ING België heeft het onderzoek van Frey & Osborne (2013) gebruikt om de kans op het verdwijnen van 426 beroepen in België als gevolg van automatisering te berekenen. Frey & Osborne onderscheiden drie factoren (creativiteit, sociale intelligentie en niet-routineuze taken) om deze kans te berekenen. En onderstaand lijstje laat de kans zien op het verdwijnen van een aantal beroepen binnen het HR-domein in de komende 20 jaar:
Recruiters zijn volgens ING België dus ten dode opgeschreven. Misschien kan worden aangeklopt bij specialisten op he gebied van personeelsopleidingen om een toekomstbestendige uitdaging te vinden?
Dirk Goossens
says:Interessant. Voor recruitment is geen sociale intelligentie nodig. Oké. Überhaupt geen intelligentie, zo blijkt. Mensen wisselen echter wel steeds vaker van werk. De toename van het aantal relevante variabelen bij het wisselen van werk (salaris, voorkeuren, meerdere dienstverbanden, voorwaardelijke aanstellingen, fijnmazigere matches op competenties, voorkeuren, ontwikkelbehoeftes, etc) zou robotisering wel eens een tegenhanger kunnen verschaffen. Ten minste zou de kwantitatieve behoeftetoename aan bemiddeling als modererende variabele meegenomen kunnen worden door de onderzoekers…
De toename van robotisering valt in het niet bij de toename van wat te robotiseren valt. De data waarmee we gedrag van mensen kunnen voorspellen (Big Data) valt in het niet bij de data waar mensen hun gedrag op baseren (Bigger Data). Maar ja, niemand geeft je geld als je zegt dat je de toekomst níet kunt voorspellen.
Mijn advies voor recruiters die niet voor recruitment gekozen hebben omdat ze nu eenmaal niets anders kunnen: blijf vooral recruiter. Er is nog steeds een beweging richting manageriële controle van personeel ten koste van collegiale controle. In lekentaal: recruiters worden voorlopig nog wel gerecruteerd.