Eurostat heeft enkele dagen geleden de werkloosheidscijfers over februari 2014 gepubliceerd. Volgens Eurostat is de werkloosheid sinds oktober 2013 onveranderd op 11,9%, maar er is een correctie gemaakt van 12,0% naar 11,9%. Dus helemaal onveranderd is de werkloosheid niet.
Ondertussen is het aantal en soms ook de omvang van die veranderingen bijna normaal geworden. Desondanks is het nog altijd bijzonder om te zien dat een land als Frankrijk in staat is om haar werkloosheid ‘fictief’ wel zeer ferm te verlagen. Ongetwijfeld eerder om politieke redenen dan om methodologische redenen, hoewel men zich vaak achter de laatste zal verbergen:
The rate has been revised downwards by 0.6 pp for France and by 1.2 pp for Croatia. The revision for France is mainly due to methodological changes to the LFS, which over the period January 2003 – January 2014 caused a general downwards revision of 0.4 pp on average.
In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland (bron: Elstat) en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:
Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – februari 2014). Bron: Eurostat, Elstat
De wijziging in Frankrijk lijkt president Hollande maar zeer tijdelijk enig optisch voordeel te hebben gegeven. De werkloosheid blijft in dit land hardnekkig stijgen en het lijkt slechts een kwestie van tijd tot het werkloosheidsniveau van voor de bijstelling gewoon weer wordt gehaald. Naast Frankrijk stijgt de werkloosheid ook in Italie en Nederland terwijl de daling in Cyprus alweer is omgezet in een stijging.
Van de PIIGS-landen lijken Spanje en, in mindere mate, Griekenland hun respectievelijke pieken achter zich te hebben gelaten, maar laten we daar maar niet te vroeg juichen. Ierland lijkt zich nog altijd verder te herstellen terwijl de daling in Portugal stagneert.
Met de revisie van de werkloosheid in Duitsland van 5,0% naar 5,1% wordt de volstrekt niet-realistische norm van PvdA’er Paul Tang door geen van de Eurolanden wordt gehaald. Voor wie het niet meer weet, dit is wat Tang voor ogen heeft:
Alle Europese lidstaten moeten hun werkloosheidspercentage beperken tot maximaal vijf procent. Dat zal in het verkiezingsprogramma van de PvdA worden opgenomen, zo laat PvdA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Paul Tang weten […] De partij wil dat de norm net zo dwingend wordt opgelegd aan de lidstaten als de begrotingsnorm van 3 procent.
Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor december 2013) uit op 58,3%. Spanje zakt naar 53,6%, Portugal stijgt naar 35,0%, Ierland blijft gelijk op 26,0% en in Frankrijk blijft de jeugdwerkloosheid onverander op 23,6% (hoewel dit vorige maand nog als 25,4% werd gerapporteerd…). Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,5%, na Duitsland (7,7%), Oostenrijk (9,4%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.