Vandaag kwam het CBS met de werkloosheidscijfers over juni 2019. En de werkloosheid (volgens onze nationale definitie) is gestegen van 4,1% in mei naar 4,2% in juni. Een jaar geleden stond de werkloosheid nog op 4,8% (juni 2018). Met een werkloosheid van 4,2% is er voor het eerst in 5 maanden geen nieuw laagterecord gevestigd sinds 2003. En dat is natuurlijk niet zo vreemd, met een werkloosheidspercentage van tegen de 4% kan het niet veel verder dalen.
Zo ziet de werkloosheidsontwikkeling voor de Nederlandse beroepsbevolking er uit:
Gecorrigeerde werkloosheidspercentages, januari 2003 – juni 2019. Bron: CBS, nationale definitie
Een rode piste naar beneden maar met een klein maar venijnig opstaand haakje helemaal aan het eind. Maar dat hoeft niets te betekenen hebben, hoewel we de bodem van de werkloosheidsdaling wel zo’n beetje gehad zullen hebben. Toch?
Overigens is het niet zo dat voor de verschillende leeftijdsgroepen de werkloosheid zich op een gelijke wijze heeft ontwikkeld. Daarom is het wel aardig om eens te kijken naar de onderliggende ontwikkelingen
Werkloosheid 15 – 25 jarigen
Voor de jongste leeftijdsgroep ziet de werkloosheidsontwikkeling er met name heel gunstig uit:
Gecorrigeerde werkloosheid, 15 – 25 jaar, januari 2003 – juni 2019. Bron: CBS, nationale definitie
Waar vóór de financiële crisis de jeugdwerkloosheid niet onder de 10% is gekomen is dat de laatste periode regelmatig wel het geval; sinds december 2018 is de werkloosheid zeer regelmatig onder de 10% gebleven. Op dit moment staat de teller stil op 9,5%, met een laagste punt van 9,3% (in april 2019). De jeugdwerkloosheid is weliswaar nog altijd relatief hoog, maar over een langere periode bezien is het hoogzomer voor jongeren als het om werkloosheid gaat.
Werkloosheid 25 – 45 jarigen
Voor de middelste leeftijdsgroep ziet de werkloosheidsontwikkeling er als volgt uit:
Gecorrigeerde werkloosheid, 25 – 45 jaar, januari 2003 – juni 2019. Bron: CBS, nationale definitie
Oops! Niet alleen is de werkloosheid in deze leeftijdsgroep niet gedaald tot onder het niveau van voor de financiële crisis, de werkloosheid is in de afgelopen maanden zelfs gelijk gebleven. Heeft deze leeftijdsgroep de bodem bereikt? Dat kan natuurlijk alleen de toekomst uitwijzen maar het is toch wat zorgwekkend dat de werkloosheid op een plateau lijkt te zijn aanbeland.
Werkloosheid 45 – 65 jarigen
Voor de oudste leeftijdsgroep ziet de werkloosheidsontwikkeling er als volgt uit:
Gecorrigeerde werkloosheid, 45 – 65 jaar, januari 2003 – juni 2019. Bron: CBS, nationale definitie
Kijk! Met de oudste leeftijdsgroep gaat het ook bijzonder goed; de werkloosheid is aangekomen op een bizar lage 3,3%, zo’n 0,6% lager dan het niveau van vóór de financiële crisis.
Overigens lijkt ook hier een plateau te zijn bereikt, al moeten we voorzichtig zijn met een dergelijke vooronderstelling. Tenslotte kan ik niet in de toekomst kijken.