Ben je werkzoeker? Dan zie je volgens Marc Drees een ideale match als een baan die aan al je eisen voldoet. Dit betekent dat matchen voor jou altijd nadelig uitpakt. Alle vacatures één voor één doorlezen is altijd sneller. Zoekopdrachten zijn soms nuttig. Matchen voor de perfecte match is in ieder geval nooit een goed idee. Hoe dat zit?
Setting the stage
Stel dat er 121 beroepen zijn, 80 nodale gebieden, 3 opleidingsniveau’s en 10 salarisschalen. En stel dat rijbewijs nog van belang is. En stel nou dat er een baan is die perfect bij jou past. Hoe vind je die het snelst?
Laten we snel uitdrukken in seconden. Zoeken kost één seconde. Een vacature op hoofdlijnen doorlezen kost één seconde. Matchen kost één seconde. Het verwerken van een leeg resultaat kost ook één seconde. Je doet dat best snel.
Zoeken
Weet je wat je eisen zijn? Dan heb je één seconde nodig om te zoeken en één seconde om het resultaat te bekijken. Weet je niet wat je eisen zijn dan heb je 580.800 secondes nodig om te zoeken en evenzoveel secondes om de resultaten te bekijken.
Matchen
Weet je wat je eisen zijn? Dan heb je één seconde nodig om te matchen. Het resultaat bevat altijd alle vacatures. Je hebt zoveel secondes als er vacatures zijn nodig voor het doorlezen van het resultaat. Weet je niet wat je eisen zijn? Dan geldt hetzelfde.
Doorlezen
Het doorlezen van vacatures kost één seconde. Het maakt niet uit of je weet wat je eisen zijn Om zeker te weten dat je de juiste vacature treft moet je rekening houden met een zoektijd die in secondes even groot is als het aantal vacatures.
Je weet wat je wilt
Je weet niet wat je wilt
Conclusie
Zijn er weinig vacatures. Ga dan niet zoeken. Zijn er veel vacatures, kijk dan of je weet wat je wilt. Weet je het? Ga dan zoeken. Weet je het niet? Lees de vacatures dan stuk voor stuk door. Maar ga – als je als werkzoeker lekker lang in je bed wilt blijven liggen – in ieder geval niet matchen!
Bonusmateriaal
Begrijp je het nog allemaal? Zoom dan eens in op de bovenste grafiek en bekijk de gegevens.
Dirk Goossens
says:Iemand inhoudelijke vragen?
Herbert Prins
says:Wat is er veranderd sinds 2013 https://recruitmentmatters.nl/2013/05/26/waarom-er-ook-gematched-moet-worden-en-niet-alleen-gezocht/
Marc Drees
says:Er zit een hinderlijke “plot area” voor de legenda in de 2e grafiek. Even oppoetsen?
Dirk Goossens
says:Met de kritiek dat het zelfs voor de Herberts Prins van deze wereld te verwarrend is ga ik deze subtiele verwijzing naar de kern van het narratief niet wegpoetsen, Marc.
Marc Drees
says:RecruitmentMatters hanteert een hoge publicatiestandaard, en daar pasen “plot area” overlaytjes natuurlijk niet in. Verder deel ik vanzelfsprekend de verwarring die zich van Herbert Prins meester heeft gemaakt. Om nog maar te zwijgen over het woord tachyfreen…. Tachycardie is mij bekend, maar tachyfreen?
Dirk Goossens
says:Tachyfreen, voor de bradyfrenen onder ons, betekent denken met versneld tempo, waarbij gedachten elkaar snel opvolgen met talrijke associaties, waarbij gedachten soms niet worden afgemaakt, waardoor ook de samenhang van de gedachtengang geheel verloren kan gaan, in ultimo resulterend in een reeks onsamenhangende woorden (‘Wortsalat’). Zoiet leent zich niet voor een blogje.
Herbert Prins
says:Soms heb je van die dagen dat je een Eureka moment hebt. Soms heb je van die dagen dat alles verward is. Nu is zo’n moment. Ik twijfel, is niet reageren een optie. Ik weet het niet meer. Als alles een seconde duurt, nee die gedachte kan ik niet afmaken te verwarrend. Ik ga maar als straf naar de minuut wals luisteren ondanks dat die weer langer duurt dan een minuut. Niets is meer te begrijpen.
Dirk Goossens
says:En dit is pas het begin! Heb je wel goed ontbeten?
Marc Drees
says:Zitten we een beetje te preemptive striken, heer Goossens? Ik zit al dagen te wachten op feedback en dan dit? Woorden schieten tekort dus ik doe er maar het zwijgen toe!
Dirk Goossens
says:Je wacht al weken, Marc. Maar wel op iets tachyfreners dan dit. Bovenstaande behandelt niet meer dan de gevolgen van de schizoïde belofte dat matchen leidt tot de perfecte baan. En het benoemt de verwerkingstijdvariabele, in de hoop dat 8Vance dit leest (why shouldn’t they) en tot het besef komt dat een kaart (zelfs een slimme kaart) nooit de destinator of choice gaat zijn voor werkzoekenden. Een kaart gebruik je om je doel te bereiken, niet om je doel te bepalen.