Eurostat: werkloosheid oktober stijgt naar 11,7%

Logotype EurostatHet werkloosheidspercentage over oktober 2012 is in Euroland gestegen naar 11,7%. Waar we het jaar begonnen met een werkloosheid van 10,7% (naderhand bijgesteld naar 10,8%)  lijken we het jaar uit te gaan met een werkloosheid van dicht tegen de 12%. Een ongekend hoog percentage, hoewel er de nodige Eurolanden zijn die ongetwijfeld een moord zouden doen voor dit werkloosheidspercentage.

En daaronder vallen vrijwel alle PIIGS-landen waarbij koploper Spanje ondertussen op 26,2% is aangekomen; een stijging van 0,4% ten opzichte van september. Griekenland loopt 2 maanden achter met haar rapportage; de werkloosheid in dit land staat op 25,4% voor augustus. Portugal stijgt naar 16,3% terwijl Ierland daalt naar 14,7%. Alleen Italie zit van de vijf PIIGS-landen onder het Euroland gemiddelde, maar stijg wel met 0,3% naar 11,1%.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje) getoond. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – oktober 2012). Bron: Eurostat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – oktober 2012). Bron: Eurostat

De vijf PIIGS-landen zijn nu ook de vijf Eurolanden met de hoogste werkloosheid; alleen Ierland lijkt zich te hebben gestabiliseerd als het om het niveau van de werkloosheid gaat. Wat niet wegneemt dat bijna 15% werkloosheid nog altijd een torenhoog probleem betekent voor de Ierse bevolking. Hoe er in Spanje en Griekenland nog uberhaupt een functionerende samenleving kan bestaan gaat vrijwel ieder bevattingsvermogen te boven. Zijn er al Spaanse of Griekse klusjesmannen in Nederland gesignaleerd? Zit de PVV al op een nieuw meldpunt te broeden?

Als we naar de jeugdwerkloosheid kijken, wordt het beeld overigens nog veel erger. Griekenland staat (voor augustus!) op een onvoorstelbaar niveau van 57%; een stijging met 10% ten opzichte van een jaar geleden… Nog even en 2 op de 3 jongeren onder de 25 jaar zijn dan werkloos. Ongekend! Maar Spanje blijft hier nauwelijks bij achter met 55,9%; gevolgd door Portugal met 39,1%, Italie met 36,5% en Ierland met ‘slechts’ 29,9%. Ter vergelijking, volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 9,8%; na Duitsland (8,1%) en Oostenrijk (8,5%) is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Gelukkig gelooft de politieke elite dat het vanaf de tweede helft van 2013 weer beter zal gaan. Het is beter voor de bloeddruk om voor de komende jaren niet te luisteren naar de voorspellingen van politici over economische ontwikkelingen. Het naar beneden bijstellen van eerdere verwachtingen zal in 2013 en daarop volgende jaren tot kunstvorm worden verheven.

Geef een reactie

3 Comments