Een belangrijke indicator van de gezondheid van de consument en daarmee van de gezondheid van de economie is het aantal verkochte nieuwe auto’s. En in de afgelopen maand is het beeld bij de PIIGS-landen overwegend positief:
Trendlijn autoverkopen PIIGS-landen op basis van 12-maands gemiddelden, januari 2008 – augustus 2015. Bron: ACEA
Het beeld wordt steeds duidelijker. Griekenland is volledig in de aap gelogeerd en blijft ook de komende jaren het minst presterende buitenbeentje van Euroland. Spanje, Portugal en Ierland blijven zich herstellen maar hebben nog altijd een enorme weg te gaan voordat ze op het niveau van voor de financiële crisis zijn aangekomen. Italië heeft een probleem want de trendlijn lijkt te gaan pieken, op zo’n 30% beneden het niveau van voor de financiële crisis. Not good…
Is volledig herstel in de komende jaren eigenlijk wel mogelijk? Op basis van bovenstaande grafiek lijkt dat vrijwel onmogelijk en in ieder geval uitgesloten voor Griekenland en in mindere mate voor Italië. En voor de andere drie landen is het vooral een kwestie van: wanneer dient de volgende recessie zich aan. Gebeurt dat binnen een tijdsbestek van een jaar dan zal het antwoord naar alle waarschijnlijkheid negatief luiden.
En hoe staat het met een aantal kernlanden van de Eurogroep, en dan met name ons eigen land? Nou, zo:
Trendlijn autoverkopen kernlanden op basis van 12-maands gemiddelde, januari 2008 – augustus 2015. Bron: ACEA
Kijk eens aan! Hoewel Nederland nog altijd zeer zwaar in de min staat (lager dan Spanje, en op gelijke hoogte met Ierland en Portugal) is er in ieder geval sprake van een krachtig herstel in de afgelopen maanden. Elk lichtje aan het einde van de tunnel is er eentje, zullen we maar zeggen. Tegelijkertijd is Duitsland het fel-verlichte baken van hoop in Euroland, met autoverkopen die het niveau van voor de financiële crisis overstijgen. Frankrijk zit een beetje tussen de andere twee kernlanden in voor zover het autoverkopen betreft.