Twee dagen geleden plaatste Harm Wiertz (oprichter Wiertz Personeelsdiensten) op zijn weblog een artikel met als titel: September: Het spookt niet meer. En deze ondubbelzinnige intro:
Laat ik maar met de deur in huis vallen: het recessie spook is zo goed als verdreven. Het heeft ons een aantal jaren flink bezig gehouden. Ons het leven zuur gemaakt. Maar nu: het einde van de recessie is in zicht.
Wiertz komt tot deze conclusie op basis van twee factoren. Allereerst staan bij al zijn kantoren de telefoons roodgloeiend. En dat betekent, vanwege het vroegcyclische karakter van uitzenden, volgens Wiertz het volgende:
Laat ik het daarom maar gewoon klip en klaar met u delen. In het derde kwartaal van dit jaar verwacht ik een economische groei van 1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het vierde kwartaal zou het bruto binnenlandse product wel eens met 0,6 % kunnen groeien.
Toe maar! Wiertz stelt hiermee nadrukkelijk zijn kandidatuur als opvolger van ubervoorspeller Goldschmeding!
Dit is wat Wiertz over de revival in Limburg zegt:
De roep om uitzendkrachten is bij al onze kantoren, dus in de hele provincie, fors. De telefoons staan roodgloeiend. Limburgse werkgevers hebben weer volop mensen nodig omdat de orderportefeuilles gevuld zijn. En dan heb ik het over vrijwel alle branches. En zeker ook omdat het profiel van krachten die gevraagd worden niet altijd overeen komt met wie beschikbaar is, ontstaat er dan snel krapte. Wij zijn om die reden nu al gestart met het organiseren van banenmarkten zodat werkgevers er zeker van zijn dat ze over de juiste mensen kunnen beschikken. Want het spook is zo goed als verdreven. Nieuwe uitdagingen staan ons te wachten.
Het herstel is begonnen. Althans, volgens Wiertz, die zelfs de War for Talent alweer aan het afstoffen is…
Maar als we naar de ontwikkeling van het vacaturevolume over de afgelopen jaren in de provinicie Limburg kijken ontstaat een iets ander beeld:
Aantal vacatures per week en voortschrijdend 52-weeks gemiddelde (rode lijn), week 1 2009 – week 39 2013. Bron: Jobfeed
Voor eenieder die denkt dat er sprake is van een revival in Limburg op basis van die fraai stijgende grijze lijn in het meest recente deel van de grafiek; over de laatste 10 weken was het vacaturevolume gemiddeld 11,9% lager dan in de vergelijkbare weken van 2012. Waarbij dan ook nog eens bedacht moet worden dat Jobfeed structureel een te hoog aantal vacatures toont in de meest recente 2 – 3 weken. Er is geen enkel positief signaal uit deze grafiek te destilleren, uitsluitend een verdere daling van het vacaturevolume. En dan heb ik nog niet eens de ‘gratis’ banen (vakantiewerk, vrijwilligerswerk, bijbanen en stages) uit deze cijfers gefilterd. Wat in het algemeen een nog akeliger beeld schetst in de meest recente maanden.
Met andere woorden, de door Wiertz gemelde revival in alle branches in de provincie toont zich op geen enkele manier in de ontwikkeling van het vacaturevolume. Integendeel, de daling zet zich nog altijd door. Of zouden Limburgse ondernemers ineens geen vacatures meer plaatsen en alleen nog maar Wiertz Personeelsdiensten bellen? Het moet haast wel…
Wiertz beroept zich bij zijn boude voorspellingen over de groei van ons BBP op het vroegcyclische karakter van de uitzendsector. Overigens blijken zijn ‘eigen’ voorspellingen volledig te zijn geleend van van de EICIE (Econometric Institute Current Indicator of the Economy) indicator van de Erasmus School of Economics. Die begin juli het volgende publiceerde:
Volgens de Econometric Institute Current Indicator of the Economy is in het derde kwartaal een groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van 1,0 procent te verwachten ten opzichte van het derde kwartaal in 2012. De Groot: “Mijn verwachting is dat de groei die wij nu verwachten, medio november door het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt bevestigd als zij de eerste raming van Q3 bekendmaken. Het lijkt zich ook te bestendigen, want in het vierde kwartaal verwachten wij een groei van 0,6 procent.”
De stoere uitspraken van Wiertz zijn hiermee een stuk minder stoer geworden. En hij zal dus ook niet als een tweede Goldschmeding de geschiedenis ingaan.
Overigens is die EICIE indicator een nogal bijzonder dingetje:
De EICIE indicator van de Erasmus School of Economics is gebaseerd op de relatie tussen de werkenden via de uitzendorganisatie Randstad (als bedrijf in zijn soort de nummer 2 van de wereld) en de bewezen voorlopende activiteiten van de uitzendmarkt op de Nederlandse economie.
Die bewezen voorlopende activiteiten van de uitzendbranche zijn recent in twijfel getrokken door zowel de slecht geinformeerde economen van ABN AMRO als Jilko Andringa (algemeen directeur ManpowerGroup Nederland en een aantal andere landen). Deze twee partijen hebben juist gepostuleerd dat het uitzenden haar signaalfunctie bij een aantrekkende economie zou zijn verloren. Waar ABN AMRO de plank aantoonbaar misslaat zou het goed zijn geweest als Wiertz in ieder geval het verhaal van Andringa tot zich had genomen. Tenslotte gaat het hier wel om een vakbroeder.
Dus wat moeten we met Wiertz, zijn Limburgse revival en zijn geleende voorspellingen? Volgens mij helemaal niets. De voorspellingen waren bijna een half jaar eerder gedaan en zijn dus oud nieuws. Zijn Limburgse revival wordt op geen enkele manier ondersteund door de ontwikkeling van het vacaturevolume in die provincie. Maar al die Limburgse werkgevers in vrijwel alle branches die weer volop mensen nodig hebben omdat omdat de orderportefeuilles gevuld zijn dan? Ik hou het voorlopig maar op een gevalletje dichterlijke vrijheid van de kant van Wiertz.
2 Comments