Breaking news: vacatures in september 2015

RM_emoticon_verbaasdZoals bekend ben ik al geruime tijd sceptisch over de omvang van het online vacaturevolume zoals dat door Jobfeed wordt geregistreerd. Maar dat laat onverlet dat Jobfeed slechts registreert wat het aan online vacatures weet te vinden. En dat doet het al jaren. Tegelijkertijd zegt mijn middenrif dat er iets niet in de haak is, maar zonder argumenten kom ik natuurlijk ook niet zover.

Daarom blijf ik wel trouw maandelijks de stand van Nederland online vacatureland rapporteren, met dank aan Jobfeed. Waarbij voor de maand september het aantal online vacatures is uitgekomen op 145.000. Waarmee september 2015 met kop en schouders uitsteekt boven de maand september in alle voorgaande jaren. Ten opzichte van september 2014 stijgt het vacaturevolume met een whopping 28%….


Vacaturevolume in september
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in september sinds 2008:

Aantal nieuwe vacatures in  september, 2008 – 2015. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in  september, 2008 – 2015. Bron : Jobfeed

Inderdaad, met kop en schouders! September 2015 is eenvoudigweg van een andere orde. Met zo’n slordige 35.000 vacatures meer dan in één van de voorgaande jaren. Een schokkend groot verschil. In zeven van de negen maanden heeft 2015 het hoogste online vacaturevolume ooit geleverd.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog even onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2014 en 2015. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2014 en 2015. Bron : Jobfeed

Elke maand in 2015 heeft de overeenkomstige maand van 2014 de hielen laten zien. Of sterker nog, die hielen zijn niet eens meer te zien, want de afstand is zo ontzettend groot. Maand na maand. Als je niet beter zou weten dan zou Nederland een structurele krapte moeten ervaren. Maar tegelijkertijd zitten we met een werkloosheid van 8,5% (augustus 2015, nationale definitie). Wie legt het me uit?

Om het vacaturevolume van augustus 2015 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Waar we verleden maand de piek van 2008 wisten te overtroeven schiet de trendlijn deze maand onvervaard omhoog, richting de 130.000 vacatures per maand. Een nauwelijks voor te stellen online vacaturevolume…

Geef een reactie

4 Comments
  • Patrick
    says:

    Hi Marc, 
     
     
    In algemene zin levert Jobfeed nog prima data; maar kan me een aantal oorzaken voorstellen: 
    – ze hebben een betere vacaturecrawler: jobfeed vindt nu gewoon meer vacatures
    – bedrijven bouwen betere sites: hun vacatures zijn beter vindbaar
    – recruiters gebruiken meer variatie in vacatureteksten: dezelfde vacature kent meer varianten (en de ontdubbeling van jobfeed werkt onvoldoende).
    – verschuiving van offline publicatie naar online publicatie (zoals Chris hierboven al zegt)
    – er zijn uberhaupt meer vacatures: de crisis is over; helelujah!! 
    -… vergeet ik nog wat?
     
    Maakt het desondanks wel lastig om een zinnig (en ‘wetenschappelijk’) antwoord te geven over vacaturevolume… 
     

      • Marc Drees
        says:

        Er is altijd kans op dubbeltellingen, maar Jobfeed probeert op inhoud dit zoveel mogelijk tegen te gaan. Tenzij er iets in de strategie van het meervoudig plaatsen van vacatures is veranderd zou dit dus geen verklaring zijn. Maar als vacatures inhoudelijk meer zouden worden veranderd dan is het voor Jobfeed waarschijnlijk niet mogelijk om dit te detecteren.

  • Chris Stapper
    says:

    Je hebt dit vast al overwogen, maar kan dit niet te maken hebben met dat er een verplaatsing plaatsvindt van offline naar online vacatures? Ik zou niet weten waarom meer organisaties hun vacatures nu online uit zouden zetten in plaats van bijvoorbeeld in print of alleen op de eigen website, maar als dat de kosten drukt of de relevante doelgroep (jongeren?) meer aanspreekt dan kan dat een deel van het verschil verklaren.
     
    Ondertussen duim ik natuurlijk dat we somehow echt zoveel vacatures hebben..