TruQu: een serieuze poging zonder meerwaarde

Logo en logotype TruQuTruQu is een rating en review site voor (en door) professionals. En dan komt bij mij automatisch LinkedIn in beeld met haar recent geintroduceerde mogelijkheid tot het geven van skill endorsements. Om nog maar te zwijgen over de al jaren bestaande  recommendations. Dus wat heeft TruQu te bieden wat LinkedIn niet heeft? Dit is wat TruQu hierover zegt:

As a professional you can use TruQu to build an online personel file. By gathering reviews and ratings from former employers, colleagues etc. you build a online personel file. By selecting competences and specialisms you get instant feedback on your performance. As a result, you can use this file to convince potential clients of your strengths and abilities. Furthermore, the TruQu references provide you valuable information which cannot be found anywhere else.

Afgezien van de merkwaardige en niet-bestaande  term personel file die ook nog eens zeer ouderwetse en sterke HR-geur afgeeft (wat is fout aan personal profile?) lees ik hier niets waardoor ik zou besluiten om mijn LinkedIn profiel eraan te geven. Maar mogelijk heeft TruQu meer in haar mars dan haar (duidelijk niet door een (native English speaking) tekstschrijver geschreven) teksten doen geloven.

Tijd voor nader onderzoek.

De homepage
Dit is de homepage van TruQu:

TruQu | homepage

Hmmm… wil TruQu met haar homepage daadwerkelijk een medewerkerskaart in een HR hangmappensysteem uitbeelden? Het lijkt er verdacht veel op. Ik vraag me af of deze visuele associatie veel prettige herinneringen oproept bij bezoekers. Nog even los van het feit dat alles beneden de 40 jaar hier geen enkele visuele referentie bij zal hebben.

Op de homepage is overigens wel de correcte versie te vinden: personnel file. Maar wat een foute term! Brrr… Wie wil er nou zijn eigen online medewerkerskaart aanmaken? Met uitzondering van HR-medewerkers met een hang naar het verleden?

Op haar homepage spreekt TruQu twee doelgroepen aan; professionals die een profiel op TruQu aan kunnen maken om vervolgens zichzelf te laten raten & reviewen en werkgevers die hier vervolgens hun voordeel mee kunnen doen (en daar ongetwijfeld voor moeten betalen).

Ik ga mijzelf maar een aanmelden en klik daarvoor op de knop Sign up now! Na enige rituele handelingen kom ik op dit scherm terecht:

TruQu | Get rated, 1

In termen van accessibility scoort TruQu meteen een vette onvoldoende. Waarom is in godsnaam alle tekst in een vaag grijs weergegeven? En waarom moet ik beginnen met het bedelen om mijn eerste review? En nog belangrijker, waarom zijn daar maar liefst vijf stappen voor nodig? En waarom moet ik een opt-out doen voor een nieuwsbrief? En waarom is het scherm zo lang dat ik niet eens de calls-to-action kan zien?

Erg veel vragen, maar ik ben nou eenmaal begonnen dus ga ik er ook mee door:

TruQu | Get rated, 2

Krijg nou tandjes! Ik moet als eerste in stap 1 een project toevoegen (waarbij verwarrend genoeg het 5-stappenplan spreekt over stap 2 en het toevoegen van een Experience). Maar waarom? Waarbij ik allerlei dingen moet invullen die ook weleens in mijn LinkedIn profiel zou kunnen staan… Waarom kan ik niet gewoon mijn LinkedIn profiel importeren?

Achteraf zal blijken dat dit probleem nog veel groter is aangezien ik wel mijn LinkedIn profiel kan importeren, maar het eenmaal aangemaakte verzoek voor een review is een nieuwe werkervaring geworden die ik op geen enkele manier kan onderbrengen bij mijn bestaande werkervaringen.

De derde (tweede?) stap is het uitnodigen van een reviewer. Wederom een bijzonder lang scherm:

TruQu | Get rated, 3

In de daarop volgende stap moet ik de competenties en specialismes selecteren voor de review:

TruQu | Get rated, 4

In de laatste stap krijg ik dan de review request te zien die ik kan aanpassen voordat ik hem wil versturen. Gek genoeg is het ook mogelijk om de hyperlink in de tekst ook te verwijderen of te wijzigen. Wat zomaar ongemerkt, en dus onbedoeld, zou kunnen gebeuren..:

TruQu | Get rated, 5

TruQu maakt hier overigens een cruciale fout waardoor het aantal reviews dramatisch laag zal blijven; die vijf stappen om een review aan te vragen moet ik iedere keer opnieuw doorlopen! Terwijl het natuurlijk volstrekt logisch is om een eenmaal aangemaakt review request naar meerdere personen te sturen, al dan niet met kleine aanpassingen per persoon. Maar nee, niet volgens TruQu. Ik mag iedere keer opnieuw stappen 3, 4 en 5 opnieuw doorlopen.

Review
Afijn, een verzonden reviewverzoek levert de volgende, zwaar opgemaakte e-mail op:

TruQu | E-mail

Hier is bijzonder veel over te zeggen, maar ik heb nog meer te doen dus klik ik maar op de Start Feedback knop, waarna onderstaand validatiescherm in mijn browser verschijnt:

TruQu | review, 1

TruQu lijkt er oprecht van overtuigd dat bezoekers er genoegen in scheppen om zoveel mogelijk te scrollen.

Na mij door bovenstaand scherm te hebben geworsteld word ik met de feitelijke rating & review actie geconfronteerd. En ook dat is weer een krankzinnig lang scherm, waarvan ik uitsluitend het bovenste deel laat zien:

TruQu | review, 2

Naast ratings per competentie, waarbij ik door TruQu gedwongen word mij te beperken in de scores die ik zou willen geven. Wat hiervan de reden is, is mij volstrekt onduidelijk. Verder is de interactie die mij wordt opgedrongen indien ik kies voor de optie N/A (not applicable, hoewel dit in het geheel niet wordt uitgelegd) onnodig complex.

Naast het ranken van mijn competenties en specialismes is er ook nog de mogelijkheid voor de reviewer om ongestructureerde feedback te geven (general remarks en points of improvement for professional development). En merkwaardig genoeg kan de reviewer ook nog aangeven dat de review niet gepubliceerd mag worden. Da’s handig. Heb ik al die moeite gedaan om een review request te versturen, krijg ik vervolgens een review terug waar ik niets mee mag. Dat zal de handen op elkaar krijgen bij professionals…

Na een afgeronde review krijg ik een notificatie:

TruQu | reviews

Ik kan de review bekijken en ervoor kiezen om deze te publiceren.

Overigens stuurt TruQu uit mijn naam nog een bedankmail aan de reviewer. Niet erg handig om zoiets te doen zonder mij daarover te informeren. En dan druk ik mij nog bijzonder mild uit…

Mijn profiel
Na een tweetal reviews ziet mijn profiel er als volgt uit:

TruQu | Profiel, 1

Hierbij is de bovenzijde van mijn profiel ingenomen door informatie die uit reviews afkomstig is. De rest van de overigens kilometer lange pagina wordt ingenomen door persoonlijke informatie en vervolgens mijn werkervaringen (overgenomen uit LinkedIn, waarover later meer).

Deze reviewinformatie is ook nog uit te klappen om de details te zien:

TruQu | Profiel, 2

Deze informatie kan bijzonder waardevol zijn, waarbij moet worden aangetekend dat het natuurlijk aan mij is of ik bepaalde reviews al dan niet wil laten zien. Waarmee de waarde van de getoonde informatie per direct een stuk minder wordt. Tenslotte is het in potentie een geredigeerde waarheid en daarmee roept het per direct de vraag op wat niet wordt getoond. Doe mij maar de Elance werkwijze. Dat geeft beeld.

Mijn werkervaringen zijn overgenomen uit LinkedIn, waarbij TruQu ervoor kiest om al mijn werkervaringen te verdrievoudigen om zo een bedrijfsregel, een positieregel en een projectregel te introduceren. Waarbij de eerste twee regels standaard worden getoond. Mijn werkervaringen zien er als gevolg van deze vermenigvuldingswoede van TruQu als volgt uit:

TruQu | Profiel, 3

Waarbij het ‘project’ nog dichtgeklapt is, anders zou (bij aanwezige reviews per project) de pagina nog veel en veel langer worden.

Dat niet alleen; bovenstaand voorbeeld toont het probleem van mijn eerste review die ik moest aanmaken na mijn aanmelding. Want die heb ik voor het bedrijf RecruitmentLab moeten invoeren, met als gevolg dat ik nu twee keer een organisatie RecruitmentLab in mijn werkervaringen heb staan; zonder enige mogelijkheid om hierin zaken te laten samensmelten. Lekker handig…

Dit is namelijk die ‘extra’ werkervaring:

TruQu | Profiel, 4

Waarom ik geen ratings & reviews voor een functie kan vragen in plaats van een project binnen een functie ontgaat mij volledig. Hier lijkt een overactieve datamodelleerder aan het werk te zijn geweest die nog niet heeft geleerd hoe om te gaan met “ontbrekende” entiteiten.

En dat is het wel zo’n beetje, als ik mij tenminste beperk tot het perspectief van de professional. O ja, ik kan ook nog naar andere professionals zoeken, maar dat levert natuurlijk niet veel op.

Ter afsluiting, ook TruQu is een Hotel California applicatie. Ik kan mij wel registreren maar ik kan mezelf niet verwijderen. Het blijft me altijd weer verbazen. Denken sites nou werkelijk dat door het niet bieden van een verwijder knop dat gebruikers tevreden en actief zullen zijn? Gevangenen zijn zelden tevreden…

Conclusie
TruQu is een bijzonder serieuze poging om een objectieve rating & review site voor (en door) professionals te lanceren. Helaas heeft TruQu daarbij op geen enkele manier oog gehad voor het belangrijkste obstakel om succesvol te worden: WIIFM (what’s in it for me?). Met andere woorden: welke professional gaat uren van zijn/haar tijd besteden aan het opstellen en versturen van review requests? Terwijl ingevulde reviews de objectiviteit van LinkedIn recommendations en skill endorsements niet zullen ontstijgen. De selectie van reviewers in combinatie met al dan niet publiceren van een ontvangen review zorgt voor eenzelfde subjectiviteit, maar dan tegen een veel grotere inspanning en een fractie van het publiek wat jouw LinkedIn profiel zal bekijken. Daarbij is de interface bepaald niet uitnodigend te noemen en is de interactie onnodig omslachtig.  En het ongemeld versturen van e-mails uit mijn naam is natuurlijk volstrekt not done.

Zit een professional te wachten op TruQu? Een vraag stellen is een vraag beantwoorden: ik kan het me eerlijk gezegd niet voorstellen… Veel teveel inspanning waarbij de eventuele meerwaarde volstrekt onduidelijk is. In termen van een kosten – baten afweging is een keuze dan al snel gemaakt. Hoor ik daar iemand: “doe mij maar LinkedIn” zeggen? Ik geloof het wel…

Achtergrondinformatie
TruQu BV is eind 2011 opgericht en kent twee bestuurders; Trip 6 Holding BV (enig aandeelhouder en bestuurder Thijs Cobben, CTO TruQu) en Punto Medio Investment BV (bestuurders E.Veltenaar Holding BV (enig aandeelhouder en bestuurder Eelco Veltenaar, co-founder TruQu) en B. Kollau Holding BV (enig aandeelhouder en bestuurder Bart Kollau, co-founder TruQu)).

Geef een reactie

10 Comments
  • Erik
    says:

    Ik heb me helaas laten verleiden tot het gebruik en connecties hebben in mijn ogen waardevolle feedback gegeven. Helaas is deze verloren gegaan bij de transitie naar de nieuwe versie (recentelijk). Was wel een e-mail over gestuurd maar weg = weg.
     
    Kortom niet echt klant vriendelijk. Ik sluit me dan ook volledig aan bij de inhoud van dit artikel.
     

  • Pieter
    says:

    Dit concept heeft werkelijk geen toegevoegde waarde… Er zijn veel alternatieven op de markt zoals Impraise, maar uiteraard kun je ook gewoon via Linkedin je reviews uitvragen. Ik ga het niet gebruiken! 

  • Sjoerd
    says:

    Ook ik zie hier werkelijk de meerwaarde niet van in. Alles van TruQu biedt, biedt LinkedIn. Alleen is LinkedIn completer en heeft bovendien een veel groter bereik. Reviews kunnen opdrachtgevers uitstekend kwijt over freelancers op linkedIn. Waste of money! Ook de nieuwe versie, ik ken’m, is uiteraard vergelijkbaar met deze schermvoorbeelden die je hier ziet. Het systeem werkt wat beter, handiger, met wat grafiekjes. Je kunt zeggen: oude wijn in nieuw zakken. 

  • Cees
    says:

    Lijkt er op dat iemand veel moeite heeft gedaan om een goed concept in de startfase de grond in te boren. De huidige versie is zeer uitgebreid en is mij goed bevallen. Ben benieuwd hoe een herbeoordeling er uit zou zien. 

  • Lalena
    says:

    Ik zou ene herbeoordeling van TruQu wel op prijs stellen. Ik las het artikel nadat ik via mijn opdrachtgever gevraagd was mij aan te melden voor Truqu en me te laten beoordelen. Ik herkende een aantal dingen wel, maar ook een aantal dingen niet. Zoals bijvoorbeeld een review aanvragen gaat met 1 druk op de knop. Wel blijkt dat TruQu alleen de nieuwste browserversies ondersteunt en niet de oudere die we op het werk gebruiken. Daardoor werkt niet alles naar behoren.

  • bart kollau
    says:

    Beste professional,
     
    Dit artikel is inmiddels bijna 2 jaar geleden geplaatst temidden van een week proefdraaien in een live-omgeving. Inmiddels is er een compleet nieuw TruQu platform waar duizenden professionals naar tevredenheid mee werken. Ook gebruiken bedrijven TruQu dagelijks voor ratings van professionals. De kritiek van recruitment matters was uiteraard deels correct, maar de tijd heeft die feedback gelukkig compleet ingehaald. We blijven uiteraard open staan voor feedback, maar alle punten uit artikel zijn opgelost. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, neem dan aub contact met mij op bart.kollau@truqu.com
     
     

  • Roland Bouman
    says:

    Ha Marc,Ik kreeg een aanbieding via freelance.nl in combinatie met een TruQu account. Via Google belandde ik op dit informatieve en vermakelijke artikel van jou hand.Bedankt voor de research, ik hou het bij LinkedIn 😉Roland Bouman (je weet wel, ex-AKF)