Het werkloosheidspercentage over juli 2012 is in Euroland gestegen naar 11,3%. Hoewel Eurostat voor de tweede achtereenvolgende maand vrolijk meldt dat de werkloosheid gelijk is gebleven in vergelijking met voorgaande maand; maar dat komt slechts omdat de werkloosheid over juni naar boven is bijgesteld van 11,2% naar 11,3%. De stijging van de werkloosheid blijft dus onverminderd doorgaan.
Maar het meest schokkende nieuws is toch wel dat in Spanje de grens van 25% werkloosheid is doorbroken. Een onvoorstelbaar hoge werkloosheid, hoewel Griekenland haar uiterste best lijkt te doen om Spanje op dit gebied naar de loef te steken. Maar omdat Griekenland maar liefst twee maanden achterloopt in haar rapportage in vergelijking met de andere Eurolanden is het afwachten waar de Griekse werkloosheid voor juli op gaat uitkomen.
In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje) getoond. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:
Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juli 2012). Bron: Eurostat
Het beeld is ronduit dramatisch, voor zover dit niet al het geval was. Griekenland en Spanje zijn wastelands geworden als het om de arbeidsmarkt gaat, Portugal en Ierland volgen op gepaste afstand maar met een nog altijd gigantisch hoge werkloosheid van rond de 15%. Alleen Italie heeft van de PIIGS-landen een nog beheersbare werkloosheid van 10,7%. Hoewel een dergelijk werkloosheidsniveau in Nederland voor een volledige paniek zou zorgen. En wat te denken van Frankrijk, die ongemerkt doorstijgt en ook in +10% territorium terecht is gekomen?
Ondertussen is bij geen van de getoonde landen nog langer sprake van een daling van de werkloosheid. Het lijkt er op dat Nederland in augustus de titel van beste jongetje van de klas zal moeten overdoen aan Duitsland. Onze werkloosheid stijgt duidelijk sneller dan die van onze oosterburen.
En waar het voor de Spaanse en Griekse beroepsbevolking in haar geheel al een drama is, is de situatie voor het jonge deel van de beroepsbevolking (jonger dan 25 jaar) volstrekt wanhopig. Griekenland staat ruim aan kop met een jeugdwerkloosheid van 53,8% (in mei…), Spanje heeft een jeugdwerkloosheid van 52,9% voor juli. Portugal volgt met 36,4%, Italie 35,3% en Ierland heeft van de PIIGS landen de laagste jeugwerkloosheid, 30,7%… Ter vergelijking, de jeugdwerkloosheid in Nederland ligt op 9,2%…
Dat binnen de Eurozone er gedaan wordt alsof Spanje zichzelf economisch en monetair zou kunnen redden is volstrekt belachelijk. Geen van de PIIGS-landen kan in dit klimaat zichzelf aan de eigen haren uit het economische moeras trekken. De door de ECB, EU en IMF geeiste bezuinigingen zullen de situatie alleen nog maar verder verergeren waardoor nog meer wealth transfer van Noord naar Zuid noodzakelijk is. Gekkenwerk…
De Eurozone is een spanlaken geworden.
3 Comments