Ongeveer zeven jaar geleden schreef Marc Drees al eens een blog over BountyJobs. BountyJobs is in de tussentijd behoorlijk gegroeid en is ondertussen een begrip geworden in het recruitment wereldje van de VS. Internationaal zijn er vergelijkbare initiatieven opgestart. Zo is er Recruitloop in Australië, Intalex in Ierland en Hiring-Hub.com in Groot-Brittannië. Al deze tools zijn een platform tussen intermediairs en bedrijven die vacatures hebben. Natuurlijk zijn er verschillen in benadering, verdienmodellen en markten maar er zijn ook veel overeenkomsten. Allen zijn een extra stap in de keten en toch succesvol, ze hebben allemaal extra investeringen gekregen van buitenaf. Een jaar geleden is ook VacatureBeurs in Nederland gestart om te kijken of er mogelijkheden zijn. Moedig zijn ze begonnen en medio mei van vorig jaar hebben ze hun eerste platfom gelanceerd.
Vorig jaar schreef ik dat ik niet kon wachten tot VacatureBeurs er was. Waarom een extra stap was de vraag die mij toen werd gesteld. Ook in de finale van het FlexinnovatieFonds speelde deze vraag. Transparantie was toen het antwoord en is dat nog steeds. Transparantie in het woud van intermediairs is wat al de genoemde tools bieden. Vanuit de opdrachtgever gezien zijn kandidaten om het in Kraljic termen te zeggen hefboomproducten. Aanbieders (intermediairs) zijn vervangbaar en de inkoop strategie die door de opdrachtgevers wordt gehanteerd is concurrentiestelling. Transparantie is bij concurrentiestelling van groot belang. Intermediairs zitten niet direct te wachten op transparantie tussen het aanbod van intermediairs, toch wordt in veel verdienmodellen aan hen de rekening gepresenteerd. Bij voldoende volume aan aanvragen moeten intermediairs wel gebruik maken van een dergelijk platform. De extra uitgaven die een opdracht via VacatureBeurs met zich meebrengt, besparen intermediairs dan wellicht op hun acquisitie kosten.
VacatureBeurs is het afgelopen jaar van idee naar een werkend platform gegaan. VacatureBeurs heeft zich voorlopig met de acquisitie meer gericht op werving en selectie dan op detachering en uitzenders. Ook door hun verhuizing en beperkte capaciteit hebben ze de meeste acquisitie ingezet op de markt rondom Rotterdam. Dit jaar zal in het teken moeten staan om het platform veel breder in te zetten zodat de continuïteit kan worden gewaarborgd. Aan de technische ontwikkelingen zal het niet liggen. Graag koppelt VacatureBeurs bij voldoende volume hun platform met de bestaande platforms. Ook de match functionaliteiten van VacatureBeurs zullen bij een groter volume beter tot hun recht komen.
Op een belangrijk punt verschilt VacatureBeurs van haar buitenlandse vergelijkbare platform. Al deze platforms hebben een investeerder achter zich staan. Natuurlijk zijn de buitenlandse markten groter, maar de Nederlandse markt is naar mijn mening groot genoeg voor een partij als VacatureBeurs. Had ik de jackpot bij de staatsloterij gewonnen, dan had ik zeker in dit bedrijf geprobeerd te investeren. Helaas voor mij is dat niet gebeurd, maar dat biedt kansen voor een investeerder die de markt kent. Met kapitaal kan VacatureBeurs de stap maken door middel van marketing en acquisitie voldoende volume op de bouwen.
Ondanks dat ik graag mijn eigen stokpaardje berijdt door de match centraler te zetten, denk ik dat VacatureBeurs de Nederlandse Bountyjobs kan worden. Een investeerder met de juiste contacten en visie kan ze helpen. Niet alleen met geld om de nodige marketing en acquistie te realiseren, maar ook om met een aantal partijen om tafel te komen zodat VacatureBeurs met de juiste platforms wordt gekoppeld. Had ik de staatsloterij maar gewonnen
Herbert Prins
says:Lees net dat Online Recruitment marktplaats Vacaturebeurs zoekt investeerders via het crowfunding en gebruikt daarvoor het platform Symbid.
https://www.flexnieuws.nl/2015/02/03/vacaturebeurs-zoekt-investeerders/#%2EVNMnaUIAzP8%2Elinkedin
Jeroen Bijnagte
says:Beste Dirk,
Leuk om te horen dat je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden van Vacaturebeurs om zo een geschikte en beschikbare PHP’er te vinden, wij willen je graag helpen!
Allereerst bedankt voor jouw feedback! Ik begrijp dat je een aantal onhandigheden tegenkomt op ons platform. We zijn continu aan het door ontwikkelen op het gebied van het proces, de interactie en de communicatie. We streven er naar om een zo goed mogelijke online recruitment marktplaats te bouwen om zo een win-win situatie te creëren voor zowel de opdrachtgever als de intermediair.
Graag komen wij persoonlijk met je in contact om vervolgens dieper op jouw feedback in te gaan? Daarnaast wil ik je graag nog even bellen over de PHP vacature om deze zo goed mogelijk uit te kunnen zetten naar de gespecialiseerde bureaus.
Daarnaast geef ik graag antwoord op je vragen, voor het gemak splits ik ze even op.
Hoe wordt vastgesteld dat een intermediair aan mij geleverd heeft? Moet ik daarvoor op een knop drukken?
Zodra jij als opdrachtgever de vacature online plaatst, worden gespecialiseerde bureaus op het gebied van deze vacature automatisch op de hoogte gesteld. De intermediairs zullen vervolgens geschikte en beschikbare kandidaten aanbieden. Door onze online vergelijkingstool (zie voorbeeld), kan je zelf op jouw gemak zien wat de gespecialiseerde bureaus te bieden hebben en de aanbiedingen vergelijken op basis van de kwaliteit van de kandidaat, maar ook op de betrouwbaarheid, reputatie en het recruitmenttarief van de intermediairs. Je wordt tevens (automatisch) op de hoogte gesteld zodra er een nieuwe kandidaat is aangeboden.
Heb je tips over hoe de vacaturebeursfee te omzeilen en deze te delen met de gekozen intermediair (wij zullen dat natuurlijk niet doen, maar recruiters zijn niet allemaal even integer als wij)? Onze diensten zijn voor u als opdrachtgever geheel gratis en vrijblijvend. Pas bij een succesvolle plaatsing brengen wij een fee in rekening aan de intermediair (no cure no pay) en dus niet aan jou als opdrachtgever. Uiteraard worden wij door de opdrachtgever op de hoogte gehouden van de succesvolle plaatsingen. Indien een intermediair de fee probeert te omzeilen, zullen wij hiervan op de hoogte worden gebracht door de opdrachtgever. Daarnaast weten wij tenslotte ook welke kandidaten op welke vacature worden geboden. Mocht de intermediair de fee proberen te omzeilen, wat tot op heden nog niet is gebeurd, dan ontvangt de intermediair een waarschuwing met mogelijk directe consequenties als gevolg. Ik zie uit naar je reactie! Met vriendelijke groet,
Jeroen Bijnagte j.bijnagte@vacaturebeurs.nl
Dirk Goossens
says:De opdrachtgever moet dus op een knop drukken. Tips over hoe de fee te omzeilen geef je niet. In plaats daarvan geronk over ‘streven een zo goed mogelijke online recruitment marktplaats te bouwen om zo een win-win situatie te creëren voor zowel de opdrachtgever als de intermediair’. Als je de zin omdraait begrijp je wat er mis mee is.Ik herhaal dat je proces in de kern op orde lijkt en daarmee ben je een witte raaf. Ik heb je mijn contactgegevens gestuurd.#herkeneencomplimentookalsdetoonnodeloosmopperendoverkomt
Herbert Prins
says:Hoi Dirk, ik laat de jongens van vacaturebeurs zelf antwoorden op de meeste vragen. De laatste is simpel, gewoon doen. De vraag is of de intermediar je de zelfde prijs zal bieden op moment dat het niet meer transparant is. Het is juist de opdrachgever die door de preselectie en een deel van de administrative afhandeling het eventuele minimale voordeeel dat hij kan behalen niet zal wensen en riskeren de transparantie kwijt te zijn. De producten in het buitenland hebben vaak ook een soort terugbetalings regeling voor een korte proefperiode (maar dat kan natuurlijk ook rechtstreeks worden afgesproken.
Dirk Goossens
says:Nou Herbert, de vorige keer dat je over ze schreef was ik erg sceptisch. Maar onze noodzaak tot het vinden van php-programmeurs in combinatie met jouw wervende tekst heeft me ertoe overgehaald een account aan te maken en een vacature te plaatsen. En dat lukte zowaar, zonder grote frustraties. Dat is mooi.
Wel kom je een groot aantal kleine onhandigheden tegen in de interactie, de communicatie en het proces. Ronduit onfraai is dat wachtwoorden per e-mail verstuurd worden, daarmee kun je gebruikers in de problemen brengen…
Vragen. Hoe wordt vastgesteld dat een intermediair aan mij geleverd heeft? Moet ik daarvoor op een knop drukken? Heb je tips over hoe de vacaturebeursfee te omzeilen en deze te delen met de gekozen intermediair (wij zullen dat natuurlijk niet doen, maar recruiters zijn niet allemaal even integer als wij)?
Iris
says:Goed stuk en waar gesproken!