Ja jongens, Nicole, nota bene zelf recruiter, heeft verklapt hoe jullie werken. Jullie nemen drie seconden de tijd om een beslissing te nemen (net voldoende om leeftijd, geslacht, ras en eventuele handicap te bepalen) en als het een ja is en de kandidaat een beetje kan chillen dan neem je hem aan. Schokkend.
Werkzoekers moeten dit filmpje zien. Echt. Nee, serieus, dit is een informatief filmpje. Als je Nicole vergeeft dat ze het woord talent gebruikt dan is dit zelfs een steengoed filmpje en dat zie je eigenlijk zelden binnen deze soort. Deze gaan we extra hits bezorgen, maakt mij niet uit dat het infomercialiserend bedoeld is en wees gewaarschuwd, de rest van de HAYS filmpjes moet je alleen bekijken als je last hebt van rechte tenen. Enfin, à propos, HAYS, mogen recruiting amateurs dit filmpje zonder jullie company intro vrijelijk gebruiken?
HR
says:Filmpje bekeken. Vind het wel een geinig filmpje, maar je hoort me niet zeggen dat ik wat nieuws hoor.
Toch, volgens mij, Dirk, was je niet helemaal bij de les toen je deze bagger schreef.
Een goede blogpost bestaat natuurlijk uit net wat meer dan twee paragrafen en begint niet met “Ja jongens”. Je richt je post daarmee namelijk niet tot meisjes (die zijn er volgens mij heel wat binnen HR en recruitment (guesstimate..)), wat mijns inziens discriminerend is. Wel vind je het interessant om zelf net te doen alsof je enorm van de diversiteit bent, gezien je opmerking met betrekking tot leeftijd, geslacht, ras en handicap. Wat bedoel je met ‘ras’? Nationaliteit? Afkomst? Geboorteplaats? Mij is louter het menselijk ras bekend en er zijn nog wat dierlijke rassen. Er heeft bij mij nog nooit een olifant gesolliciteerd.
Volgens mij bespreekt dit filmpje ‘het interview’, niet ‘het cv’. De recruiter weet dan al wie hij/zij uitnodigt, immers leeftijd en nationaliteit zouden duidelijk moeten worden omschreven in het cv, geslacht laat zich veelal raden. Een eventuele handicap, daar heb ik haar niks over horen zeggen. Ik heb haar ook het woord ‘drie’ in relatie tot ‘seconden’ niet horen gebruiken.
Het woord chillen heb ik ook niet gehoord. Evenmin als iets over wel of niet aannemen.
Slecht verhaal. Slecht geschreven. Slecht onderzoek. Afzeiken om het afzeiken. Als je dat als ‘professional’ anno 2016 op deze manier (het draait nu toch vooral allemaal om “content”?) doet, mag ik hopen dat je op een paar weken van de pensioengerechtigde leeftijd bent, anders wordt het een lange zit.
Mag ik je – zonder je company intro – vrijelijk gebruiken als voorbeeld van hoe het niet hoort?
Dirk Goossens
says:Het filmpje is briljant. Je moet het jezelf aanrekenen dat je het nog niet gezien had.Dat een recruitment expert hierin niets nieuws hoort stelt me gerust. Dat een groot aantal sollicitanten dankzij dit filmpje in anderhalve minuut geminiprept gaat worden vervult me met plaatsvervangende vreugde. Niet omdat dit filmpje uitblinkt in iets, maar omdat het informatie overdraagt op een niet irritante manier. En dat is zeldzaam. Getuige, bijvoorbeeld, de filmpjes van je andere collega’s. Er bestaan duizenden sollicitatieinstructievideo’s. Vrijwel zonder uitzonering zijn deze tenenkrommend en desinformatief. Duizenden mensen kijken daar dagelijks in meer of mindere mate gedwongen naar. Dit filmpje gaat er één vervangen. Eén die in 2015 12.103 keer bekeken is. Dat scheelt in 2016 minstens 200.000 gekromde tenen, maar waarschijnlijk veel meer. We hebben hier te maken met grootschalige reductie van klein leed. En dat verdient positieve aandacht. Zonder voorbij te gaan aan het schokkende feit dat recruiters in drie seconden beslissen of ze iemand aannemen.En. Het blog is ook briljant, ik stel voor dat je het een tijdje op je laat inwerken. Dan kun je je in de tussentijd gelukkig prijzen dat je nog nooit een olifantsollicitant hebt gehad. In de ‘blij dat mijn werk’ verkiezing ging dat helemaal mis. https://recruitmentmatters.nl/2015/05/19/blij-dat-mijn-werk/