Altijd al willen weten hoe het met het vacaturevolume in de verschillende regio’s van Nederland gaat maar dat nooit durven vragen? Dan heb je geluk, want deze blog posting probeert een inzicht te geven in de veranderingen van het vacaturevolume sinds 2008. Ook wel het jaar van de financiele crisis natuurlijk.
En dat heeft zijn sporen zeker nagelaten, hoewel in de verschillende regio’s de impact en de duur van die crisis wel zeer gevarieerd is ervaren. Met als verrassende hekkesluiter de westelijke provincies. Inderdaad, de regio met de meeste werkgelegenheid laat het het sterkste afweten.
Goed, in onderstaande grafiek zijn de veranderingen in het volume aan unieke unieke vacatures per CBS-regio weergegeven. Er zijn vier CBS regio’s die als volgt zijn verdeeld:
- Noord-Nederland: Drente, Groningen en Friesland
- Oost-Nederland: Gelderland, Overijssel en Flevoland
- Zuid-Nederland: Limburg en Noord-Brabant
- West-Nederland: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland
En dat geeft het volgende beeld:
Gemiddeld (52-weeks) vacaturevolume, 2008 – heden. Op de cijfers over 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast. Bron: Jobfeed
Interessant toch? De scherpe daling in 2008 is de directe impact van de financiele criris, waardoor alle regio’s een krimp van tussen de 10% – 15% van het volume aan unieke vacatures laten zien. Maar vanaf begin 2009 ontwikkelen die vacaturevolumes zich bepaald niet gelijk in de verschillende regio’s. Want waar Noord- en (later) Zuid-Nederland en zeer voorspoedig herstel laten zien, zakt Oost-Nederland nog veel verder weg. Tot een krimp van bijna 20%. Pas in de eerste helft van 2010 is er sprake van een herstel.
Tegen die tijd zijn Noord- en Zuid-Nederland alweer bijna het niveau van 2008. Sterker nog, deze twee regio’s knallen in de tweede helft van 2010 en eerste helft van 2011 keihard door om zelfs boven de +10% uit te komen vergeleken met het vacaturevolume van 2008. Om vervolgens wel weer zeer fors in te zakken. Ondertussen is Noord-Nederland alweer onder die nulgrens van 2008 gedoken; op weg naar verdere krimp. Maar dat is nog altijd zeer gunstig al we naar Oost- en West-Nederland kijken. Waarbij vooral West-Nederland de meest droevige indruk achterlaat. Want niet alleen is deze regio nooit meer op het niveau van 2008 gekomen, ondertussen is de lijn alweer hard op weg richting –10%. Waarmee de regio met het grootste vacaturevolume in Nederland de slechtste performer sinds die financiele crisis is.
Op dit moment staat alleen Zuid-Nederland nog op een positief saldo ten opzichte van 2008. De andere drie regio’s zijn ondertussen onder dat niveau gedoken; zo te zien op weg naar verdere krimp. En het lijkt slechts een kwestie van tijd tot ook Zuid-Nederland onder die nullijn gaat duiken. Geen prettig scenario. maar wel het enige scenario dat gezien de economische en monetaire ontwikkeling in Europa realistisch lijkt. De magere jaren liggen nog altijd niet achter ons. Sterker nog, er liggen naar alle waarschijnlijkheid meerdere magere jaren voor ons. Een weinig prettig vooruitzicht…