Eurostat heeft eerder deze week de werkloosheidscijfers tot en met november 2016 gepubliceerd. En daaruit blijkt dat de werkloosheid in november voor de Eurozone gelijk is gebleven in vergelijking met oktober, op 9,8%. Een jaar geleden stond de werkloosheid nog op 10,5% waarmee de daling in een jaar tijd op 0,7% uitkomt. Niet echt een indrukwekkende daling maar iedere daling is natuurlijk meegenomen.
In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:
Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – november 2016). Bron: Eurostat, Elstat
Spanje en vooral Griekenland zijn nog altijd de grote achterblijvers als het om de werkloosheidscijfers gaat. En waar Spanje een redelijk snelle daling van de werkloosheid laat zien er voor de Griekse beroepsbevolking nog altijd een onvervalst drama met nog altijd een werkloosheid van 23,1% (in september 2016). Voor alle andere landen varieert de werkloosheid in november tussen 11,9% (Italië) en 4,1% (Duitsland). Maar waar de meeste landen een dalende trend van de werkloosheid laten zien, lijkt er in Italië sprake van een stijging van de werkloosheid. Sinds augustus is de werkloosheid gestegen van 11,5% naar 11,9%. Dat is op zijn zachtst gezegd verontrustend. Laten we hopen dat dit geen nieuwe trend is.
De werkloosheid onder jongeren (tot 25 jaar) laat een minder florissant beeld zien:
Jeugdwerkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – november 2016). Bron: Eurostat, Elstat
De werkloosheidscijfers voor jongeren laat voor meerdere landen zelfs een stijging zien, zoals in Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk. Voor al deze landen ligt de jeugdwerkloosheid ook (aanzienlijk) boven de 25%. En in tegenstelling tot de overall werkloosheid liggen in dit geval de werkloosheidscijfers van Spanje (44,4% in november) en Griekenland (46,1% in september) nog wel bijzonder dicht bij elkaar.