De beste vacatureteksten maak je samen met sollicitanten

GastbloggerStudentenWerk maakt sinds enkele maanden gebruik van interactieve vacatures. Dit maakt het mogelijk om bij een vacature online vragen en antwoorden te plaatsen. Dit maakt het sollicitatieproces laagdrempeliger voor kandidaten, want vacatures worden veel vollediger. Ook voorkomt dit twijfels om te solliciteren en bovendien leren recruiters veel sneller wat er ontbreekt in een vacaturetekst.

Een goede vacaturetekst schrijven is moeilijk. In de praktijk worden er veel teksten geknipt en geplakt. Of een opdrachtgever levert een absoluut onleesbare tekst aan. Het is makkelijk om aan te nemen: ‘ze zullen er wel over nagedacht hebben…’, maar opdrachtgevers zijn ook dol op knippen en plakken! Resultaat is onvolledige of te algemene informatie die niet aanspoort tot doorklikken.

Van intercedent naar  online marketeer
Als kandidaten met vragen blijven zitten, zijn ze minder geneigd om te solliciteren. Het vergeten van een simpele reiskostenvergoeding bijvoorbeeld kan de sollicitatiestroom beperken. Maar als je te veel info weggeeft, sluit je soms grote groepen kandidaten uit die misschien wel heel geschikt zouden zijn. Het vinden van de juiste balans is daarom heel belangrijk.

Het vak van recruiter begint steeds meer te lijken op dat van een online marketeer of contentspecialist. Goede recruiters moeten overtuigende vacatureteksten kunnen schrijven die werkzoekenden genoeg relevante info bieden, zodat ze op de sollicitatieknop klikken. Naast het schrijven van overtuigende en ‘complete’ teksten moet de recruiter ook nog eens rekening houden met het vermelden van zoektermen met zoekvolume (SEO).

687 vragen in 2 maanden
De interactieve vacature verlaagt de drempel voor de kandidaat om vragen te stellen. Dat kandidaten hier dankbaar gebruik van maken, blijkt uit de cijfers: sinds we in januari de online vraagfunctie hebben gelanceerd, zijn er ruim 687 vragen gesteld bij 320 verschillende vacatures.

image

Die vragen helpen onze recruiters weer om de juiste balans te vinden tussen informeren en prikkelen. Ze leren welke informatie ze wel en niet kunnen weglaten. De vragen variëren van feitelijke zaken over werktijden, tot specifiekere vragen over de benodigde ervaring met bepaalde computersystemen.

Onderstaand voorbeeld toont een interactieve vacature waarbij een vraag van een kandidaat door de recruiter als zodanig relevant is beschouwd dat deze ook voor andere kandidaten zichtbaar is gemaakt, inclusief het antwoord van de recruiter:

Vacature StudentenWerk

Alleen maar voordelen
Daarnaast verhoogt de interactieve functie ook de efficiency. Recruiters kiezen zelf wanneer ze de vragen beantwoorden, in plaats van dertig telefoontjes per dag te hoeven beantwoorden.

Veelgestelde vragen plaatsen ze met het bijbehorende antwoord online zodat iedereen er iets aan heeft. En dat draagt weer bij aan de unieke content van de website, en dus aan een hogere waardering in de zoekmachine.

Interactieve vacatures leveren wat mij betreft dus alleen maar voordelen op. Eigenlijk is dit zo logisch dat het me verbaast dat niet elke vacature inmiddels interactief is.

Dit gastblog is geschreven door Rogier Thewessen, mede-eigenaar van StudentenWerk.

Geef een reactie

6 Comments