Gewoon een interessant plaatje voor de enkele cijferfetisjist onder de recruiters. In onderstaande grafiek is de verandering van het vacaturevolume en het werkloosheidspercentage weergegeven als functie van het gemiddelde vacaturevolume (resp. werkloosheidspercentage) in de 12 maanden van juli 2007 tot en met juni 2008. Inderdaad, vlak voor de financiele crisis uitbrak.
Verandering van werkloosheidspercentage en unieke vacaturevolume. Bron: Jobfeed, CBS, RecruitmentMatters
Het is interessant om te zien hoe in 2008 vacaturevolume en werkloosheid in harmonie krimpen om vervolgens de verwachte tegengestelde beweging te maken. Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat er eerst sprake is van een krimp in vacaturevolume (vacaturestop) voordat de werkloosheid gaat stijgen (toename van ontslagen). Maar verder is er een fraaie inverse relatie zichtbaar tussen deze twee criteria, hoewel in 2011 duidelijk wordt dat de werkloosheid al nadrukkelijk begint te stijgen voordat het vacaturevolume weer begint te krimpen. Dat is in mijn optiek wel een zeer bijzondere situatie. Evenals de omvang van de werkloosheidsstijging (+60% op dit moment) ten opzicht van de relatief zeer beperkte krimp van het vacaturevolume. Zeker als je deze twee ontwikkelingen afzet tegen de situatie van begin 2010, tijdens de tussentijdse piek van de werkloosheidsgroei die ook gelijk valt met een dieptepunt van de afname van het vacaturevolume.
Peter
says:De stijging van de werkloosheid tov beperkte vacature krimp komt ook doordat in geval van dat 1 van de partners ontslagen wordt, beide partners een baan gaan zoeken. Ouderwets gesproken: indien de man als kostwinner thuis komt te zitten, waarom zou de vrouw dan ook niet gaan zoeken, en wie het eerste werk vindt, zorgt voor het inkomen in de toekomst. Daarbij is 2x een ww uitkering ontvangen meer dan 1x….
Arno Bouwens
says:Vroeger ijlde de werkloosheid volgens mij meestal na op het vacaturevolume. Immers, eerst stoppen bedrijven met werven en daarna gaan ze ontslaan. In de afgelopen jaren zijn denk ik meerdere trends die het beeld anders maken: studenten die eerst langer doorstuderen vanwege ontbreken perspectief op een baan, maar nu echt uitgestudeerd zijn, en ook partners van ZZP-ers die eerst niet hoefden te werken maar nu wel moeten werken (en geen baan kunnen vinden). Ook aan het vacaturevolume valt nog wel wat af te dingen, volgens mij veel meer spookvacatures, meer flex en deeltijdbanen waardoor meer geadverteerd wordt…