Dit blog schrijf ik voor mijn grote vriend Michael. Deze Zwolse jongen zoekt werk. Waar sta je als Recruiter, als een getrouwde kameraad met 2 kinderen het vertrouwen in de arbeidsmarkt aan het verliezen is? Inderdaad….nergens! Meer en meer aandacht dus voor de werkzoekende in onze industrie. We zagen dit reeds bij het Emerce Recruitment Event en ook bij TRU Amsterdam, waar de “kandidaat” een prominente rol innam. Ik wil hier graag mijn steentje aan bijdragen. Michael dus, en met hem veel lotgenoten. Hoe Michael weer aan het werk te helpen. Een hardwerkende, aardige en slimme man. Midden 30. Nooit een dag ziek thuis geweest, altijd aan de slag, MBO (detailhandel) geschoold. Aanvullende cursussen (Slijtersvak diploma etc). Goede contactuele eigenschappen. Grote vriendenkring. Geliefd, puur, eerlijk. Commercieel & cijfermatig inzicht. Nog nooit een cv nodig gehad. Die had hij dus ook niet…………
Daar maar eens mee beginnen dan. Het opstellen van een cv. Personalia, opleidingen, cursussen, werkervaring, extra. Het lijkt zo eenvoudig. Voor iemand die nog nooit een cv heeft gehad was dit het zeker niet. Na zijn MBO partner geworden in de slijterij/wijnhandel van zijn vader. Hofleverancier van diverse horeca bedrijven in Zwolle e.o. Wat deed hij hier niet allemaal. Verkoop, Administratie, proeverijen, bezorgingen, inkoop, beurzen, vertegenwoordiger, etc. etc. Een bloeiend bedrijf. Vader ging met pensioen. Iedereen wilde de zaak hebben. Mitra, Gall & Gall etc. Michael hoefde niet zo nodig de eigenaar te zijn. Net getrouwd, 2 kinderen en 10 tropenjaren van 50 uur en meer achter de rug. Hij wil ook wel eens een weekend met het gezin naar de Ardennen. Zo zocht men een koper waarin Michael als bedrijfsleider kon doorgaan. Die werd gevonden. De deal werd beklonken. Het was 2008 en de zon scheen over economisch Nederland. Michael kreeg er leidinggevende taken bij. Zijn personeel komt bij hem op verjaardagsvisite. Weinig woorden, veel daden. Niet voor niets is Feyenoord dan ook zijn clubje (naast plaatselijke trots FC Zwolle).
En toen sloeg het noodlot toe. Recessie, een te ambitieuze holding, financiele perikelen, gedwongen sanering, en, ondanks pogingen tot terugkoop, stond Michael in 1x op straat. Wat nu? Altijd gewerkt. Nooit nagedacht over wat anders. Nooit nodig gehad ook. Volledig buiten eigen schuld om einde oefening. Zo gaat dat vaker. Vast een bekend verhaal voor veel werkzoekenden.
Dus wat nu…. Nou… Zo snel mogelijk weer aan het werk! Niet te lang thuis blijven zitten. Niet vervallen in de slachtoffer rol, cynisch worden, oud & mopperig. Nieuwe ronden, nieuwe kansen. Hoe onwerkelijk wellicht nog. Met Michael een traject afgesproken wat ik wil delen. Wellicht met tips voor andere lezers van dit blog. Wellicht dat andere lezers ook adviezen hebben.
1) Michael heeft een cv opgesteld. Deze wordt o.a. geplaatst op Nationalevacaturebank, Monsterboard, etc. Header wordt: Klantgerichte medewerker zoekt commerciële functie. Vertegenwoordiger, Account manager, verkoop binnen- of buitendienst. Detailhandel, Horeca en/of Groothandel.
2) Michael woont in Zwolle. Elke ochtend gaat hij 2 uitzendbureaus bezoeken van verschillende “merken”. Na 2 weken heeft hij er dan 20 bezocht. Hierna kan hij weer bij de eerste beginnen voor een update. Hij kan dan ’s morgens de kinderen naar school brengen om hierna actief met solliciteren aan de slag te gaan.
3) Michael heeft een jobalert bij Indeed aangemaakt. Plaats Zwolle. Met Michael afgesproken dat hij ’s middags minimaal 1 sollicitatie verstuurd.
4) Met Michael een top 50 aan het samenstellen van bedrijven waar hij graag wil werken. Via LinkedIn & Google zijn we aan het kijken wie daar de manager is van bepaalde vacatures en wie daar de vacatures post etc. Open sollicitaties kunnen dan gericht gerealiseerd worden.
5) Natuurlijk een LinkedIn profiel. Die komt zeker, maar Michael eerst nog even aan cv & solliciteren laten wennen. Zodra het profiel er is dan zeker ook een cursus hoe te solliciteren etc via dit sociale network. Ik ken nog wel iemand die dit goed doet… of niet Bas W.?
6) Michael geinstrueerd het oude netwerk van vertegenwoordigers & klanten in te lichten. Hier minimaal 2 bezoeken per week de komende week. Persoonlijk de situatie vertellen en toelichten.
7) Michael sollicitatie tips aan het geven. 2 springen er wat mij betreft altijd uit. Zorg dat de functie-eisen van de vacature terug komen in de sollicitatie brief. Zorg dat de functie titel in de vacature waarop je solliciteert terugkomt in de header van de laatste betrekking zoals vermeld op cv.
8) Benader solliciteren systematisch & gestructureerd. Onthoud met wie je spreekt, maak notities, kom terug op afspraken. Bereid je voor op tegenslag & teleurstelling. In het slagveld van sollicitaties geldt ook: “Willen winnen is durven te verliezen”, “de aanhouder wint”, “niet op 1 paard wedden”, etc.
9) De hedendaagse arbeidsmarkt vraagt om specialismen. Benader het dus niet generalistisch. De header die ik voor Michael gebruik vind ik al op het randje. Je bent iets…of je bent het niet. Maak het dus niet te breed, te onoverzichtelijk of te wollig. De “man die alles kan” ….. daar heeft niemand wat aan in 2013.
10) Zie solliciteren als een spel of sport. Natuurlijk is werk & geld een bloedserieuze zaak. Beloon echter succesjes, geniet van interesse, wees trots op de meters die je maakt. Dat ga je ook uitstralen in sollicitatiegesprekken. Dat wordt dan pure winst.
Goed, ik ga met Michael aan de slag. Een van m’n beste maatjes aan een baan helpen. Natuurlijk gaat dat lukken. Al moet ik er een blog op RecruitmentMatters voor schrijven……
Macadelic
says:Staat ie er al op?
https://www.nationalevacaturebank.nl/werkgever/cv-zoeken/overzicht/wijzigingsdatum/uitgebreid/query/Klantgerichte+medewerker+zoekt+commerciële+functie/distance/30/output/html/items_per_page/15
I.S.
says:Mooi dat je een vriend zo helpt om het vertrouwen in de arbeidsmarkt niet te verliezen. Jammer dat dit op dit moment de realiteit van de dag is. Ik merk dat vanuit mijn werk bij veelvuldig vanuit mijn netwerk een beroep wordt gedaan op hulp. En goed te zien dat mensen hun skills en expertise voor hun vrienden inzetten. En vaak met resultaat.
Jeroen
says:Grandioze actie, +1 voor jou en hulde voor deze actie. Ziet er strak uit, je plan en ik hoop dat het allemaal lukt (kan me goed voorstellen dat Michael ook tijd nodig heeft om eea te verwerken zoals Dirk al terecht opmerkte).
Dat velen je voorbeeld maar mogen volgen.
Michiel van Beek
says:Goede tips!
Hiermee laat je al 80% van de reacties achter je. Veel sollicitaties worden zonder aandacht gedaan, geen brief, slecht CV (lay out en inhoud). Met bovenstaande tips heb je al een grote voorsprong.
Beperk je daarom tot een aantal sollicitaties die je kwalitatief goed kan ‘handelen’. Als ik een sollicitant bel en die weet niet meer waarop hij heeft gesolliciteerd….bummer. Neem dus niet te veel hooi op de vork, ook om jezelf te wapenen tegen te veel ‘nee’. Hoeveel nee’s kun je hebben? Het is namelijk wel helaas de realiteit dat de concurrentie groot is op soortgelijke vacatures en regio Noordoost is niet de meest economisch bruisende regio.
Ook handig: Leer te relativeren. De een kan dat beter dan de ander, maar het is te leren. Richt je aandacht ook op andere dingen dan het solliciteren. Je kids, eindelijk mooi weer, hobby. Zie het als een tijdelijke probleem, want dat is het.
Succes!
Dirk Goossens
says:Adviezen? Hier, twee.
Eén, zoek een coach. Michael boft, hij heeft een Rob.
Twee, neem bij ontslag (beperkt) de tijd om het verlies te verwerken en je te oriënteren op wat je goed kunt en leuk vindt. Niet dromen, maar inventariseren en mensen in je omgeving om feedback vragen. Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Waar word ik enthousiast van? Waar weet ik veel van?
Als werkgever word ik blij van sollicitanten die weten wat ze willen en zin hebben in de klus waarop ze solliciteren.