Tijdens TechCrunch Moskou van eind 2013 was AmazingHiring één van de startups die mocht pitchen. AmazingHiring werd daarbij als volgt omschreven:
A set of tools for recruiters: browser plugin + search engine, allowing any company to quickly find IT-specialists which are the “best fit” for the company. It allows searching through multiple Internet-sources and unites profiles of a candidate into a “consolidated profile”. AmazingHiring gives an ability to “score” a candidate before interview – based on both: qualifications and “culture fit” for a particular company; ranking search results appropriately.
Inderdaad, AmazingHiring is een people aggregator. Met daarbij de tegenwoordig “onmisbare” plugin om ook buiten de aggregator er gebruik van te kunnen blijven maken.. En het is, voor zover mij bekend, de eerste people aggregator uit het Russische taalgebied. Wat daardoor zo af en toe wel een uitdaging was. Maar zo leer je ook weer eens een woordje Russisch…
Homepage
Dit is de homepage van AmazingHiring:
Althans, dit is een deel van de vanzelfsprekend long homepage van AmazingHiring. En op de long homepage is dus ook voldoende ruimte om de unique selling points van de site onder de aandacht te brengen:
The claim More candidates than anywhere moet waarschijnlijk met een Russische korrel zout worden genomen. Zeker nadat we van Talentwunder hadden begrepen dat er maar liefst 1 miljard doorzoekbare profielen beschikbaar zijn. Maar goed, Talentwunder is nog niet echt live. Het zou overigens wel een keer leuk zijn om alle huidige people aggregators side-by-side te gaan testen op bepaalde zoekcriteria om te zien hoe ze onderling scoren op het aantal gevonden profielen. Voor de goede orde, dit is geen belofte dat ik dat ga doen. Misschien is er een optimistische vrijwilliger in het publiek?
Een consolidated profile is een logisch uitvloeisel van het zijn van een people aggregator, waarbij het natuurlijk altijd weer interessant is om eventuele Monster van Frankenstein profielen (waarbij profielen van verschillende personen tot één profiel wordt samengesmolten) en multiple personality disorder profielen (waarbij één persoon met meerdere profielen wordt aangetroffen). Bij AmazingHiring heb ik overigens voor geen van de twee anomalieën een voorbeeld kunnen vinden.
En dan is er de automatic qualification pre-sceening. Wat door AmazingHiring in hun sales pitch ook dynamic ranking wordt genoemd. Het is het mechanisme om de volgorde van de personen in het zoekresultaat te bepalen. De ranking bestaat uit 2 componenten:
- By resume and professional reputation
- By probability of hiring a candidate into a particular company “culture fit”
En daarmee schaart AmazingHiring zich in de categorie people aggregators die uit de geaggregeerde profielen extra informatie willen destilleren, zoals Entelo Sonar, Crystal, Talentwunder en tegenwoordig ook TalentBin. Het zijn ambitieuze intenties die moeilijk (of onmogelijk) te verifiëren zijn en in mijn optiek teveel leunen op (machine learning) algoritmes die per definitie onbetrouwbaar zijn. Maar laten we dit als eerste pogingen zien om de toekomst (van de kandidaat) iets beter in te schatten en misschien groeit hier nog wel iets moois uit. Dynamic ranking is voor AmazingHiring in ieder geval belangrijk genoeg om hier een patent voor na te jagen.
AmazingHiring site
Nadat ik van AmazingHiring login credentials had ontvangen kon ik inloggen. Na inlog kreeg ik meteen een korte tutorial te zien van de zoekfunctie, de belangrijkste functionaliteit van een people aggregator. Vervolgens kreeg ik het basisscherm voor mijn neus
Het is meteen duidelijk: AmazingHiring is een productiviteitstool die puur voor de functionaliteit gaat. Ik hou daar wel van, maar ik ben geen sourcer. Misschien zijn er sourcers die wel van wat meer fluf houden.
De zoekfunctionaliteit van AmazingHiring laat zich wat mij betreft goed vergelijken met die van TalentBin, hoewel TalentBin wat meer ondersteuning biedt bij het inzetten van vergelijkbare zoektermen. Dit zijn de mogelijkheden die AmazingHiring biedt bij het zoeken:
Ik kan naast keyword een aantal specifieke criteria gebruiken om te zoeken en ik heb de mogelijkheid om een term uit te sluiten. Verder is er een autocomplete die me ook het aantal synoniemen tooont (in het geval van Java heeft AmazingHiring maar liefst 140 ‘synoniemen’. En die synoniemen worden getoond on mouseover. Een nadeel is dat ik wel naar die synoniemen kan kijken, maar ik kan er niets aan wijzigen.
Zoekresultaat
Zo ziet het zoekresultaat eruit:
Ondertussen wel een bekende look bij people aggregators met het zoekfunctionaliteit bovenaan, verfijnen aan de linkerzijde en de zoekresultaat in de rechterkolom. Tevens het bewijs dat iedere people aggregator natuurlijk wil leveren; het aantal locaties waar een persoon online is gevonden. Opvallend is dat AmazingHiring niet alleen een navigatie aan de onderzijde van het zoekresultaat toont, maar ook aan de bovenzijde.
Er zijn de nodige verfijiningsmogelijkheden die in facets worden aangeboden, inclusief een inzicht in waar profielen zijn aangetroffen. En die lijst is nog een stuk langer dan ik hier kan weergeven:
Waarbij tegelijkertijd duidelijk wordt dat sommige personen wel een enorm groot aantal ‘sociale’ profielen heeft.
Eenmaal bekeken profielen worden in de zoekresultaatpagina afwijkend weergegeven, een prettige feature om te voorkomen dat je per ongeluk herhaald naar hetzelfde profiel gaat.
Detailpagina
Dit is de pagina van één profiel:
Op deze pagina biedt AmazingHiring informatie over de betreffende persoon, inclusief een (inschatting van de) leeftijd en een beoordeling van mate waarin de getoonde skills worden beheerst.
Verder kan ik notities toevoegen, contactinformatie aanpassen en een cv uploaden. In elk van deze gevallen is deze informatie alleen voor de gebruiker (en collega’s) zichtbaar. Bij het uploaden van een cv wordt de informatie geparsed via een 3rd party cv-parser en samengevoegd weergegeven met het reeds beschikbare profiel op AmazingHiring. Fraaie functionaliteit, die ik overigens niet zelf heb geprobeerd. Maar voor bedrijven met een ATS vol kandidaten zou dit weleens heel waardevol kunnen zijn, hoewel er natuurlijk ook wat haken en ogen zitten bij het parsen van cv’s.
Als laatste is er ook nog een mogelijkheid om een potentieel interessante kandidaat uit te nodigen voor een test om de technische kwaliteiten te toetsen.
Een interessante uitbreiding van de scope van een people aggregator.
AmazingHiring Chrome plugin
AmazingHiring heeft ook een Chrome plugin waarmee je buiten de site ook naar het geaggregeerde resultaat kan kijken:
De plugin toont zich links van de site die je bezoekt, en dat is op zich wel opvallend. De meeste plugins bieden aan de rechterzijde een sidebar, AmazingHiring zal zich daar niet in het geweld hoeven te mengen wie haantje de voorste wil spelen.
Overigens is de plugin van beperkte waarde, je moet echt naar de profielpagina van de betreffende persoon om de plugin in actie te zien, het is dus niet mogelijk om dit te zien in een zoekresultaatscherm. Ook werkt de plugin volgens mij niet bij alle sociale netwerken waar AmazingHiring profielen van aggregeert.
Prijsstelling
Als laatste ook nog een de prijsstelling van AmazingHiring. Het gaat per periode per named account:
Met een aanzienlijke korting als je een jaar vooruit betaald, maar in ieder geval ook de mogelijkheid om per maand te betalen.
Conclusie
AmazingHiring is een people aggregator die de concurrentie met andere people aggregators zonder enige twijfel aankan. En het is voor zover mij bekend de eerste people aggregator die zich binnen het Russische taaldomein heeft ontwikkeld en daarmee naar alle waarschijnlijkheid een voorsprong heeft op concurrenten voor zover het om ICT-specialisten in het Russische domein gaat. Daarnaast heeft AmazingHiring een aantal interessante features die een meerwaarde kunnen zijn.
AmazingHiring valt hiermee in het rijtje van Crystal, Dice Open Web, Connectifier, Gild Source, Entelo, 3Sourcing, Connect6, Swoop,HiringSolved, TalentBin (by Monster) Careerbuilder’s Recruitment Edge en Talentwunder. Inderdaad, dat is een hele hoop people aggregators. En wie weet staan er wel meer in de coulissen te dringen. Maar zelfs als dat niet het geval is zijn er in mijn optiek op dit moment al erg veel aggregators. Het zou me dan ook niets verbazen als we binnen afzienlijke tijd een consolidatieslag gaan krijgen. Waarbij ik nog altijd benieuwd ben wanneer LinkedIn (en Facebook?) zich eens met deze materie gaat bezig houden en welke andere partijen (zoals ATS’en) daar ook brood in gaan zien.
Vacaturesites hebben zich al nadrukkelijk als geïnteresseerden gemeld met de overnames van TheSocialCV (door Dice) en TalentBin (door Monster) en de eigen inspanningen van CareerBuilder. Het zou me dan ook niets verbazen als meer vacaturesites deze weg binnen afzienbare tijd ook zullen volgen. En dan zijn er dus drie opties: Overnemen, samenwerken of zelf iets uit de grond stampen. De eerste en laatste opties zijn alleen voor de grote partijen weggelegd, samenwerking zal het sleutelwoord worden voor het middenveld.
Achtergrondiformatie
AmazingHiring is in november 2012 opgericht door Vitaly Obernikhin en Sergei Dmitrichenko. AmazingHiring heeft in twee investeringsrondes (december 2013 en september 2014) in totaal EUR 800.000 opgehaald. De site is sinds 2014 in Rusland, Oekraïne en Wit Rusland beschikbaar.Bij de laatste financiële injectie (Oktober 2014) gaf AmazingHiring aan de rest van de wereld te willen veroveren:
Currently, AmazingHiring enables the search for developers in Russia, Ukraine and Belarus. Siliconrus quoted project leader Vitaly Obernikhin as saying that funds raised will be spent on expanding the present team of technical experts (Java developers with knowledge of Hadoop), which will then focus on finalizing the various search algorithms and rankings of candidates. This should allow the company to challenge competitors in the USA and other countries.
AmazingHiring gaf aan dat het nog enkele maanden verwijderd is van een rollout richting het Westen.
1 Comment