Een volstrekt bizarre uitspraak van Jan-Peter Cruiming in het zoveelste misplaatste persbericht (Werkloze 55plusser ongemotiveerd op arbeidsmarkt) van Jobbird:
Bijna de helft van de 55plussers zit werkloos thuis. Zodra ouderen hun baan verliezen, wordt er weinig actie ondernomen om weer toe te treden tot de arbeidsmarkt. Dat stelt arbeidsmarktinnovator Jan-Peter Cruiming op basis van onderzoek van DNB en van het aanbod van cv’s op zijn vacaturesite Jobbird.com.
Bijna de helft van 55plussers zit werkloos thuis? Waar haalt Cruiming deze flagrante onzin vandaan? Onderzoek van DNB? Welk onderzoek? En hoe kan de man in hemelsnaam op basis van het aanbod van cv’s op Jobbird vaststellen dat bijna de helft van 55 plussers werkloos thuis zit?
Dat kan Cruiming natuurlijk helemaal niet. Sterker nog; Cruiming zit er met zijn uitspraken volledig naast. Want dit is het niveau van werkloosheid onder 55-plussers volgens CBS kwartaalgegevens:
Werkloosheid 55 – 65 jarigen, Q1 2001 – Q2 2012, voortschrijdend jaargemiddelde. Bron: CBS.
Bijna de helft van 55-plussers werkloos? Eh… nee! Dus waar haalt Cruiming dat vandaan? Niet uit de mager gevulde cv-database van Jobbird. En niet van De Nederlandsche Bank. Dus waar komt die claim van Cruiming dan vandaan? Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik gok dat het uit zijn enorm dikke duim komt.
Het feit dat Cruiming ongekend publiciteitsgeil is en daarmee denkt zijn vacaturesite in de vaart der volkeren op te stuwen is geen vrijbrief om keihard te gaan liegen. En zo een hele leeftijdsgroep en passant ten onrechte in een kwaad daglicht te plaatsen. Dat is slechts misselijkmakend.
En dan nog de zelfgekozen kwalificatie van arbeidsmarktinnovator. Er is echt een steekje los als je in een zelfgefabriceerd persbericht jezelf ook nog eens arbeidsmarktinnovator noemt. Je hebt voor de tweede keer een vacaturesite gelanceerd. Respect! Maar daarmee heb je de arbeidsmarkt niet geinnoveerd. En met leugenachtige uitspraken over diezelfde arbeidsmarkt ben je uitsluitend een arbeidsmarktbevuiler. Ga je schamen!
Peter Spit
says:Een tamelijk kort-door-de-bocht stukje van de zelfbenoemde ‘arbeidsmarktinnovator’ Jan-Peter Cruiming. De conclusie dat 55plussers ongemotiveerd zouden zijn om weer aan de slag te gaan en weinig actie ondernemen om weer toe te treden tot de arbeidsmarkt, is natuurlijk niet te trekken op basis van genoemd onderzoek van DNB en het aanbod van CV’s op Cruiming’s eigen vacaturesite Jobbird.com. Dhr. Cruiming vergeet te melden dat de arbeidsmarktparticipatie van 55plussers tussen 1995 en 2012 gestegen is van 27 % naar 54 % – een imposante verdubbeling. Dit zou mogelijk juist wijzen op een toegenomen motivatie onder 55plussers.
Ook stelt hij dat ‘door de relatief hoge ontslagbescherming’ er voor ouderen weinig motivatie is om weer aan de slag te gaan. Hoe dat werkt is me vooralsnog onduidelijk. Als de 55plusser zonder werk zit, ontneemt de ontslagbescherming hém de motivatie niet, het zal de potentiële werkgever juist demotiveren de 55plusser in dienst te nemen. Wil de werkgever de 55plus-werknemer weer kwijt – bijvoorbeeld in geval van tegenvallende bedrijfsresultaten, iets wat in deze tijden niet zeldzaam is – dan kost dat meer, dan wanneer hij een jonger iemand in dienst neemt. Dat is dus de zaken omdraaien lijkt me!
Verder stelt Cruiming dat hij zijn conclusies baseert op basis van het aanbod van CV’s van 55plussers op Jobbird.com. Nou lijkt het mij zo te zijn dat Dhr. Cruiming als geen ander weet dat Jobbird.com nog een jong medium is dat nog niet zo heel lang aan de weg timmert (een jaar om precies te zijn). Om zijn eigen jobboard dan als basis te nemen voor wat hij noemt ‘een slecht vertegenwoordigde doelgroep op de vacaturesites’ is wellicht niet geheel representatief. Het kan best zijn dat op vergelijkbare vacaturesites als Monsterboard of Nationale Vacaturebank, de vertegenwoordiging van 55plussers hoger is. Het zou zomaar kunnen dat de gemiddelde 55plusser de weg naar Jobbird.com (nog) niet zo goed kan vinden, omdat de stevige (en dure) marketingcampagnes van Jobbird.com vooral gericht zijn op jongeren. In mijn dagelijkse praktijk in de Werving & Selectie branche heb ik zeker niet de indruk dat de relatief lage arbeidsmarktparticipatie van ouderen het gevolg is van het niet-gemotiveerd zijn van die groep om weer aan de slag te gaan. Integendeel, het probleem ligt veelal meer aan de werkgeverskant. Die zijn – om welke redenen dan ook – minder geneigd 55plussers in dienst te nemen. Met het oog op de verhoging van de AOW-leeftijd een zorgelijke constatering.
Een verhoging van de sollicitatieplicht van één keer in de week naar vier keer in de week, zoals Cruiming voorstelt, lijkt me nauwelijks bij te dragen aan een oplossing voor het probleem. Dan krijgt diezelfde 55plusser alleen maar 4 keer meer afwijzingen.
Mogelijk dat het wél bijdraagt aan een toename van het aantal sollicitaties via Jobbird.com, wat Cruiming dan mogelijk weer kan aanwenden om zijn kindje nog wat beter te positioneren en bedrijven over te halen om gebruik te gaan maken van de betaalde diensten van zijn bedrijf, in plaats van uitsluitend de gratis diensten.