Met excuses voor de stilte in de afgelopen twee maanden kan ik met vreugde melden dat de cijfers van augustus over het online vacaturevolume in Nederland net binnen zijn gekomen. En zoals kon worden verwacht zijn de cijfers wederom bepaald niet gunstig. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand ruim189.000 nieuwe online vacatures geplaatst; een jaar geleden bleef de teller nog steken op ruim 226.000, een daling van meer dan 16%…
En daarmee toont de reeks van mindere resultaten ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar een nieuwe werkelijkheid die voorlopig bij ons zal blijven. Een pandemie trekt nadrukkelijk aan de rem.
Vacaturevolume in augustus
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in augustus sinds 2008:
Aantal nieuwe online vacatures in augustus, 2008 – 2020. Bron : Jobfeed
En fraaie groei tot en met augustus 2018 en een ferme ‘ineenstorting’ in augustus 2020. Dat gaat dus nog altijd niet de goede kant op. En met alle signalen van en tweede golf mogen we weliswaar hopen op een herstel van de vacaturemarkt, maar erg reëel lijkt dit niet.
Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:
Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2019 en 2020. Bron : Jobfeed
Tja, na een sterk begin is het resultaat in 2020 vanaf maart alleen maar minder dan het voorgaande jaar. De vraag is natuurlijk hoelang deze ontwikkeling zal voortduren, maar alleen een kristallen bol brengt hierbij uitkomst. Veel lijkt af te hangen van de komst van een veilig en effectief virus, maar ondertussen zijn er hele sectoren aan de rand van een faillissement gekomen. En zo snel gaat het niet met een virus.
Om het vacaturevolume van augustus 2020 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:
Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.
De trendlijn heeft een opvallende gelijkenis met de bovenzijde van een Brachiosaurus. Voor de paleontologisch minder onderlegde lezertjes, de Brachiosaurus was een grote, plantenetende dinosaurus. En dat is dus ‘was’, als in uitgestorven. Nu maar hopen dat deze opvallende gelijkenis geen voorspellende functie heeft met betrekking tot de omvang van ons vacaturevolume. Nee, dit is meer het terrein van de alu-hoedjes. En daar blijf ik verre van. Het zal dus ongetwijfeld weer goedkomen met dat vacaturevolume. Maar wanneer en via welke schommelingen? Daarvoor kunnen we niets ander doen dan rustig afwachten.
Tot volgende maand