LinkedIn is op dit moment de top dog als het gaat om actieve werving van kandidaten. En met een market cap van meer dan $21 miljard zijn er even zoveel redenen dat LinkedIn die top dog positie ten koste van heel veel geld zal willen verdedigen. In de afgelopen maanden hebben de nodige ATS’en dit al ervaren doordat zij niet langer toegang krijgen tot de LinkedIn API om aanvullende gegevens van kandidaten vanuit LinkedIn te kunnen tonen.
Maar in de afgelopen weken lijkt LinkedIn haar pijlen ook te richten op andere partijen, waarbij de belangrijkste mogelijk de people aggregators zijn. Op 6 januari van dit jaar diende LinkedIn een aanklacht in tegen een tiental John Does, en dit heeft op 27 maart tot een aanklacht tegen HiringSolved en haar oprichter Shon Burton geleid. Voor de goede orde, HiringSolved is een people aggregator.
Waarmee de aanklacht tegen HiringSolved in potentie een opmaat is tot een aanklacht tegen een groot aantal andere people aggregators (3Sourcing, Connect6, Connectifier, Dice Open Web (het vroegere TheSocialCV), Entelo, Gild Source, Swoop, TalentBin (recent gekocht door Monster) en Zeepex). Mogelijk heeft RemarkableHire net op de tijd de handdoek in de ring gegooid? En zouden Dice en Monster hiermee misschien een enorme miskoop hebben gedaan? En moet Sal Iannuzzi (CEO Monster) misschien nu al afscheid nemen van zijn in mei te presenteren strategic initiatives?
Voor dat soort gevolgtrekkingen is het op dit moment nog allemaal veel te vroeg dag; misschien is HiringSolved een geisoleerd geval. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat dit de situatie zal zijn, hoewel HiringSolved wel op een zeer bijzondere manier aan de gegevens uit LinkedIn lijkt te zijn gekomen. De aanklacht van LinkedIn zegt hierover het volgende:
Met andere woorden, HiringSolved heeft, volgens de aanklacht van LinkedIn, dus een groot aantal fake LinkedIn profielen aangemaakt met als enige reden om op die manier als ingelogde gebruiker andere LinkedIn profielen te bekijken en de informatie te kopieren.
En deze handeslwijze heeft, los van het overtreden van LinkedIn’s User Agreement en (volgens LinkedIn) ook nog een serie wetten, aan LinkedIn op meerdere manieren schade toegebracht:
Schade die LinkedIn dus op HiringSolved en haar oprichter wenst te verhalen.
Maar de aanklacht bevat ook nog de volgende passage, die voor alle people aggregators een potentiele kiss of death is:
Want dit is iets wat iedere people aggregator doet. waardoor people aggregators zich dus mogen gaan afvragen hoeveel omzet zij dienen te gaan reserveren voor een juridische verdediging. Want iedere people aggregator brengt in ieder geval schade toe aan de waarde van LinkedIn’s Recruiter product. Nog even los van eventuele overtreding van user agreeements en/of wetten.
Sell Hack en Lippl
Overigens zijn ook de browser plugins Sell Hack (Uncover your sales prospect’s previously hidden email addresses while searching Social Profiles (lees: LinkedIn)) en Lippl (Lippl is a free service created to help you with saving and sharing links to LinkedIn users public profiles quick and easy) blijkbaar niet langer werkzaam. Sell Hack kreeg een cease and decist letter van LinkedIn en heeft zich wijselijk zelf uitgezet, Lippl gebruikers krijgen nu dit te zien:
Lippl cannot show you LinkedIn public profiles for people outside of your 1st and 2nd level connections due to technical issues. Please expect an update from us shortly.
Het zou me niets verbazen als dat shorlty weleens een rekbaar begrip zou kunnen blijken te zijn.
Waarmee de toolkit met gratis tooltjes voor sourcersbehoorlijk is uitgedund. En het zou me niets verbazen als die toolkit binnenkort nog een stuk leger gaat worden.
Laurens Tienkamp
says:Hey Michel, ik heb nog een fiets nodig!
Publieke profielen zijn toch ietsje meer van LinkedIn dan van het publiek. En misschien wel terecht.
Michel Rijnders
says:Laurens, kijk even of je er 1 zonder slot ziet staan. Die kun je gewoon meenemen!
Michel Rijnders
says:Patrick, het grote verschil tussen Google en vele people aggregators is dat Google indexeert en je bij LinkedIn brengt en aggregators de data scrapen en vertonen en doorverkopen. Dat iets kan met een workaround en dat dergelijke aggregators het daarom ook doen is van het niveau gestolen fietsen verkopen omdat je een work around kent om een slot open te maken.
Patrick Boonstra
says:Het is een uiterst serieus signaal, maar het zal nog wel een tijdje duren voor dat het tot een echte aanklacht, laat staan uitspraak komt. Zo gaat het imo voor LinkedIn nog lastig worden om de hoogte van de schade te bepalen: welke gemiste omzet kunnen ze bewijzen?
Daarbij zijn er nog wel een paar relatief veilige workarounds die niet direct de User Agreement overtreden: LI-data in een window laten zien, of niet rechtstreeks van LI scrapen, maar van de ‘openbare’ -Googlebare-LI-profielen. Want LI kan het zich ook niet veroorloven om de allergrootste scraper van allemaal (Google) helemaal buiten de deur te houden.
Marc Drees
says:Ik denk dat het verstandig is om eerst even de User Agreement en de Terms of Service van LinkedIn nog eens heel goed door te lezen.