationale Vacaturebank is de partypooper van deze week.
Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):
Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed
Kijk eens aan! Banenmatch is door het vacaturevolume van Werk.nl heen gebroken en Jobselectie neemt nadrukkelijk afstand van Nationale Vacaturebank. En dat allemaal om dat de stijgende lijntjes van de freemium vacaturesites aanzienlijk steiler zijn dan die van Nationale Vacaturebank. Een sign of the times…?
Anne
says:Jobbird is qua aantallen niet bepaald marktleider op het moment.. 44 vacatures..
Marc Drees
says:Naar aanleiding van jouw opmerking ook even gecontroleerd bij Jobbird. Zij gaven aan dat Atos bezig is met het optimaliseren van de website waarbij ook de database opnieuw geindexeerd moest worden.
Wat natuurlijk heel fraai is allemaal, maar wie doet dat nou in hemelsnaam gedurende de dag? Tenzij er een uitslaande brand was natuurlijk. En als ik naar het tempo van herindexatie kijk, werkt Atos met een algoritme met de naam ‘jichtige slak’. Want het gaat me toch langzaam…
Anne
says:Dat ging inderdaad niet echt snel. Het sluit wel aan op de gemiddelde snelheid van de site, een pagina laden gaat met het zelfde tempo. Maar dat zal met deze optimalisatie verbeterd moeten zijn.