Een belangrijke indicator van de gezondheid van de consument en daarmee van de gezondheid van de economie is het aantal verkochte nieuwe auto’s. En het gaat wel bijzonder slecht met de gezondheid van die consument (en economie) als we kijken naar de autoverkopen in de PIIGS-landen:
Trendlijn autoverkopen PIIGS-landen op basis van 12-maands gemiddelden, jan 2008 – september 2012. Bron: ACEA
Kan iemand mij op basis van deze grafiek een land aanwijzen waar enige hoop op herstel van de economie is? En waarom er nog altijd wordt gedaan alsof Spanje en Italie er op eigen kracht bovenop gaan komen?
De ineenstorting van de oudste economie van Europa, Griekenland, laat zich bijzonder goed aflezen aan de ontwikkeling van het aantal verkochte nieuwe auto’s:
Trendlijn autoverkopen PIIGS-landen op basis van 12-maands gemiddelden, jan 2008 – september 2012. Bron: ACEA
En de ontwikkeling van de autoverkopen laat natuurlijk een ‘fraaie’ inverse correlatie zien met de werkloosheid in Griekenland, die ondertussen waarschijnlijk al boven de 26% ligt; helaas is Elstat (de Griekse evenknie van het CBS) tergend langzaam met de rapportage van werkloosheidscijfers. Nog afgezien van de regelmatige en forse bijstellingen naar boven in daarop volgende maanden:
Griekenland: werkloosheidsontwikkeling (In %), jan 2008 – juli 2012. Bron: Eurostat, Elstat
Hoe dit land zich met alle extra aangekondigde bezuinigingsmaatregelen ooit denkt te kunnen herstellen, is mij een volstrekt raadsel. En ik ga er vanuit dat iedere, niet door groupthink geinfecteerde, econoom binnen de ECB of IMF evenmin een antwoord heeft.