Wat is er aan de hand?
Het UWV heeft open data gepubliceerd die ze gebruiken voor het genereren van de beroepenkaart. In de beroepenkaart kun je voor elk beroep en voor elke regio zien wat je slagingskans in de arbeidsmarkt is op dat moment. Je ziet hoeveel mensen er geïnteresseerd zijn in hetzelfde beroep, hoeveel mensen ervaring hebben en welke opleidingen mensen die dit beroep doen hebben gedaan. Met die beroepenkaart en de arbeidsmarktdata daarachter kunnen recruiters en werkzoekenden gerichter te werk gaan. Handig! Nu kunnen we zelf met de data spelen.
Wat kunnen we ermee?
In de data vinden we drie categorieën. Welke ervaring hebben mensen die nu op zoek zijn? Welk beroep willen ze graag uitoefenen? En hoeveel vacatures zijn er voor dat beroep?
In een eerdere post op RecruitmentMatters laat Dirk Goossens zien dat het relatief eenvoudig is om deze data zo te draaien dat je er relevante intelligentie uit kunt plukken. De data die hij gebruikte komt van slechts 1 week. Wat nu als we de data van een heel jaar (september 2017 – september 2018) downloaden? Waarschuwing, het is 4,5 Gigabyte. Kost een uurtje om in te laden, maar dan heb je ook wat.
Want met een paar bewerkingen kunnen we nu meer te weten komen over de dynamiek van de Nederlandse arbeidsmarkt. We kunnen zien welke beroepen populairder worden. We kunnen zien in welke beroepen we collectief meer ervaring in opbouwen, maar waarvan de vraag verdwijnt. Cruciale informatie als we beslissingen moeten maken over onderwijs, economie en sociaal domein. Laten we kijken wat we kunnen leren.
Uitwerking van een voorbeeld
Een goede indicator van de populariteit van een functie is hoe vaak mensen een beroep invullen als ‘wensberoep’. Iedereen die zijn of haar CV upload mag ook drie beroepen kiezen die hij of zij zou willen vervullen. Daaraan kun je goed zien of je vacature kans maakt op een aantal reacties. Het is goed om te vermelden dat de algehele populariteit (het aantal geïnteresseerden per vacature) in het jaar dat we bekijken flink is gedaald. Dat komt omdat de arbeidsmarkt is aangetrokken: er zijn meer openstaande vacatures en minder werklozen die daarin geïnteresseerd zijn. De interesse per vacature is over die periode met 46% gedaald, van bijna 7 mensen per vacature naar minder dan 4. Uiteraard zijn er wel grote verschillen tussen beroepsgroepen, zoals te zien in de grafiek. Er zijn bijvoorbeeld nog meer dan genoeg geïnteresseerde managers voor de openstaande vacatures.
Laten we er een groep uitpakken: administratieve logistieke beroepen. Hierin vallen allerlei functies onder, zoals werkvoorbereiders, transportplanners en leidinggevenden van magazijnen. De interesse in deze beroepsgroep is al lager dan gemiddeld, maar is ook nog eens harder gedaald: van meer dan 3 per vacature in 2017 naar 1 in 2018, een daling van 69%. De krapte is ernstig dus, want er staan landelijk wel meer dan 8.000 vacatures uit! Maar de data van UWV stelt ons in staat nuance aan te brengen in dit verhaal en een oplossingsrichting te vinden. Laten we kijken hoe de verhouding is tussen geïnteresseerden en vacatures.
Wat zien we? De meeste mensen met interesse in een administratieve functie in de logistiek willen graag leiding geven. De functies magazijnchef en hoofd productieplanning zijn enorm populair. Voor magazijnchef zijn er 8 mensen voor elke vacature. Helaas zoeken maar weinig bedrijven nieuwe leidinggevenden. Er is juist veel vraag naar mensen met technische kennis, zoals werkvoorbereiders. Daar is per vacature maar een halve kandidaat voor beschikbaar.
Dezelfde truc kun je toepassen op de ervaring die mensen hebben op hun CV. Ook hier geldt, de arbeidsmarkt trekt aan dus het aantal ervaren mensen is enorm gedaald, van meer dan 11 naar minder dan 7 mensen per vacature. Het aantal ervaren mensen per vacature ligt structureel hoger dan het aantal geïnteresseerden omdat mensen in hun carrière veel verschillende functies uitoefenen. De geregistreerde ervaring hoeft dus niet actueel en relevant te zijn. Ondanks deze kanttekening geeft het alsnog een goede indicatie van welke vaardigheden er in de arbeidsmarkt te veel zijn en welke vaardigheden ontbreken.
Als we binnen technische beroepen kijken zien we dat er heel veel vraag is naar machinemonteurs, terwijl er maar weinig mensen zijn die het kunnen (en nog minder die het willen). Het is één van de lastigst vervulbare beroepen van dit jaar.
Echter, er is een enorme populatie mensen met ervaring in de wereld van drukkerijen. Dat zijn gespecialiseerde vakmensen die slachtoffer zijn geworden van een uitstervend beroep. Voor het beroep grafisch elektronisch voorbereider waren er in eind 2017 nog meer dan 50 vacatures, eind 2018 waren het er nog maar 20. Terwijl er meer dan 4.000 mensen met ervaring rondlopen, op zoek naar werk. Omscholen naar monteur? De kerncompetenties van nauwkeurig werken en omgaan met specialistische apparatuur hebben ze waarschijnlijk al.
Deze analyses zijn misschien wat kort door de bocht, maar ze geven oplossingsrichtingen aan de arbeidsmarktproblemen van deze tijd. Natuurlijk, nu moeten we gaan uitzoeken of de waarnemingen ook op regionaal niveau standhouden en of de ervaring en interesse van mensen inderdaad overlappen. We moeten weten hoe oud deze mensen zijn en of ze nog wel aan het werk kunnen. Maar een eerste antwoord op al deze vragen kun je al vinden in de data. Dat zou de oplossing wel eens sneller dichtbij kunnen brengen.
Wat nu?
Deze data kunnen we nog veel meer vragen stellen en het zijn er zo veel dat ik die niet allemaal zelf kan bedenken. Iedereen die een goed idee heeft kan hiermee aan de slag. Ga het downloaden en experimenteer ermee. Of doe een suggestie over wat je wil weten in de comments, want ik kan hier nog maanden in rond klikken.
Er is alleen één probleem. De data loopt nu tot september 2018, maar is daarna nooit meer bijgewerkt. Wat nu, UWV? Hier willen we mee verder! Jullie kunnen hiermee het functioneren van de arbeidsmarkt een flink stuk verbeteren (en daar willen we aan mee helpen).