Een belangrijke indicator van de gezondheid van de consument en daarmee van de gezondheid van de economie is het aantal verkochte nieuwe auto’s. En in de afgelopen maand is het beeld bij de PIIGS-landen zeer gevarieerd geworden:
Trendlijn autoverkopen PIIGS-landen op basis van 12-maands gemiddelden, januari 2008 – december 2014. Bron: ACEA
Het is officieel, Italië en vooral Ierland zijn gestagneerd, terwijl Spanje en Portugal stug blijven herstellen. De trendlijn van Griekenland begint onregelmatig te worden dus zullen we daar moeten afwachten hoe het er de volgende maand voorstaat. Als het überhaupt nog wat uitmaakt waneer Syriza de verkiezingen wint en gaat dreigen de Eurozone te verlaten…
Maar laat ik tevens stilstaan bij een aantal kernlanden van de Eurogroep, en dan met name ons eigen land. Want daar is het helemaal niet pluis:
Trendlijn autoverkopen kernlanden op basis van 12-maands gemiddelde, januari 2008 – december 2014. Bron: ACEA
Potverkaatje! Als dit zo doorgaat is Nederland straks er slechter aan toe dan Spanje… De trendlijnen van die twee landen komen akelig dichtbij elkaar en zouden zich binnen enkele maanden weleens kunnen kruisen. Maar in Nederland gaat de economie toch ook de goede kant op en onze werkloosheid is lang niet zo hoog als in Spanje! Hoe kan het dan zo slecht gaan met de Nederlandse autoverkopen?
Overigens is de ontwikkeling van de trendlijn van Frankrijk ook zorgwekkend te noemen. Deze lijkt zich sterker naar beneden af te buigen, min of meer in lijn met de geleidelijke stijging van de werkloosheid in het land. Duitsland trekt zich nergens wat van aan en is bijna op de nullijn terecht gekomen. Autodealers in Duitsland hoeven zich nergens zorgen over te maken, terwijl hun Nederlandse collega’s met paniek in de ogen naar de toekomst kijken.
h.k.grondsma
says:k mis de verkoopcijfers van personenauto’sover december 2014.