Eerder deze week publiceerde de ABU haar cijfers over periode 5. Met daarbij de volgende toevoeging door de ABU:
In periode 5 daalde het aantal uren met 24% en de omzet daalde met 19% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Een daling van bijna 25% in het aantal uitzenduren. Alsof iemand een kraan heeft dichtgedraaid. En het schetst meteen de nood waar een fors deel van de uitzendkrachten acuut mee te maken krijgen. En dat die nood behoorlijk hoog moet zijn, blijkt we uit het vervolg van deze posting.
In onderstaande grafiek is de procentuele toe- of afname over de 13 periodes van de jaren 2018 t/m 2020 weergegeven:
ABU: YoY groei/afname (in %) van het volume aan uitzenduren per periode: 2017 t/m 2019. Bron: ABU
We hebben ondertussen 22 periodes van krimp achter de rug en daarmee naderen we de mijlpaal van twee jaar onafgebroken krimp. En dat we die mijlpaal gaan halen lijkt een vanzelfsprekendheid als we naar de ontwikkeling van de krimp kijken. En al helemaal als we naar de omvang van de krimp in 2020 kijken, met de laatste twee periodes als een absolute explosie. Twee achtereenvolgende periodes van 24% krimp, ik weet niet of de ABU dit ooit eerder heeft moeten rapporteren. Je krijgt er koude rillingen van…
Om een beeld te krijgen van de langere termijnontwikkeling heb ik de index berekend door voor 2006 elke periode de waarde 100 te geven en vervolgens de verandering in de overeenkomstige periode van de daarop volgende jaren daarmee te verrekenen. Vervolgens is het voortschrijdend gemiddelde over 13 periodes berekend om eventuele seizoensinvloeden (zoveel mogelijk) te elimineren. Dat geeft het volgende beeld:
Trendlijn index uitzenduren op basis van ABU periodecijfers, periode 2008 – heden (2006 = 100)
De trendlijn is in een vrije val terechtgekomen en is vrijwel op de grens van 90 aangekomen. Al we zo doorgaan zitten we binnen twee – drie periodes op de grens van 80. En dat is gewoon full-blown financiële crisis werk. En ik ga er vanuit dat de meeste van jullie nog wel kunnen herinneren hoe slecht het toen was.
Als je nog geen voorbereidingen had getroffen om een periode van poolkou te overleven dan zou ik maar razendsnel aan de slag gaan. De overheid kan natuurlijk niet eindeloos subsidiëren, eens is het koek op.
Ontwikkelingen per sector
Ook alle sectoren laten wederom een krimp zien, waarbij de sector Administratief met 29% krimpt, de sector Industrie met –17% en de sector Techniek met –41%. Dat zijn enorme krimpcijfers en dus kunnen we sterk dalende trendlijnen verwachten.
Ook voor de verschillende sectoren is een index gerealiseerd op de manier zoals hierboven omschreven voor het totaal aan uitzenduren. En dat geeft het volgende beeld voor het voortschrijdend jaargemiddelde binnen de verschillende sectoren:
Index uitzenduren op basis van ABU periodecijfers, periode 2008 – heden (2006 = 100), per sector
De trendlijn van de sector Administratief lijkt een enkeltje richting deathpool. Deze sector heeft natuurlijk al enorm te lijden gehad van de financiële crisis en is daarvan maar zeer beperkt hersteld. En nu krijgt deze sector een tweede enorme klap te verwerken (-29%). Hoe ga je dat overleven, zeker als je weet dat dit bepaald niet de laatste periode met krimp zal zijn? Catastrofaal…
Ondertussen is de trendlijn had op weg om de grens van 70 te doorbreken, en het lijkt er niet op dat het daar stopt. Dit in tegenstelling to de ontwikkeling van de trendlijn in de financiële crisis. Op deze manier wordt administratief uitzenden gedecimeerd, vandaar mijn deathpool opmerking.
De eeneiige tweeling bestaande uit de sectoren Techniek en Industrie vervolgen hun daling uitermate broederlijk. En laten we eerlijk zijn, je kan wel een beetje gezelschap gebruiken als je met terminal velocity richting de aarde suist. En deze sectoren gaan inderdaad met grotere snelheid naar beneden dan de sector Administratie. Vooral de sector Techniek (-41%) is dit keer bijzonder zwaar getroffen. Alsof iemand het licht heeft uitgedaan. En de verwarming. En het koffiezetapparaat. Afijn, het beeld is wel duidelijk.
Voor eenieder die dacht dat het wel zou loslopen met de krimp als gevolg van het coronavirus: think again. Niet alleen het stilleggen van de wereldwijde economie, maar ook het moeizame opstarten van de nieuwe anderhalve meter economie hebben enorme invloed op de diepte en duur van de recessie waar we ons nu zo’n beetje in bevinden. Mijn gebruikelijke optimisme heeft me al enkele weken geleden in de steek gelaten, dus troost hoef je van mij niet te verwachten. Eerder een bord met: The end is near (ik geloof dat een nieuwe interpretatie van de Maya kalender een ondergang in de loop van volgende week heeft opgeleverd. Just sayin’).
En natuurlijk nog een fijne dag gewenst…