Sabotage door top WERK.nl kost 700 euro per dag

WERK.nl

Het UWV heeft een belangrijke taak. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zorgt het voor arbeidsmarkt- en gegevensdienstverlening.

Een goed voorbeeld van dergelijke dienstverlening is een lijstje met daarop alle vacatures die bij het UWV de afgelopen dagen in de brievenbus zijn gegooid.

Een slecht voorbeeld
Dit lijstje ligt klaar op de burelen van WERK.nl, maar publicatie ervan wordt tegengehouden. De senior woordvoerder van het UWV geeft aan dat WERK.nl al jaren de handen te vol heeft om het lijstje los te laten en dat dat in de afzienbare toekomst zo zal blijven.

Wat zouden we met het lijstje kunnen doen?
Bedrijven staan klaar met tools om mensen van baan naar baan te begeleiden. Elke week worden op Recruitmentmatters initiatieven besproken van bedrijven die voor eigen risico investeren in het uitgraven van kanaaltjes voor de grote vacaturestroom. Wat ze daarbij nodig hebben is het lijstje. WERK.nl zet ze droog.

Wat gebeurt er nu?
Crawlers schudden WERK.nl dagelijks leeg om te achterhalen wat er op het lijstje staat. WERK.nl probeert deze crawlers te plagen en daar hebben gebruikers van WERK.nl last van. Al jaren. Brave werkzoekers verliezen waardevolle secondes aan geestdodend gestaar naar langzamer ladende pagina’s.

Alleen al dat performanceverlies, wat kost dat?
Een rustige schatting, één seconde maal 100k clicks maal 365 dagen maal 25 euro per uur, laat zien dat de maatschappelijke schade in de miljoenen loopt. Bijna zevenhonderd euro per dag omdat WERK.nl weigert een lijstje los te laten.

Wat zegt het UWV?
Het UWV stelt (al jaren) de ambitie te hebben het lijstje los te laten. Hiermee wordt het woord ambitie zinloos en zeer grof geweld aangedaan. Erger nog is dat de maatschappelijke taak van het UWV gereduceerd wordt tot een streven. De verantwoordelijkheid is er nog, maar het besef ervan is weg.

Wie lost het op?
Onlangs is de site Jobleaks opgericht als protest tegen de maatschappelijke sabotage door de capo’s van WERK.nl. Het wachten is op een werknemer met eergevoel, of een externe, de webhoster, wie dan ook. Iemand die de markt stiekem het lijstje toestopt dat WERK.nl selectief achterhoudt.

Geef een reactie

9 Comments
  • Volger
    says:

    @Dirk,

    Allereerst, de links naar én op jobleaks.nl zelf werken bij mij niet. Daarbij, wat is er zo waardevol aan dat lijstje? Of, is het gewoon een principekwestie?

    Misschien mis ik iets, maar in mijn beleving staat Werk.nl net als de meeste jobboards vol met “vacatures” van uitzendbureau’s etc., dus wat moet je daarmee als intermediair? Daarbij, als ik de comments van @Marc goed begrijp kun je dat lijstje (met selectie van vacatures van werkgevers only) ook halen bij Jobfeed.nl als je het echt graag wilt hebben?

    • Dirk Goossens
      says:

      Over de functionaliteit van jobleaks kan ik geen uitspraken doen, aangezien het voor zover ik weet een anoniem initiatief is. Wel zal ik hieronder voor jouw gemak de werkende link plaatsen.
       
      https://jobleaks.nl 
       

      Terzake. Als ik je goed begrijp word je niet alleen met gebrekkige functionaliteit van jobleaks geconfronteerd, maar vraag je je ook nog eens af welke inhoud er achter die gebreken schuil gaat. Gebruikers van WERK.nl kunnen zich voorstellen hoe je je voelt. Je begrijpt het al, de gebroken link is een knipoog.

      En inderdaad, je mist nog iets. Dat WERK.nl net als de meeste jobboards vol zit met vacatures van intermediairs verdient nuancering.
       
      Van alle grote websites heeft WERK.nl de meeste unieke vacatures in absolute en relatieve zin. Daarbovenop is het soortelijk gewicht van die vacatures hoog. Ze zijn goed geparametriseerd en, belangrijker nog, vacaturezoekers klikken er relatief vaak op als je WERK.nl vacatures anoniem naast andere vacatures uitstalt.
       
      Het betreft dus waardevolle publieke informatie die nergens anders kosteloos te krijgen is. Ook niet op Jobfeed.nl. De informatie ligt klaar op de burelen van WERK.nl en wordt door de capo’s van WERK.nl tegenhouden, in weerwil van taakstelling, maatschappelijke behoefte en verspilling van belastinggeld.

      Dus nee, het is niet gewoon een principekwestie. Wel is hier een belangrijk principe aan de orde, de geloofwaardigheid van het UWV.

  • Dirk Goossens
    says:

    Er is een (kleine) doorbraak: op jobleaks.nl is een link naar de instructies voor het vrijgeven van het vacaturelijstje geplaatst.

    Overigens is hieronder meer dan voldoende ruimte voor WERK.nl of UWV om een verklaring voor het achterhouden van het vacaturelijstje te plaatsen.

  • Willem van Tilburg
    says:

    Klopt helemaal Dirk, we gaan redelijk off topic. Ik reageerde in mijn 2e bericht puur even op jouw link, maar wellicht was mijn reactie niet helemaal juist. Men hoeft er niet te zijn voor recruitment bureau’s, maar wel voor zowel hoger als lager opgeleiden die zoekende zijn naar passend werk. UWV heeft veel stappen gezet om lager opgeleiden snel aan het werk te krijgen met goede initiatieven zoals de speeddate sessies, maar helaas werken deze intiatieven niet goed voor de hoger opgeleiden. Dat vergt een andere aanpak. Maar dat is inderdaad, een andere discussie…

  • Willem van Tilburg
    says:

    Klopt, voor uitzendbureau’s is men actief bezig om de samenwerking te optimaliseren, door onder andere speeddate sessies, die goed werken om werklozen snel met de juiste uitzendorganisaties in aanraking te laten komen. Voor recruitment organisaties die meer gespecialiseerd en op een hoger niveau werken, is dit helaas geen zinvolle manier van samenwerking. Voor die groep van bureau’s is weinig tot niets gefaciliteerd. 

    • Dirk Goossens
      says:

      Het doel van UWV Werkbedrijf is mensen aan het werk houden. Welke faciliteiten moeten ze voor jouw doelgroep binnen die doelstelling ontplooien?

      Overigens gaat het hierboven niet om het ontplooien van faciliteiten, maar om het staken van sabotage, het stoppen met tegenhouden van een bestaande faciliteit.

  • Willem van Tilburg
    says:

    Tja, als het UWV eindelijk eens klantgericht te werk zou gaan, dan zouden we er voor de commerciële recruitment wereld een zeer geduchte concurrent bij krijgen. Maar “gelukkig” is men nog lang niet zo ver….