Ik blijf me verbazen over de ontwikkeling van de Monster Employment Index (MEI) voor Nederland. Een index die door Monster als volgt wordt omschreven:
The Monster Employment Index Europe is a monthly gauge of online job posting activity based on a real-time review of millions of employer job opportunities culled from a large representative selection of career web sites and online job listings across Europe. The Index does not reflect the trend of any one advertiser or source, but is an aggregate measure of the change in job listings across the industry.
De vraag is natuurlijk: welke sites zitten er in die large representative selection of career web sites and online job listings across Europe? Ik heb meermalen aan Monster gevraagd om de namen van de sites op basis waarvan de MEI voor Nederland wordt bepaald, maar tot op heden heb ik nog geen inhoudelijk antwoord ontvangen.
Terwijl er toch alle reden voor is, want de MEI voor Nederland slaat zo langzamerhand nergens meer op.
Laat ik eerst beginnen met de MEI voor Nederland te tonen:
MEI Nederland, 2008 – maart 2012. Bron: Monster Employment Index
Opvallend is het vrijwel volledige gebrek aan herstel van de MEI sinds het uitbreken van de financiele crisis. Verder is opvallend dat er sinds medio 2011 een tweede daling is ingezet.
Interessant wordt het pas als we de MEI vergelijken met het volume aan unieke vacatures volgens Jobfeed. Waarbij het vacaturevolume van Jobfeed is omgerekend naar een index met een waarde die gelijk is aan de waarde voor de MEI in januari 2008. En beide indexen zijn omgerekend naar een 12-maands gemiddelde om hiermee seizoensinvloeden zoveel mogelijk te elimineren.
Vergelijking van 12-maands gemiddelden MEI en Jobfeed (rode lijn), 2008 – maart 2012.
Wat een opvallende verschillen! De daling van de MEI is veel scherper dan de index van het unieke vacaturevolume; verder herstelt de MEI zich veel eerder (in Q3/Q4 2009) dan (in Q3 2010). Maar dat herstel is maar zeer beperkt en wordt in de loop van 2010 omgezet in stagantie en vanaf medio 2011 weer in een daling. Daarentegen is het herstel bij het unieke vacaturevolume veel scherper (bijna tot aan het niveau van 2008) en zet de stagnatie eigenlijk pas sinds enkele maanden in.
Waarmee de aloude vraag wordt opgeroepen: waar is die Monster Employment Index voor Nederland toch op gebaseerd? Wie kan me dat vertellen?
Haah
says:Op een natte vinger